Нестандартни интернет рекламни кампании

Публикувана на 28.07.2008

Миналата седмица видях една интересна рекламна интернет кампания на Вивател, в която телекомуникационният оператор комуникира своят Мобилен портал – wap.vivatel.bg

За сега кампанията съм я видял в следните уеб сайтове: Dnes.bg, Dnes.dir.bg, Actualno.com, Teenproblem.net, Aha.bg, Mail.bg

Може би най-важното което искам да спомена във връзка с тази кампания са различните уеб маркетинг инструменти използвани за привличане вниманието на целевите групи.

Освен нормалните флаш банери, колегите от Media SMV са използвали “peeling” в Dnes.bg и Dnes.dir.bg

Peeling уеб банер в Dnes.bg

Peeling уеб банер в Dnes.dir.bg

също така и Transition page в уеб медиите Sportal.bg, Actualno.com и Teenproblem.net

Transtion page в Sportal.bg

Transtion page в Actualno.com

Transtion page в Teenproblem.net

а днес на 31.07 видях в Dnevnik.bg и expandable rich media banner за целите на тази кампания, на 01.08 в Capital.bg видях отновно expandable rich media banner

Expandable rich media banner за кампанията на Вивател

Expandable rich media banner за кампанията на Вивател

а днес на 01.08 в Netinfo.bg видях “Tandem” нестандартен уеб банер, което означава че за тази кампания са използвани над 4 вида rich media формати, или иначе казано всички нестандартни формати използвани от интернет специалистите в България.

“Tandem” нестандартен уеб банер в Netinfo.bg

На 18.08 видях в Gol.bg и Sportal.bg и In-text реклама за тази кампания, което вече е върха на карамела.

In-text реклама в gol.bg

In-text реклама в Sportal.bg

Чрез тази кампания искам да покажа нагледно как в интернет рекламата може да се използва и нещо друго освен стандартната банер реклама.

Дори апелирам към всички интернет колеги да помислят за нещо по-различно, нестандартно и интерактивно когато планират уеб рекламна кампания. До сега всички залагахме основно на уеб банерите и по-малко на рекламата в търсачките (Google), което беше нормално с оглед малкото възможности които имахме, но нещата коренно се промениха.

Възможностите в уеб рекламата нарастнаха неимуверно много през последните 2 години.

Ще дам пример какво можем да използваме или комбинираме за различни интернет кампании.

Пример:
Може да комбинираме Банер реклама с Текстова реклама.

Да изполваме заедно интернет моделите “Цена на 1000 импресии” и “Цена на Клик”

Стандартните уеб банери може да допълните с rich media banner, дали floating или expandable това вече определяте вие и разбира се целите на кампанията.

Може да използвате Transition page и Peeling, както правят колегите за кампанията на Вивател.

Също така имате възможност да използвате и нашумелите през последните няколко месеца In-text реклама. Някои уеб медии като Investor.BG имат вече разработена рекламна платформа спецялно за In-text рекламата. Web Ground също успешно предлагат този тип реклама.

Както виждате можете да използвате цял куп от уеб маркетингови инструменти и по този начин да излезнете от рамките на традиционните уеб рекламни решения. По този начин не само клиента ще спечели чрез интерактивно облъчване и комуникиране с целевите групи но и вие ще добиете полезен опит в интернет рекламата. Аз лично се опитвам във всяка една интернет кампания да използвам поне два интернет инструмента.

Какво мислите за нестандартни начини за достигане на аудиторията в интернет?« « Интернет реклама в Русия | Синхронизиран floating rich media банер » »

18 Коментара по темата “Нестандартни интернет рекламни кампании”

 1. Любомир Русанов
  Jul 28, 2008

  Смятам, че е доста дразнещо за посетителите на сайта да се използват такъв тип модели.


 2. Пейо Арес
  Jul 28, 2008

  Тези реклами унищожават всички стандарти за уеб ползваемост!!


 3. Ivan Ivanchev
  Jul 28, 2008

  “Някои уеб медии като Investor.BG имат вече разработена рекламна платформа спецялно за In-text рекламата”

  Това е доста пресилено…малко javascript и тръгва. Да не говорим, че има и готови решения ;) А пък In-text в Инвестор дори не беше контекстуален.

  Иначе приветствам формите, които споменаваш, стига да се използват по предназначение. Както казва Русанов, тези реклами дразнят…аз бих добавил – да, но ако се рекламира нещо тривиално. Pop-up, superstitials, page-peeling и подобни се прилагат, когато има промоция, събитие, намаление, истинска новост, на която би следвало да се обърне внимание мигновено.


 4. smiling
  Jul 28, 2008

  Правя си редовен мониторинг из онлайн медиите и не съм попадала на това?!


 5. bgboy
  Jul 29, 2008

  Жюстин ако забележиш към нестандартните формати за тази кампания добавих и Transition page в Sportal.bg и Peeling в Dnes.dir.bg

  А защо ти не си го видяла не знам ;)


 6. Ок, банерът има 2 функции – криейтив в собствените си рамки + линк към промо сайт (източник на трафик).

  В Бългрия само първата функция се развива – като формати, защото това касае приходите на пъблишърите.

  Накъде обаче водят банерите и потенциала – зад банера да стои цял един сайт, който предлага цялосто виртуално преживяване – ей това няма кой да го обясни на рекламодателите и да го развива и наложи.

  Богата медия е голям плюс, но бг порталите дори нямат единни дефиниции за този вид банери. Опитайде да подадете нещо съвсем тривиално – да лети нещо по екрана – и ще се видите в чудо, отделно, че е двойно по-скъпо.

  И най вече – безумно е под интернет реклама да се разбира банер реклама:))))) LOL:)))


 7. Веселин
  Jul 29, 2008

  Ами така ще е, Росица, след като се опитвате да пускате банери само сред топ 5 пъблишърите. Има и много други с качествена и достатъчно голяма аудитория, където цените са далеч по-добри, а самите пъблишъри са доста по-отворени към нестандартните банери.


 8. nobody
  Jul 29, 2008

  До smiling :
  Аз ако не ги бях видял и в същото време да търдя, че работя в тази серда бих се засрамил и замълчал, а не да демонстрирам незнанието си :)


 9. Веселин, темата е за rich media банерите като вид реклама, а не за медиа планирането.

  Вместо да клатите укорително глава, бихте могли да покажете вие като медийна група какви формати предлагате и с колко % е оскъпяването?

  Защото ако проверите в eyeblaster за какви чудеса става дума…

  бтв, в момента http://wap.vivatel.bg не се отваря. доста нелепо, ако въпросните банери са активни:)))


 10. Любомир Русанов
  Jul 29, 2008

  За мен е нормално т.н. нестандартни банери в които “да лети нещо по екрана ” да са двойно дори и тройно по скъпи, за да не се злоупотребява. Такъв тип банери правят ужасно лошо впечатление на посетителите на сайта. Още си спомням един такъв банер на News.bg, който ме принуди да не посещавам този сайт поне 1 месец.
  Все пак да не загряваме, че google са толкова големи в момента, именно защото залагат на ненатрапчива реклама.
  Съгласен съм, че един банер, който изскача насилствено пред очите, е много по вероятно да бъде кликнат, но трябва ли ни такъв трафик – от негативно настроени посетители.


 11. Съгласна – тези банери са на принципа на прекъсването, като тв реклама насред филма, което е срещу принципите на доброволност в интернет.

  Но има наистина много яки изпълнения, които се помнят – не само с лошо:)

  Ако има кой да мери и анализира какво се случва при подобни прекъсвания, няма да има проблеми с дозирането.

  Някакви статистики за тези банери?


 12. Oggy
  Jul 29, 2008

  Razgele ! Diskysiq !!!!

  Rich media tepurva 6te zavladqva i az namiram 4e tq predlaga prekrasni vuzmojnosti. Mnogo ot vas se draznqt, no kogato tq bude ypotrebqvana po edin profesionalen i kakto ve4e spomenahte, nenatrap4iv na4in, 4ydesa 6te stavat :)

  Luksa, koito mojete da si pozvolite e tozi, 4e predi vas, nikoi ne e pravil podobni ne6ta. Neta y nas si e edna devstvenica, i v tozi smisul imate pulen kartblan6 da probvate, riskyvate s novi ne6ta.

  Think outside the book !


 13. Ivan Ivanchev
  Jul 30, 2008

  Колеги, бих искал да прекъсна дискусията с едно уточнение, което според мен е важно.

  Става дума за точното наименование на един рекламен формат, който Мартин по-горе е нарекъл “transition page”.

  Ако ме оборите ще се съглася с вас, но държа да изложа аргументите си относно името на този вид рекламен носител. Та по същество, “transition page” е тотално непознато понятие в онлайн рекламата. Разбираме всички какво се има предвид, но това е сглобен термин с англо-български речник. Ако потърсите в Google ще установите, че първите, които го въвеждат май са колегите от Mail.bg и както често става в един развиващ се пазар, понятието просто се е”лепнало”, а не бива така ;)(http://corp.mail.bg/transition.php)

  Правилното наименование е т.нар. INTERSTITIAL, Interstitial page или дори splash page. Това е страница, която се появява преди да се зареди оригиналното съдържание, към което всъщност е искал да стигне потребителя. Повече за този рекламен формат може да прочетете тук:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Interstitial_webpage
  и тук: http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci212375,00.html

  Важно е, че има голяма разлика между т.нар. Pop-up и Interstitial. Interstitial за разлика от pop-up буквално скрива оригиналната страница изцяло или излиза на преден план, като оригиналната страница е затъмнена.

  Общото межу Pop-up и Interstitial e, че и двата формата показват т.нар. непредизвикана реклама и съблюдават следните правила:
  – закриват част от оригиналната страница
  – показват се само на уникален потребител
  – дават възможност да се затворят/пропуснат

  Понеже Росица попита за резултати – изключително добри са, предполагам, че от Icygen го знаете добре и може да споделите опита си, тъй като този формат се използва широко при популяризиране на рекламни игри ;)

  Кликаемост на interstitial може да стигне до 50%, обикновено е около 15-20%, което се дължи донякъде и на невниманието или объркването на потребителя. Затова този вид формат се използва много внимателно от pay-per-click мрежи. Например Adbrite не го таксуват на pay-per-click, ами на pay-per-user, което и според мен е най-правилното ценообразуване. С други думи pay-per-unique-impression.


 14. bgboy
  Jul 30, 2008

  Ще се опитам да кажа по нещо във връзка с коментарите ви:

  Към Росица: Съгласен съм че в България не се мисли какво се ще се случи когато потребителя кликне на уеб банера. Но всичко с времето си. Определено има добри индикации че все повече рекламодатели се опитват да направят добри Landing Pages.

  Много от Българските интернет медии предлагат възможноста за интерактивна и нестандартна реклама, но когато се стигне до нейното изпълнение и реализация веднага се вижда кой има потренциала и възможностите да направ итакъв тип реклама. Поради тази причина Rich media banner в много уеб медии е почти не възможно. Може би единствено най-големите уеб медии групи са в състояние да реализират такъв тип реклами, което определено ни ограничава медиа микса и почти всеки път когато решим да използваме такъв тип уеб маркетинг инструменти използваме едни и същи рекламни площадки.

  Никой не е казал че под интернет реклама се разбира единствено и само банер реклама. Проблема тук е че на повечето от нас ни е ясно колко са видовете интернет реклама и какво разнообрази от инструменти можем да изпозлваме, но съвсем друг е случая с реалният опит. Сигурен съм че много малко хора от интернет бранша са пускали реклами в Google, Easytrader.bg, eTarget.bg, използвали са rich media формати или email маркетинг и т.н.

  Тоест познанията ги има но я няма практиката а без практика си оставаме единствено и само с добри намерения и суха теория. Затова апелирам към всички да експериментират.

  Интернет рекламата е един голя мексперимент. Всеки ден можете да изполвате различен или нов маркетингов инструмент, можете да планирате неизвестна уеб медиа или много нишов уеб сайт.

  Експериментирайте – това е ключа към успеха ;)

  Има резон в думите на Любомир че този вид уеб банери са леко дразнещи. Но от опит мога да кажа че ако rich media банерите са планира правилно – тоест таргетира се едно показване на един уникален потребител на ден всичко е ОК. Има случаи в които нестандартните уеб банери се показват постоянно което наистина е изключително дразнещо и ще навреди не само на медията а и на рекламодателя.

  Ако правилно използваме рекламните инструменти, уеб медиите и правилно поднесем рекламното псолание няма шанс нашата реклама да издразни потребителите.


 15. Добре, просто под “интернет рекламна кампания” аз включвам не само банер с медиа планирането му,

  дори не само различните други похвати за привличане на трафик (вкл. Google AdWords & Google banners, CPC банери, email маркетинг),

  но най-вече промо сайтове с интерактивен криейтив, подчинен на идея. И още по-далеч -> всичко, което може да се случи на потребителя онлайн – препратки между сайтове, widget’и, имейли, ПР акции, вирусни формати, виртуални симулации, role-play games…

  Тази статия се нарича “Нестандартни интернет рекламни кампании”, а всъщност става дума за rich media банери (peeling), които съществуват и се ползват от доста време.

  Да, нестандартни са, но точно пък при peeling’a има най-малко мегдан за творчество – форматът е пределно ясен и еднакъв. И го има от доста време.

  Ако ще си говорим за наистина нестандартни _кампании_, то има доста интересни наградени в Кан:)


 16. Oggy
  Jul 30, 2008

  Ima, az rabotq v Belgiq i mestnite obraha 14 nagradi.

  Nie v Kan skoro nqma i da stupim. No da ne si merim pru4kite sus drygite.

  Interactive i internet reklama se pripokrivat no ne sa edno i su6to ponqtie. Taka 4e tuk su6to e vajno da razgrani4avame. Edna kampaniq e dobre izdurjana togava, kogato vsi4ki kanali po koqto e pusnata peqt edna pesen, v sinhron. Zatyi poglednete izvun ramkite na va6ite saitove i se zamislete dali ne mojete da namajete mnooooogo pove4e ako rabotite s kolegite ot drygite medii, a ne samo po saitovete si. Taka ne samo 6te vi se obogati krieitiva, no i budgetite moje da sko4at kato drygite razberat kolko vuzmojnosti predlagat internet re6eniqta.

  Ne zatvarqite internet reklamata v edni rich media baneri, peeling, CPC CPM CPL i drygi abreviaturi. Tq predi vsi4ko e 4ast ot edno cqlo, edna po0golqma kartinka. I ako se nalaga edna kampaniq 6te e izklu4itelno i samo po neta, ili puk to4no obratnoto : po4ti nqma da e po neta. Idva vreme kogato CPC CPM i CPL 6te ostanat na zaden plan za da se misli za Widgeet advertising, Viral marketing i drygi podobni dalaverki, koito sa mnooooogo po- zabavni ot edin peel ili edin expandable.


 17. […] Още по темата в interactive-share.com […]


 18. […] ← Нестандартни интернет рекламни кампании […]


Остави коментар

*