Онлайн рекламата през 2012 в цифри

Публикувана на 08.04.2013

2012-та отдавна си отиде, но така и не остана време за задължителната равносметка. С известно закъснение, теглихме чертата и ето ги резултатите…

Като цяло може да кажем, че изпратихме една вълнуваща и успешна година. Видяха се много оригинални и професионално планирани кампании, с фокус над потребителя, интересни фейсбук приложения, мобилни кампании и иновативни формати. Какво се случва след клика за нас си остава загадка, тъй като не разполагаме с данни за чужди кампании. Изобщо, отчетохме една успешна година – поредна година на растеж за онлайн бранша. Това потвърждава долната графика, на която виждаме броят на кампаниите, засечени през 2012 г. (общо 1149 спрямо 877 през 2011 г.) чрез услугата си онлайн медиа мониторинг. Данните обхващат Premium рекламата в над 130 водещи сайта. Както се вижда, най-сериозен е трендът на фармацевтичните компании, където ръстът достига 77%. Следват обичайните заподозрени – финансовите институции, търговците (в това число търговските вериги и търговци на дребно) и услугите.

Що се отнася до най-предпочитаните рекламни форми, забелязва се сериозен ръст в употребата на по-скъпи, но ефективни формати като branding, half-page, megaboard и rich media, което може само да ни радва. И все пак намираме, че има още много какво да се желае в тази насока. Защото е важна не само рекламната форма, в която ще облечем посланието си, но и самият подход към потребителя. А за съжаление, все още попадаме на floating и др. Rich Media формати без фиксирана честота, онлайн видеа със звук (не по поизкване от страна на посетителя), имитации на pause бутони, водещи към ландинг-пейдж на рекламодателя и пр. Изобщо има какво още да се желае в посока по-приятелски подход към посетителя. Но да минем нататък.

Напълно логично, предвид Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Лондон, месеците Май и Юни се оказаха доста активни за рекламодателите от всички сектори, като в определени уеб сайтове дори имаше недостиг на рекламен инвентар. Иначе по неписано правило, най-висока активност беше засечена в месеците преди празниците Ноември и Декември, както се вижда на долната графика:

В обобщение, през 2012 г. се случиха много и най-интересни неща. Някои ни харесаха повече, други по-малко. Харесаха ни креативните кампании, както и фактът, че все повече клиенти на Interactive Share заложиха на измерими цели, разбраха необходимостта от специално изработени за целите на кампаниите си landing pages, оказаха ни пълен support. И резултатите не закъсняха. Показателен е фактът, че от общо 6 номинации за конкурса Бг-сайт, с 4 проекта се наредихме сред победителите. Това са Smirnoff Cocktails и Ела на оглед, с които спечелихме респективно 1-во и 3-то място в категорията цялостна онлайн камапния. Let Your Body Drive и Създай Jivaeri Ципуро, пък ни донесоха 2-ро и 3-то място в категорията App. И най-важното – клиентите останаха доволни.

Сред положителните неща, не може да не отчетем и ръстът до близо 7 % (по данни на IAB Bulgaria при около 4% за 2011) в общия медиен микс. Отделен e въпросът доколко тези 7% са оптимални, при положение, че редица изследвания показват, че алокирането на 10-15% от общия медиен микс онлайн повишава от 2 до 6 пъти познаваемостта на марката и готовността за покупка. В тази насока, не можем да не попитаме защо Интернет остава на дъното по рекламни постъпления, след като със своите 16 часа средноседмичен престой (по представителни данни на MediaScope), отдавна е изпреварил и вестниците, и списанията и радиото взети заедно. Но да завършим оптимистично. Важен е трендът. И търпението! А ние ги имаме в излишък.« « Търси се банкнота от 10 лева! | Google AdWords специалистите атакуват! » »

Остави коментар

*