Обзор на рекламния онлайн пазар през 2008 г. през призмата на Нетинфо

Публикувана на 23.01.2009

Част от предишната новина за новата уеб рекламна политика на Нетинфо е и анализ на онлайн рекламния пазар през 2008г. пречупен през призмата на компанията, друга новина е прогноза за Българският онлайн пазар през 2009г.

Тенденцията до момента в България показва превес в предлагането на реклама на принципа CPM – модел, при който рекламодателят плаща за всеки 1000 показвания (импресии) на рекламата си. На световно ниво бюджетите за онлайн реклама са разпределени почти по равно за CPM и CPC (Cost per click – рекламодателят плаща за всеки клик върху негова реклама), като по данни на IDC през 2008 над три четвърти от интернет потребителите в САЩ са отворили поне една реклама. В България по наблюдение на Нетинфо за CPM реклама се отделят около 80% от общите онлайн рекламни бюджети.

По данни на IAB /International Advertising Bureau/ Europe през 2008 г. 45% от бюджетите за онлайн реклама са инвестирани в Search реклама, 31% – за Display реклама, 22% – за реклама под формата на обяви, а 2% – за имейл реклама. При Display рекламата най-популярният банер формат остава Leaderboard (728*90), следван от Medium Rectangle (300*250), Wide Skyscraper (160*600) и нестандартните рекламни формати (по данни на Нилсън Онлайн, декември 2008).

Делът на интернет реклама в общия комуникационен микс в Европа се равнява на 15% от всички инвестиции за реклама. Изключение прави Великобритания, където за онлайн реклама се отделят 21 % от комуникационните бюджети. Според Нетинфо в България този дял все още е под 5% от всички инвестиции на рекламодателите.« « Нет Инфо.БГ си търсят ново CEO, има ли кандидати? | Прогнози за 2009 г. за уеб рекламният пазар у нас на Нетинфо » »

2 Коментара по темата “Обзор на рекламния онлайн пазар през 2008 г. през призмата на Нетинфо”

  1. […] Новата онлайн рекламна поличика на Нетинфо […]


  2. […] и още две други интересни анализи и прогнози. Те са: Обзор на уеб пазара през 2008г. и Прогноза за интернет рекламата през […]


Остави коментар

*