На гребена на вълната

Публикувана на 08.10.2010

Facebook application на Samsung

Ако сте абонирани за електронния бюлетин на Emarketer, със сигурност ви е направило впечатление, че поне една трета от статиите са посветени на социалните мрежи.

Например, една от статиите представя впечатляващото число от 72% от анкетираните компании в САЩ, които имат стратегия за присъствие в социалните медии.

Стратегия за присъствие в социалните мрежи

За България тази цифра, уви, не е ясна. Предвид масовата вълна на Фейсбукизация обаче, която ни залива от всякъде, е нормално все повече рекламодатели и на родна почва да се обръщат към подобни канали. Да, чужд проект е и за негова сметка може би страдат родни уеб сайтове и проекти, казват някои, но все пак социалните уеб сайтове, и в частност Facebook, имат няколко основни предимства, които няма как да пренебрегнем:

 • 1,6 млн. регистрирани българи
 • Лесно достъпен като канал, както и от гледна точка на управление
 • Бърз достъп до аудиторията
 • Таргетиране на аудиторията
 • Ниска цена за достигане на таргет аудиторията
 • Сравнително добра отчетност, статистики и анализ на данните

Като специализирана агенция в областта на онлайн рекламата нямаше как и ние да пропуснем тази вълна затова от началото на годината социалната медиа е част от почти всяко предложение към нашите клиенти (alli, Mall of Sofia, Hugo Boss, Aerotour, Unitrade) под различни форми.

Както е видимо от данните по-долу обаче, потребителите онлайн са най-активни и реагират най-благосклонно, когато имат и достатъчно добра мотивация :) Кой ли не обича наградите, отстъпките, промоциите!

Защо потребителите харесват компаниите

Така заедно с клиента Samsung и неговата IT дивизия, решихме сами да се убедим в истиността на статистиките, реализирайки специално разработен апликейшън за Facebook (facebook apps).

Постарахме се играта да не е нито прекалено сложна, нито прекалено проста, за да могат потребителите както да се забавляват, така и да научат повече за продуктите на клиента по интересен начин, като използвахме един много семпъл механизъм – гатанка.

Играта се състои от пет нива, като всяка седмица ще отключваме ново ниво. Потребителите с най-добро представяне могат да печелят награди на седмична база, а онези, които играят редовно имат шанса да спечелят голямата награда.

1350-те регистрирали се от понеделник до сега участници ни говорят доста убедително, че хората определено обичат наградите, а още повече, когато наградите са не от кого да е, а от Samsung :)

Забавлявайте се и вие тук

Автор на статията:

Деница Георгиева
Client Service Director
дигитална агенция Interactive Share« « Свежи интернет новини ! | Търси се! » »

4 Коментара по темата “На гребена на вълната

 1. Petko Dimoff
  Oct 10, 2010

  Няма реклама без пари, а в БГ няма пари!


 2. Ива Фъзлова
  Oct 11, 2010

  Поздравления! :)


 3. Boris Loukanov
  Oct 11, 2010

  Успех Марти! Жалко само, че все още няма подобни изследвания на мотивацията за БГ….


 4. Жалко е, Борис, защото няма кой да ги направи подобните изследвания. Бизнесът в този сектор не е консолидиран, а напротив – разпръснат във всякакви посоки и насоки. Няма един единствен фактор на обединение. Няма я тази институция, зад която да застанат всички и тя съответно да застане на свой ред зад всички. За издаване на сертификати и дипломи и т.н. Всеки се оправя сам. За съжаление такава е реалността особено в България.


Остави коментар

*