Отново добра прогноза за ръст на интернет рекламата у нас за 2008 г.

Публикувана на 15.10.2008

Инвестор.БГ АД влиза в партньорство с американската компания Yahoo!, стана ясно на съвместна пресконференция на двете интернет групи.

Партньорството ще позволи на Yahoo! да стъпи на онлайн рекламния пазар у нас. Сътрудничеството ще предостави много нови възможности за развитие и на Инвестор.БГ, както и допълнително разширяване на присъствието на дружеството в българския интернет.

Инвестор.БГ ще бъде партньор по процеса на продажбите на рекламно пространство в Yahoo!, като рекламните послания ще бъдат показвани на потребителите на сайта от България.

Отново добра прогноза за ръст на интернет рекламата у нас тази година

„Вярваме, че българският онлайн рекламен пазар има огромен потенциал, особено що се отнася до таргетираната реклама, каквато може да бъде осъществявана с мейл-продукти“, каза Марвин Лиао, директор Развитие на международните продажби в Yahoo!.

В страни като Великобритания делът на интернет рекламата от общия рекламен пазар е около 15% и продължава да расте. В България той е около 3% за миналата година, което ни дава увереност за големите перспективи тук, допълни Лиао. Той уточни, че сегментът на мейл-услугите според него пък дава едни от най-добрите възможности за реклама, насочвайки посланията конкретно към желания таргет. Така, за разлика от телевизията например, рекламодателят знае точно до каква публика е достигнала съответната реклама, както и до какъв брой потребители.

На въпрос ще окаже ли глобалната финансова криза влияние върху рекламния пазар от Инвестор.БГ и Yahoo! отговориха, че е възможно намаление на рекламните разходи в традиционните медии предвид затруднените икономически условия. В същото време обаче очакваното забавяне на потреблението ще засили нуждата от реклама, и то – от възможно най-ефективната, а именно тази в интернет. „От тази ситуация ще се възползват играчите, които взимат правилните мерки и насочат усилията си за увеличаване на пазарните си дялове, като тук е и ролята на съвместната работа с Инвестор.БГ“, каза Лиао.

Отново добра прогноза за ръст на интернет рекламата у нас тази година

„Сред основните ползи за нашата компания от това партньорство ще е и възможността да се възползваме от опита и добрите практики в Yahoo!, където се спазва доста стриктна политика по отношение на качеството на показваната реклама и етичните норми в бизнеса. С влизането си в България по този начин всъщност Yahoo! ще допринесе за еволюирането на целия рекламен пазар у нас, а за Инвестор.БГ в частност това означава много голяма експертиза за целия ни отдел Продажби“, допълни Любомир Леков, изпълнителен директор на интернет групата.

Основана през 1994 г. със седалище в Сънивейл, САЩ Yahoo! е един от световните лидери в интернет сектора, предлагащ услуги, предпочитани от 70% от интернет потребителите. Утвърден партньор е на водещите рекламодатели и рекламни агенции в световен мащаб. Към момента Yahoo! достига до 580 млн. потребители месечно на 38 пазара по света. Сред най-популярните продукти на компанията са сайтът за хостинг на изображения Flickr, втората по големина търсачка в Мрежата – Yahoo!, и комуникационните платформи Yahoo!Mail и Yahoo!Messenger.

С партньорството си с Yahoo! Инвестор.БГ АД на практика прибавя и силна поща с голямо присъствие в България към съществуващото си портфолио от продукти, което досега включва: медийните сайтове Investor.bg, Dnes.bg, Tialoto.bg, Automedia.bg, Puls.bg, Blog.bg, Teenproblem.net, Gol.bg, Nasamnatam.com, Rss.bg; порталите за онлайн услуги Start.bg, Netkelner.bg, Snimka.bg, Aha.bg, Mp3.bg, сайтът за търсене и предлагане на работа Rabota.bg и социалната мрежа Zip.bg.

Източник: Investor.bg« « Интерактивен оффлайн начин да представиш уеб сайт! | Вече е ясна програмата на Деветият Уеб Семинар, част от BGsite.org » »

8 Коментара по темата “Отново добра прогноза за ръст на интернет рекламата у нас за 2008 г.”

 1. Ivanchev
  Oct 15, 2008

  За съжаление не успях да присъствам. Това, което щеше да ми бъде интересно е, какъв според Yahoo е пазарният дял на пощата им сред българските потребители. Ето нещо, което би убедило рекламодатели да я използват – таблица с пазарните дялове/ или поне потребители дневно / в yahoo, abv, mail, gmail, други.

  За кризата съм съгласен, дори смятам, че хората в близко бъдеще ще обърнат много повече внимание на ефективност и пърформанс, ще наблегнат на таргетирането, ще увеличат дела на pay-per-click рекламата. Т.е. ще харчат дори повече пари, за да преодолеят рецесията, но ще ги харчат по разумно.


 2. bgboy
  Oct 16, 2008

  Пазарният дел в какво? В рекламни обеми или в потребители? Ако не ме лъже паметта май казаха че достигат до над 1 600 000 уникални потребителя на месец, тоест над 40% reach от всички интернет потребители в България.


 3. Krasimir Stefanov
  Oct 16, 2008

  Ако цифрата за 40% reach е вярна, меко казано несериозно от тяхна страна, че нямат версися на български език (на пощата си)


 4. Ivanchev
  Oct 16, 2008

  1 600 000 уникални месечно могат да бъдат сметнати по два начина – 1. На ден по около 50.000 посетителя умножени по 30 дни дава спомената цифра. Но това е неправилна статистика, тъй като на практика това са едни и същи хора преброени 30 пъти.
  2. Общо в рамките на 30 дни са засечени 1 600 000 различни потребители, като един потребител се преброява 1 път за 1 месец.

  Ако става въпрос за първия случай е меко казано некоректно да се обявяват милион и половина потребители в Yahoo.

  Във втория случай излиза, че всеки втори българин посещава веднъж месечно Yahoo, което е пълен абсурд, не знам вие какво мислите?!

  Тук възниква и въпроса за пощата ли става дума (където държавата е ясна от профила) или за целия портал, вкл. търсенето. Ако става дума за целия портал, то данните са взети на база гео-ip-та, което значи, че са засечени 1.600.000 IPs от България. Имайките предвид огромната част от българите, които се подвизават под 1 IP, може спокойно да твърдим, че Yahoo има почти 100% reach в България. А сега де :)


 5. Оги
  Oct 17, 2008

  Така като гледам истината е, че всеки си измерва както намери за добре и представя цифри, които обикновения човек трудно може да проникне и разбере. Определено идва спешно нуждата от някакъв орган, който правилно, коректно и еднакво за всички да измерва браузери, хора, и каквото щете. Иначе може много да се спори кой крив кой прав. Unite !


 6. Krasimir Stefanov
  Oct 17, 2008

  От “Капитал”

  …”Тук имаме силни позиции”, коментира за “Капитал” Марвин Лиао, директор “Развитие на международните продажби” в Yahoo. Данни на компанията показват, че през септември в България всички услуги на американския онлайн партньор са били използвани от 1.7 млн. уникални потребители. Само електронната поща е привлякла 903 хил. посетители за въпросния период. Според източници от сектора обаче тези числа може би са леко завишени…

  http://capital.bg/show.php?storyid=566485


 7. севел
  Oct 19, 2008

  здравейте,
  аз съм 11. клас и искам да уча реклама или рекламна дейност. Не съм много наясно с нещата- къде да уча и какво точно да уча. Моля някой който работи в тази сфера да ми даде информация свързано с най-добрите университети където може да се учи реклама
  благодаря още от сега


 8. Веселин
  Oct 24, 2008

  Отидох на audience.bg и избрах знаменцето на Унгария. Там методологията на проучването е такава, че обхваща всички сайтове, независимо дали са съгласни или не. Та там виждам например Google малко над 90% Reach – в България вероятно пак е толкова… След това поглеждаме на 35 позиция Yahoo с 20% Reach в Унгария – въпреки, че механичното пренасяне на цифрата от Унгария за България да е абсолютно неточно и погрешно, аз лично не мисля, че има някаква драстична разлика в процента. Та ако хипотетично приемем 20% Reach на Yahoo.com (мейл, портал – всичко) и в България, то имаме 600 хиляди реални потребители на месец.


Остави коментар

*