Обзор на онлайн пазара в България през 2009-та година

Публикувана на 22.12.2009

Обзор на онлайн пазара в България през 2009-та година

Ако очаквате да прочете конкретни цифри и данни за пазара ще останете разочаровани. Този път ще си позволим да бъдем малко по-различни и не толкова професионални; ще бъдем откровени, дори и леко иронични ( в това число и към самите себе си). 2009-та беше категорично „Различната година”, ето и няколко причини, за да я оценяваме като такава:

1. Ако се върнем малко по-горе на темата за цифрите те са толкова разнопосочни, че дори и Excell този път не може да ни помогне – едни казват неофициално, че са надолу; други съвсем официално обявяват 15% ръст; трети пък никога не са имали тази смелост, какво ли остава в година на криза; някои намаляваха цени, други удържаха, а официалните условия не са това, което са.

2. Появи се наченка на IAB с много емоции, срещи, спорове. И ако не беше само наченка сега нямаше да си говорим празни приказки, а щяхме да имаме повече светлина по предходната точка. Дано само IAB Europe проявят повече търпение, че току виж им писне и вземат нещата в свои ръце.

3. Някакви нови феноменални проекти на българския онлайн пазар? Мислихме доста, но така и не открихме. Сетихме се единствено, че продължихме все така съвестно да публикуваме снимките си и да споделяме личния си статус във Facebook. А да, освен това стана модерно да пускаме рекламата там сякаш тези потребители ги няма в родните сайтове. Относно манията по Google, разбира се, вече изгубихме надежда, че някога ще отмине. Дано само Twitter скоро не си измислят печелившия бизнес модел…

4. И малко мениджмънт с три водещи понятия – преструктуриране, реорганизиране, оптимизиране; от време на време с малко промени в състава било то в плюс или минус; някои се завръщат на сцената, а други тепърва влизат на нея; малко сливания и придобивания, покупки, продажби – нормални за всеки един бизнес, но какво в крайна сметка донесоха на бранша?

Вероятно пропускаме много неща, вероятно всеки би добавил своите успехи (за неуспехи в България не сме научени да говорим), но по наши скромни наблюдения тази година доведе до „лек” хаос – онзи положителен хаос, за който говори Котлър – първо идва паниката, а след това трезвото мислене и добре обмислените целенасочени действия. И ние се надяваме, че това беше годината на паниката, обмислянето, а следващата ще е годината на действията.

Действия, свързани не с това да си вадим очите, а да отваряме очите на всички скептици към предимствата на онлайн пространството; да разчупим монопола и онези правила на играта, които вече не отговарят на нейната същност.

И за да не звучим прекалено пропагандно спираме дотук, като пожелаваме една:

– По-добра следваща година

– С повече бюджети за онлайн реклама (за които трябва да се потрудим, тъй като, уви, от небето все още не валят пари)

– Повече толерантност и асоциираност

А до тогава на всички пожелаваме лично за повече тонус:

Да се наспите добре и да оставите компютрите поне за ден-два; да намерите време за спорт и здравословна храна; и не на последно място да отделите време за мъничко любов, а защо не и за повече !

Деница Георгиева-Попова
Дигитална агенция Interactive Share« « Реклaмна платформа EasyAds / www.easyads.bg | Investor BG представиха тяхната нова CPC контекстуална текстова рекламна мрежа ! » »

3 Коментара по темата “Обзор на онлайн пазара в България през 2009-та година

 1. […] по темата вече писа и Деница Попова […]


 2. Баба Меца
  Jan 04, 2010

  Както ви бях писала и в началото на миналата година, когато всички бързахте да се биете по гърдите, че интернет рекламата нямало да бъде засегната от кризата, ние все още сме далеч от гигантските пазари, с които обаче за съжаление се опитваме да се сравняваме. Клиентите ни още нямат мисленето, което имат клиентите там. Ние още нямаме това мислене, което имат хората от бранша там. Ще ни трябват още поне няколко години, за да променим това. Българският клиент продължава да бъде инертен и консервативен. Предпочита да инвестира в познатото, в сигурното. Не сме готови да достигнем така бленувания ръст, така че ако искаме нещо да се промени, просто да запретваме ръкави. Чака ни мноооого работа. Не знаем дали тази няма да се окаже и по-лоша от миналата, така че по-добре да се стягаме, вместо пак да се надяваме, че рекламодателите сами ще предпочетат интернет, защото бил по-ефективна медия!


 3. Момчил Миков
  Jan 24, 2010

  Здравейте, Дени и Марто :-)

  Прочетох статията.Понеже в спорът се ражда истинта … ще споря!

  1.Ръст във водещите медийни групи със сигурност има! Просто “проектите” или новите сайтове “погълнаха” огромна част от печалбата на истински работещите сайтове.Официалните данни винаги лъжат…особено при наличието на бетинг рекламодатели.

  2.IAB-…много ме разочарова!

  3.Facebook, Google – тук вече съм на съвсем различно мнение! CPC моделът (10-15 ст. на клик) е модел за подръжание на българските медии. Глемите бюджети могат само по ЕДИН начин да заелят българският пазар:
  Малките и средни корпораций рекламират в интернет и това и носи конкурентни успехи пред големите. Те казват “Ние можем повече!” и се започва… Това няма как да стане при положение, че разходите на големите медий се увеличават многократно- все пак трябва да издържат неадекватните проекти на медийната група :-)

  4.Да представляваш рекламна или медийна агенция не е нищо друго освен посредническа работа (Ще ме разбереш, Дени, скоро:-). Силата е в рекламодателя и медията. Рекламодателите хвърлиха доста усилия да се “образоват”, но това май не повлия добре на пазара…защо ли ?!?

  Поздрави и на двама ви


Остави коментар

*