Нова мрежа за контекстуална реклама?

Публикувана на 23.09.2008

Мрежа за контекстуална реклама (direct.dir.bg) стартира “Дир.бг” в партньорство с най-големите български интернет групи – “Икономедия”, “Дарикнюз”, “Уеб медия груп”, “Уебграунд”, “Сладур”, “Аз медия” и др.

Услугата е лесен, мигновен и достъпен начин за публикуване на реклама в интернет на малки и средни фирми. За разлика от познатата форма на текстова реклама потребителите могат да добавят и илюстрация.

Нова мрежа за контекстуална реклама - Direct.dir.bg

Друга разлика е начинът на отчитането на кампаниите, който взима под внимание интереса към рекламите само на потребители от България.

Строгият подбор на партньори в мрежата гарантира прозрачност и реален ефект. Таргетирането е засилено с показването на рекламите по ключови думи в резултатите от търсенето на българската търсачка “дири.бг” и при съвпадане на ключовите думи на рекламата с най-характерните думи за страницата, на която се публикуват.

Нова мрежа за контекстуална реклама - Direct.dir.bg

Цените на рекламите са пакетни. За 240 лв. (с ДДС) могат да бъдат купени 500 клика или половин милион показвания с онлайн плащане или чрез банков превод, като потребителят получава онлайн фактура веднага след това. Той може да редактира кампанията по всяко време и да следи резултатите чрез графична статистика.

Източник: Actualno.com

Сега до тук добре, но няма ли да станат контекстуалните мрежи малко в повече? До момента такива са тези на eTarget.bg, новата мрежа на Httpool.bg, разбира се тази на Adsense Google, до скоро и приятелите от Easytrader.bg имаха контекстуална реклама но за момента май са я спряли.

Та въпроса ми е вие ползвате ли за целите на ваши рекламодатели такъв тип Cost Per Click реклама? Аз ДА а Вие?« « 4 000 000 интернет потребители у нас до 5 год. | Интернет рекламата бележи отново висок ръст, над 80% » »

10 Коментара по темата “Нова мрежа за контекстуална реклама?”

 1. Shawn
  Sep 23, 2008

  Много хубаво, ама като вляза да проверя посещенията от търсачките…хммм..нещо не виждам и едно посещение от diri.bg. Някой въобще ползва ли я тази “търсачка”?


 2. cornholio
  Sep 23, 2008

  “Разбирачо”, седни първо и научи какво е контекстуална реклама, след това пиши!
  Не знам как новата “услуга” на ДИР-а ще предложи контекстуална реклама в сайт като sladur.com, като там няма никакво текстово съдържание, след като се вижда, че гиганти като Gooogle не могат да предоставят читава контекстуална реклама и то на новинарски сайтове, то какво да очакваме от червените глави (ДИР.БГ), които преди месеци се провалиха тотално с търсачкта си, която трябваше да пребори гугълци. За etarget.bg няма какво да споменавам, тъй като освен “кофички” в тяхните рекламни каренца друго няма, httpool.bg не са стартирали а easytrader.bg никога не са имали контекстуална реклама.


 3. Оги
  Sep 23, 2008

  Какво е контекстуална реклама, Корн-нещо си олио ? Ще се радвам да ни изнесеш един урок!


 4. cornholio
  Sep 23, 2008

  нема сми н’Оги, нема сми или както се казва совите не са това, което са … май за вас всяко текстово каренце на която и да е мрежа или мрежичка е контекстуална реклама? аре тинк малко преди да драскте глупости :)


 5. Ivan Ivanchev
  Sep 23, 2008

  Бих желал да върна добрия тон в коментарите, тъй като новината е интересна, особено що касае pay per click пазара. Малко пояснения преди всичко:

  “A contextual advertising system scans the text of a website for keywords and returns advertisements to the webpage based on what the user is viewing.

  For example, if the user is viewing a website pertaining to sports and that website uses contextual advertising, the user may see advertisements for sports-related companies, such as memorabilia dealers or ticket sellers.”

  Източник: Wiki

  Т.е., контекстуална не е реклама с текстови карета, а реклама, съобразена със съдържанието на една конкретна страница. И в действителност, никоя от споменатите рекламни мрежи не предоставя типична контекстуална реклама в България, макар и някои да имат претенциите за това.

  EasyTrader никога не е предлагал контекстуална реклама. Това, което използва е таргетирана по сайтове и категории сайтове реклама (site-targeted / interests-targeted advertising). Тя е много ефективна на малки пазари като българския, където почти липсва уникално съдържание, върху което се базира една добра контекстуална реклама.

  Интересно в случая е цената за клик към рекламодателите, а именно – 0.40 лв. Това е доста над средната цена във всички останали рекламни мрежи. Един смел експеримент, който ще наблюдаваме с интерес.

  Относно цената за CPM – отново 0.40 лв, ме учудва липсата на ценови равнища, тъй като както знаем импресиите в Сладур не са равностойни на импресиите в Икономедиа (views per user).

  Успех на приятелите от Дир БГ в новото им начинание!


 6. bgboy
  Sep 24, 2008

  Съгласен съм за мнението за Контекстуална реклама. Малко са мрежите които предлагат такъв тип реклама. Но съм убеден че с времето всички ще се насочат на там, просто в момента липсват такива ресурси и рекламодатели.

  cornholio прав си с коментара си, моя грешка


 7. Оги
  Sep 24, 2008

  Освен CPM има и т.нар. Low CPM, именно за сайтове където импресиите са некви милиони, като сайтове за запознанства, втора ръка и communities, или за запълване на непродадени рекламни позиции.

  Интересно е да се използва и Low CPM като екстра за някои клиенти.. Успех на Дири, благодаря на г-н Иванчев за коментара :)

  пс. Г-н Иванчев, ще ми е приятно да се запознаем и побъбрим, ако скоро има инициатива за събиране на ”бранша” :) .


 8. Ivan Ivanchev
  Sep 25, 2008

  На мен също ще ми е много приятно да се запознаем! EasyTrader подкрепя конкурса БГсайт като медиа партньор, целият ни екип ще присъства задължително там и това е чудесна възможност отново да съберем бранша на едно място :)


 9. Georgi
  Dec 21, 2008

  Интересно някой пробвал ли е direct и дали действа добре. За EasyTrader съм чувал и негативи и за това си останах на adsense. Чакам мнения и за direct – дали работи добре и плаща коректно.


 10. Plamen Tomov
  Dec 22, 2008

  @Георги,
  Ако питаш като издател, едва ли ще можеш да се запишеш, защото самите директ избират сайтовете, на които да поставят реклами. По какви критерии – доста неясни. Те твърдят, че са събрали примиум сайтовете. Но ако погледнеш кои са част от тях, ще разбереш, че не е точно така.

  Колкото за лошите думи за изитрейдър, мога да ти кажа, че има достатъчно много негативни мнения и за адсенс. Аз ползвам двете програми, като изи-тат ми носят малко повече пари, но и с двете няма да забогатееш, просто ще “избиеш” някакви раходи по сайта си, което е по-добре, отколкото нищо.


Остави коментар

*