Дигиталната реклама изпревари телевизионната през 2015

Публикувана на 02.06.2016

Дигиталната рекламата е не само на път да измести телевизионната, но и вече го прави. Това показва проучването на Adex Benchmark 2015 от май 2015.

То е проведено в 27 европейски страни, а информацията е осигурена от националните офиси на IAB в Европа.

Дигитална агенция Interactive share e един от първите асоциирани членове на IAB България от 2011 година и като такъв ще сподели интересните тенденции в дигиталния свят, които се очертават в проучването на AdEx за обемa на дигиталния пазар в Европа.

Първото и естественото продължение на развитието на дигиталния свят е ръстът в дигиталната реклама. Стойността на разходите за 2015 представляват 36.2 милиарда, изчислено по CAGR. Тенденциите сочат, че скоро тя ще се превърне в най-използвания и ефективен канал за комуникация.

ad spend by category

Според проучването, ръстът в онлайн рекламата се дължи на промените в използването на различни устройства, както и модела на поведение на потребителя.

€30 милиарда ръст за 10 години

За периода 2006-2015 ръстът за всяка година е на стойност 20.5%, което представялва 30 милиарда за целия период. Всички онлайн пазари, участващи в проучването бележат положителен ръст.

online advertising spend

Диджитъл расте в Европа

Като цяло в Европа и предимно в Източна и Централна се наблюдава спад при традиционната реклама за сметка на дигиталната. Ръстът на годишна база нарежда България на второ място с  22.3% за 2015. Най-голям индивидуален ръст е отбелязан в Ирландия-29%.

online advertising

Въпреки по-големите проценти в някои от източноевропейските страни, в топ 10 пазари за онлайн реклама на челните позиции остават Великобритания, Германия, Франция и Италия.

Видове рекламни формати

В региона на Централна и Източна Европа най-често използваният формат на онлайн рекламата е т.нар paid-for-search, следвана от display. Тоталният дял за първия вид е 53.8%, а за втория 40.8%

share of advertising formats 2015

Какво движи пазара?

Сред основните неща движещи пазара през 2015, според IAB са нареждат следните: programmatic или автоматична реклама, разпространение на е-commerce и m-commerce, увеличаването на видео съдържанието и подобряване качеството на рекламите.

Мисленето на хората също се променя към mobile first,  заедно с развитието на социалните мрежи и native форматите на реклама.

Като препятствия през изминалата година могат да бъдат отчетени – блокирането на рекламно съдържание, адаптирането на десктоп съдържанието към мобилно, високите разходи, както и други икономически и други условия.

Мобилно и видео съдържание

Мобилното и видео съдържание продължават да са двигателите на онлайн пазара.

Дисплейната реклама в Европа изпреварва останалите формати, като важна част от нея стават и Mobile Display, Mobile Search и видео съдържанието. Ръстът спрямо 2014 е 17.4%. При Search ръстът е по-малък – 12.6%.

growth in 2015

В статистиката за видео при дисплей, България е на първо място с 32,1%, като процентната стойност за Европа е 16,7%. Тенденцията, която следва е, че видео съдържанието се превръща във важна част от дисплей.

 

video share of display

С бързата стъпка на растеж при тенденциите за онлайн рекламата, се очертава една интересна 2016 година в Европа. Отново се прогнозира спад при печатната реклама, а на първите места се нарежда онлайн, кино и телевизия.

outlook

Събитията, които ще са водещи през 2016 и ще концентрират голяма на брой аудитория в световен мащаб са Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол.

Но остават и някои препятствия, с които бранша са се бори – конкуренцията, особеностите на различните устройства и платформи и потребителското поведение, както и други.

Цялото проучване може да разгледате тук.Tags: , , , ,

« « Един позитивно настроен Front end Developer – Илия | Академия за онлайн реклама 2016 » »

Остави коментар

*