Онлайн активности за месец септември 2011

Публикувана на 20.10.2011

Мониторингът на онлайн активностите е важно действие, от което могат да се направят полезни изводи, помагащи при съставянето на една бъдеща рекламна кампания. Интернет предоставя много възможности за интерактивност, което го прави едно изключително добро място за комуникация (с потребителите). Все пак трябва да си зададем въпросите доколко се използва потенциалът на канала и дали успяват да се обработят всички данни (а те могат да бъдат много) около една рекламна кампания. Дигитална агенция Interactive share следи ежедневно CPM позициите на най-посещаваните български уеб сайтове. На базата на направените наблюдения ви представяме резултати от мониторинга на онлайн рекламата за месец септември 2011 г.


Реклами по сайтове - септември

Графика 1

На графиката е показано разпределението на онлайн рекламите по категории сайтове за измервания период – септември 2011. Най-висока активност се наблюдава в сайтовете категория News (29%) и категория Lifestyle (25%). Новинарските сайтове отново държат лидерска позиция, като най-често се е рекламирало в dnes.bg, dnevnik.bg, dariknews.bg, actualno.com и vesti.bg. Впечатление прави и високият процент на Интернет реклама в сайтовете от категория Business (18%). Обяснение можем да намерим във факта, че финансовият сектор се рекламира най-много през измервания период (графика 2).

Рекламодатели по сектори за септември

Графика 2

Услугите, които предлагат банките, са сред най-рекламираните в родното Интернет пространство. От всички наблюдавани реклами от дигиталната агенция през измервания период най-много са тези от категория Finance – 36%, като почти всички от тях са на различни банкови услуги (кредити, депозити, кредитни карти и др.). Някои от банките провеждат повече от една рекламна кампания. Такъв е примерът с банка ДСК, за която през месец септември сме отбелязали 6 различни кампании. Следващата категория с най-активни рекламодатели е CPG (Consumer Packaged Goods) с дял от 12%, където попадат Nestle и Kraft Foods. С по 8% са категориите Pharma & Healthcare и Retail.

Рекламни формати в Интернет за септември

Графика 3

На графика 3 могат да се видят използваните рекламни формати, които от дигитална агенция Interactive Share сме проследили за месец септември. Изключително голям е процентът на стандартен банер Rectangle – 65%. На втора позиция е Leaderboard (13%). Може да видите за справка каква е била ситуацията с използваните рекламни формати за Ноември 2010. Както и преди почти година Rectangle отново е водещ формат, следван от Leaderboard. През септември 2011 форматът RMB (Rich media banners) заема едва 5% от всички премиум позиции за реклама. По-нестандартните и креативни форми дават възможност за по-лесно ангажиране на вниманието на потребителите. С интерес ще следим развитието на този формат :- ).

Автор: Петя ДжурджеваTags: , , , , , ,

« « Конкурсът БГ Сайт 2011 | Екипът ни отново се увеличи » »

3 Коментара по темата “Онлайн активности за месец септември 2011”

 1. Радвам се, че има колеги като вас, които да споделят своят собствен опит и своята лична, дори било то и фирмена информация, за да могат други колеги и фирми да се възползват от нея. На нашия пазар, сме малко тези хора, които ще направят нещо подобно. Радвам се, че познавам екипа ви!


 2. bgboy
  Oct 25, 2011

  Евгени, благодарим ти за хубавите думи :) Същото можем да кажем и за теб :) и дано повече колеги от бранша споделят своите знания, така както го правим ние и ти!


 3. get_peace
  Oct 25, 2011

  Много полезна статистика.. Багодаря :)


Остави коментар

*