Необходимост от обратна връзка с потребителя !

Публикувана на 11.11.2008

Ето презентацията на колегата Момчил Миков от Media Direction, част от BBDO Group България. Момчил представи тази лекция на Уеб семинара част от БГ Сайт 2008.

Лекцията на Момчил беше много интересна, хареса ми един от последните слайдове, където можете да видите какъв трафик към интернет генерират оффлайн медиите.

37% от онлайн търсенията са провокирани от ТВ реклами, което мисля говори красноречиво че ТВ и Интернет рекламата трябва да вървят ръка за ръка, а не Интернет бюджетите да са за сметка на ТВ или обратното

30% от онлайн търсенията са провокирани от Прес реклама, същият случай като с ТВ рекламата

17% от онлайн търсенията са провокирани от Радио реклама

Като заключение на данните от iProspect, които Момчил представи, 67% от онлайн търсенията в различни търсачки и директории са предизвикани от оффлайн медиите. Това според мен е напълно логично.

На всички е ясно, че интернет е единствената медия където може да се намери пълна и адекватна информация за всеки бизнес. Интернет е единственият ATL канал чрез който може да има обратна врзъка с потребителя. Интернет е единственият канал в който потребителя може веднага да направи действие, дали регистрация, търсене, покупка, заявка и т.н.

В тази връзка очаквам, че през следващите две години, рекламата като такава тотално ще се промени и всички (рекламодатели и агенции) ще се насочат към по-адекватно и по-качествено използване на интернет не само като рекламна площадка но и като комуникационен канал, връзката между рекламодател и потребител.

До сега рекламата беше едностранна а сега вече може да е не само двустранна но да премине и на едно по-високо ниво. От това печелят всички, не само рекламодателите но и самите потребители. Това е едно от най-големите предимства на онлайн рекламата и аз силно вярвам че по-често ще се говори за нов тип рекламна комуникация, за нов тип позициониране на брандовете.

Остава само Времето да си свърши работата, а ние да не се отказваме и да продължаваме да се борим :)

Още веднъж поздрави за Момчил, който направи страхотна презентация!« « “Guerrilla Marketing” в Интернет | Страхотна презентация за Интернет пазара в Турция » »

3 Коментара по темата “Необходимост от обратна връзка с потребителя !”

 1. Martin Linkov
  Nov 11, 2008

  Полезно, слайд 15 май е леко… празен.


 2. Justine
  Nov 11, 2008

  Мартин, благодаря, наистина си успял да извадиш най-ценното от лекцията! Добър акцент на Момчил! Поздравления!


 3. Момчил Миков
  Nov 21, 2008

  Благодаря!
  Марто ,
  завиждам на бранда който успее да се позиционира първи ,по този начин:-)


Остави коментар

*