Най-добрите съвети за SEO – оптимизация на уеб сайт

Публикувана на 03.04.2008

Ето и няколко съвета за оптимизиране (SEO – search engine optimization) на уеб сайт и повишаване на неговият Page Rank. Ако приложите поне 50% тях, това със сигурност ще се отрази върху трафика и най-вече печалбата от уеб сайта ви.

1. Собствен домайн– звучи много несериозно ако в домейан ви има име на безплатен домейн а сте известна фирма! Пример: avtochasti.hit.bg. В зависимост от бизнеса ви, домейна ви може да завършва на .com, .net, .biz или .bg

2. Хоствайте сайта си на надежден сървър– а не на някои free такива. Това ще ви спести много неприятности. Хостинг плановете на различни фирми вече не са толкова скъпи и определено си заслужава да ги използвате.

3. Meta Tags (Title, Description и Keyword) са задължителни елементи от всеки един уеб сайт. Различните meta tags имат различни специфика, за дължина на символите и наситеност по ключови думи. Също така е важно всяка страница да си има отделни тагове, така можете да оптимизирате всиките страници ан сайта а не само начална страница.

Оптимизиране на уеб сайт

4. Наситеност на съдържанието по ключови думи. Това е много важно ако искате уеб сайта ви да се показва по напред в резултатите на търсачки и портали.

5. Махнете java script от кода на сайта и го сложете във външен файл, и ползвайте линк към него от “head” на страницата. Не използвайте много Флаш на сайта, все още той трудно се индексира от търсачките

6. Използвайте CSS вместо цвят, размер или фон HTML Tags, направете си отделен файл CSS, за целият сайт. CCS е важен за всяка една оптимизация на уеб сайт.

7. Сменете линк бутоните или java links в текстови линкове. Вътрешните линкове трябва да са направени и написани по правилата за search engine optimization – SEO.

8. Направете си Site Map страница, тоест карта на сайта. Всички търсачки оценяват ако намерят Site Map в уеб сайта, така лесно намират всички страници на сайта. Има различни типове Карти на уеб сайт, най-известната структура е дървовидна, можете да помислите да използвате и Google Site Map

9. Направете си 404 error page, винаги е добре ако случайно някой попадне на грешен линкда можете да го насочите към уеб сайта, без той да променя името на линка

10. В дъното на всяка страница използвайте меню от текстови линкове.

11. Една уеб страница не трябва да надвишава 100 kb., колкото по лека е една страница толкова по-бързо се зарежда и по-лесно се индексира от роботите на търсачките

12. Регистрирайте уеб сайта си в DMOZ, Yahoo Dir, Google и MSN, ако е на български , също и в най-големите български портали и търсачки. Без регистрация на уеб сайт е все едно да имате магазин и някой да не знае къде е и как да стигне до него.

13. Отделете специално отношение и внимание на “Съдържанието на сайта ви”– не случайно на всякъде казват “Content is the KING”. Това може би е едно от най-важните неща вообще за всички интернет страници, добре оптимизираното съдържание с честното му обновяване със сигурност ще увеличи класацията на уеб сайта в търсачките

14. Опитай те се да привлечете колкото можете повече уместни external links, линкове от други сайтове като в най-добрият случай,те да са от сайтове близки до вашата тематика и с висок Page Rank. Линкове идващи от където си искат или от линк ферми биха навредили на вашият сайт от колото да ви помогнат. Също така е добре линкове от уеб сайтове с висок рейтинг като .edu и .org домейни да сочат към вас, както и линкове от wiki или dmoz.

15. Освен да наемете професионалисти в оптимизирането на уеб сайтове, друг добър начин да се научите как се прави е да четете, четете, четете докато не започнат да ви кървят очите:)

16. Не спамирайте интернет, не използвайте методи като cloaking, doorway pages, link ферми, невидим текст в съдържанието и всякъкви непозволени методи ( Black Hat SEO) за оптимизиране на уеб сайт за по-добри резултати в тръсачки, портали, директории и тематични сайтове. Всички търсачки с Google най-отпред постоянно засичат в интернет сайтове, които се опитват да манипулират техните резултати, при един такъв опит от ваша страна може да си навредите много и за дълъг период от време да не се появявате в страниците с резултатите на търсачките. Играйте по правилата и със сигурност ще успете!

17. Винаги търсете отговор на въпросите си в уеб сайтове и уеб блогове като този!

18. Използвайте различни програми за определяне на ключови думи като wordtracker, overture и други, за да проучите и намерите най-добрите и правилни ключови думи за вашият сайт

19. Включете вашите ключови думи в Alt Tags и Image Tag

21. Използвайте H1 tag за заглавията на дадена статия или в началото на страницата а по-надолу в текста използвайте H2 и H3 таговете. Използвайте не само ключови думи, но и фрази с ключови думи

23. Използвайте tittle атрибутите в линковете

24. На една уеб страница е най-добре да има не повече от 100 линка

И се молете Големият G да оцени всичко което сте направили, за да оптимизирате уеб сайта си:)

Убеден съм че има още много неща които могат да се кажат за оптимизиране на един уеб сайт, но ще оставя тази възможност на вас.

Ако някой иска да допълни нещо, добре е дошъл!Tags: ,

« « Новата интернет игра на Загорка | Бъдещето на интернет рекламата в България? » »

47 Коментара по темата “Най-добрите съвети за SEO – оптимизация на уеб сайт”

 1. Интересно
  Apr 03, 2008

  1. Направете си блог. Комуникирайте по-често и по-отблизо с вашите клиенти или евентуално заинтересовани люде. Той не само ще помогне на по-голямата известност на сайта ви, а и на бизнеса ви. Алелуя, това може пък да ви доведе пари.

  2. Не се скръндзете. И на децата е ясно вече, че е хубаво да те има по интернета, по онуй странното квадратно мониторче дето детето ти играе игри със странни животни и пушки. Да, там. Та плати си на някой специалист ( да,такива има в България. Не, не всички лъжат и мамят). Плати си и се наслади на ползите от подобен маркетинг инструмент, защото той съвсем, ама съвсем случайно може да се окаже много по-ефективен от глупавите ти грозни билбордове.

  3. Спри да мислиш, че видиш ли ако днес резултат няма, значи това не е правилно. Отнема време, Чичо Гугъл обича постоянството :)


 2. missing seo
  Apr 06, 2008

  “Спри да мислиш, че видиш ли ако днес резултат няма, значи това не е правилно. Отнема време, Чичо Гугъл обича постоянството ”

  Респект за яката мисъл .

  да има български специалисти но те не работят за българи. а за хора вярващи в техните “сили” за оптимизиране на сайтове.

  защото в БГ на SEOта та им казват все още мушенници

  да живее Black hat :)


 3. Welcome to BG!
  Apr 08, 2008

  “Та плати си на някой специалист”….много умна мисъл, между другото. Статията изобщо не е за иронизиране, защото точно ШЕФОВЕТЕ са тези, които незнайно защо не искат да плащат пари на добър специалист,за да им направи хубав сайт…


 4. Geo
  Apr 11, 2008

  Хубаво си описал какво да се направи. Посочил си някои неща, пропуснал си други, някои въобще са ненужни или имат минимален ефект, но по-важното в случая е КАК да се направи… И тук идва специалистът с опит, който знае не само КАКВО а и КАК…

  И за който обикновено трудно се намира кой да плати :-)


 5. марто
  Jun 28, 2008

  Колко искат специалистите ?


 6. Добра статия, браво. Иначе GEO добре го е написал . Между собственика на сайт приложил всички безплатни съвети и истиския специалист разликата в класирането е обикновено 30-40 позиции в гугъла. Да, но разликата между това да си на 8-ма или 38-ма позиция в търсачката в продажбите е в пъти! Плащаш повече – изкарваш повече. Не плащаш – не изкарваш. Повечето собственици на сайтове казват дори, че между 8-мо и 15-о място в google разликата в изкарваните чисти пари е около 200%.


 7. GEO добре го е написал . Добра статия, браво. Между собственика на сайт приложил всички безплатни съвети и истиския специалист разликата в класирането е обикновено 30-40 позиции в гугъла. Да, но разликата между това да си на 8-ма или 38-ма позиция в търсачката в продажбите е в пъти! Плащаш повече – изкарваш повече. Не плащаш – не изкарваш. Повечето собственици на сайтове казват дори, че между 8-мо и 15-о място в google разликата в изкарваните чисти пари е около 200%.


 8. DRYFIX
  Nov 04, 2008

  Има още какво да се желае


 9. Alex_MAG
  Nov 27, 2008

  Забавно. :-)


 10. Gorski
  Nov 28, 2008

  Привет банда,

  Както в кулинарията, предизвикателството е да догодиш пропорциите, за да стане ястието вкусно.

  Лошото е, че вече хиляди знаят рецептата – хубавото, че много малко успяват да постигнат форма и съдържание :)

  А ако имаш наистина уникален продукт, SEO-то е бонус.

  Лично мнение :)


 11. Вовка
  Dec 04, 2008

  Большое спасибо! Есть ещё повод получить удовольствие… С вашего разрешения, беру.


 12. Започвам с едно предложение – за да изолираш постове като тези преди моя (имам предвид руснаците) не е зле да инсталираш плъгин на сайта, captcha да речем, така ще се отървеш от блог-спамърите.

  Относно статията – добро средство за начинаещите в СЕО-то, основните правила са извадени и описани достатъчно ясно. Както сподели Горски, изкуството е да сготвиш добре ястието и то да остави траен, запомнящ се вкус ;) На въпроса – колко взимат специалистите – това зависи изключително много от това:
  1. Каква е целта на СЕО-то – в краткосрочен и дългосрочен план;
  2. Какви усилия ще са необходими за да се коригира съществуващия уебсайт, както и допълнителните техники за оптимизация;
  3. Каква е таргет групата от потребители;
  4. Каква е нишата в интернет, към която се цели клиентът;
  и т.н.


 13. Трудно човек може да стане специалист като хората, които си изкарват пари с това – SEO, но е добре човек да е запознат с това какво трябва да се напарви.

  Научите как се прави да четете, четете, четете докато не започнат да ви кървят очите:) – добра мисъл.


 14. Здравейте,

  Да, наистина добра статия за тези, които не са seo специалисти, но…. ми се струва, че повечето от коментарите (на seo специалисите) са свързани с реклама отколкото с кометар по самата статия…
  Аз например бих се възползвала най-вече от следния съвет “Освен да наемете професионалисти в оптимизирането на уеб сайтове, друг добър начин да се научите как се прави е да четете, четете, четете докато не започнат да ви кървят очите:)”

  Поздрави

  Лидия Викулова


 15. Много руски с-м се е налепил в коментарите, или имаш и много руски почитатели ;-)


 16. bgboy
  Apr 14, 2009

  Оги: абе опитвам да сложа един плъгин ама нещо ми се опира :) знаем за този проблем, руските друзя определено имат принос към количеството с-м в бг нета. като неразделни сме с тез руснаци ейй :)


 17. Oggy
  Apr 14, 2009

  @ Лидия: Вашият сайт определено има нужда от услугите на някой специалист, така че, ако това е важно за вас, можете да го промените :)

  Поздрави и успех!

  Огнян Попов


 18. Yabulka
  Apr 18, 2009

  Няколкото “браво” в коментарите, а също и това, че мой клиент ми прерати линк към тази статия, ме накара да я анализирам по-подробно. На пръв поглед е добра статия :)… има много съвети (цели 24 точки), има думички, които на моя клиент му звучат много “добре” и “сложни”. Изобщо, статията е полезна.

  Надявам се обаче, да приемете анализът ми точка по точка:

  7 – малко е смешно, защото е правило, което казва да спазваш правилата :)
  10 – това с менюто в дъното сигурно е някакъв много любим SEO трик за вътрешни линкове… я по-добре да се върнем на правило 7, което пък ще ни пренасочи, към всички 23 правила!
  11 – така ли!? това SEO правило ли е? и с какво помага на търсачките? сигурно да не се оттегчават, докато се сваля огромната снимка на продукт, който хората искат да разгледат в подробности! според мен това си го прочел в някоя друга статия – за други аспекти на оптимизация, а може би и за определени цели на определен тип сайтове. Хайде да не слагаме всички под общ знаменател.
  12 – браво чудесен SEO съвет! Само от думичката “някой” се чудя всъщност, дали е “лапсус” или си е точно така? (колко много посещения обещаваш да има от “най-големите български портали и търсачки” и това SEO дейност ли е?)
  13 – Стигаме до “Content is the KING” – освен, че ми се струва, в тази “най-важна” точка си допуснал най-много грешки :) (“на всякъде”, “вообще”, “честното му обновяване”, поне една запетайка да беше сложил, а и повторението на едно и също нещо в две последователни изречения, също не е много “оптимизирано”) Ама хайде… подчертал си, че е важно, нищо, че е под номер 13 и цялата статия е пълна с грешки.
  14 – Хубав съвет, но опредлението “Линкове идващи от където си искат” е твърде общо. Направо да вземат да уволнят специалиста си по SEO, ако се намерят “нерегламентирани” линкове :).

  1, 2 – са единствените съвети насочени, към собствениците на сайт, но пак са толкова подвеждащи и несвързани със SEO, че изобщо не им е мястото в тази статия.

  3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 16, 18, 19, 21, 23 – са технически и са SEO дотолкова, че ако ги няма ще се затрудни реалното SEO. Но все пак, ако собствениците на сайтове, тръгнат да си избират SEO специалист, със сигурност ще се чувстват, като първолаци затрупани с толкова много правила и думички, които не разбират. Вярно, така си създаваме благоговеещи пред нас послушни клиенти: “я виж, колко много точки съм изпълнил, пък и на теб нищо не ти е ясно!” :).

  20 и 22 – липсват… сигурно са тайната съставка, с която този “специалист” печели надпреварата за по-предни позиции в “Големият G”, освен молитвите, разбира се, които също са загатнати в края (трябваше да ги сложиш в точка 25!).

  Изобщо, моят коментар е, че тази статия е по-скоро във вреда за сериозно работещите SEO и единствената й цел е SEO на този блог.


 19. какафон
  May 04, 2009

  Yabulka-та ми нaправи лошо впечатление на лишен от внимание лумпен с впечатляваш словоред, но грешен подход.
  И ако прочетеш това ….да се напънеш пак подобаващо.
  Не се сърди и успех!


 20. Oggy
  May 05, 2009

  @ yabulka: Погледни ПР на този сайт и се замисли той изобшо има ли нужда от SEO ?

  съвет 19 не е полезен? падаш от марс.
  21 също може би?

  Знаеш ли, най-добре е да покажеш нагледно ти как ги правиш нещата, за да си кажем и ние, брей тоз yabulka ги разбира работите. Хайде стреляй, малко от нас можеш да уплашиш но пък не ти пречи да пробваш. Пък може и линк да ти пуснем, да намажеш малко и ти ;)


 21. Yabulka
  May 11, 2009

  @какфон: Ябълка и мен ме подразни с настървения и ироничен тон! Съжалявам най-искрено, че не почаках малко да отмине ядът, който ме завладя, след като мой клиент ми прати линк към поста с идеята, да ме подкрепи, може би в усилията ми да направя добре сайта http://www.pettree.bg. Извинявам се за острия тон и ето напъвам се, за да поправя грешката си!

  Ядосаният тон дойде от претенцията на заглавието, а поне 3 (7, 10, 11) от 22 смятам, че са написани просто ей така и не им е мястото между “най-добрите”. По-голямата част от останалите са технически (може би имат място тук, но определено не са за “хора неспециалисти” и според мен затрудняват разбирането на тези съвети именно от тях). И последно, все пак смятам, че текстът е написан небрежно, съветите са нахвърляни произволно, има и грешки.


 22. Yabulka
  May 11, 2009

  @Oggy: Не казвам нищо за сайта, даже го чета редовно и PR му е заслужен предполагам. Все пак това, не отменя нуждата да му се прави още SEO. Съжалявам, ако съм ви подразнил с тона на коментара, надявам се да приемете като желание, да приведете аргументи, че съветите, които критикувам всъщност са най-добрите?

  @Oggy за съвет 19: ясно ми е, че е важен, но как точно ще сложиш определена ключова дума на снимките на 8 000 продукта например? Аз лично, слагам името на самия продукт. Как да обясня на клиент, че евентуално може да сложим на 5 продукта ключова дума “подарък” просто ей така? и всъщност до колко това е логично от гледна точка на съдържанието? колко ще помогне? не е ли по-логично да се направи публикация за промоция, нова снимка или изобщо ново съдържание, в което да включиш ключовите си думи?

  за съвет 21: същото затруднение към клиентите ни… как ще си попълнят тага за 8000 продукта? важно да, ама по-скоро техническо решение… това съм споделил.


 23. Yabulka
  May 11, 2009

  @Oggy: И накрая :) не мога да стрелям много…. Първо по-скоро програмирам, от колкото да правя SEO и второ от скоро се старая да изпълнявам всички SEO добри практики (между другото много ме объркват такива “нахвърляни” статии – sorry!). В момента имам само два сайта, в които съм вложил повече усилия в тази посока: http://www.bellissima.bg, http://www.pettree.bg. Но ще ви приведа три примера, за сайтове, които нямат и грам от всички тези съвети, но са с висок PR: government.bg, abk.bg, stenata.com…, а какво ще кажете за: lml.bas.bg?

  (преди да ме погнете с критики по сайтовете:
  – Bellissima – в първите 3 месеца ПР се вдигна до 3, сега е паднал на 2, но ключовите думи, които ни интересуват са “преса за коса”, “преси за коса”.
  – Миницветенцата е пуснат в началото на април и PR за сега е 0… (за тук може да приема помощ! :)
  – VT е направен 2003 година и има сериозна нужда от преправяне
  – СТЕНАТА – 2004-2005 и съдържанието изцяло се контролира и създава от собствениците – нямам принос към визията му, нито към PR
  – АБК – само го поддържам и нямам никакъв принос към високият му PR
  – lml.bas.bg не е мой, но го привеждам като пример!


 24. Yabulka
  May 11, 2009

  Корекция: government.bg по-горе трябва да е: vt.government.bg


 25. Oggy
  May 12, 2009

  1. Благодаря за пояснението Ябълка, сега да говорим спокойно вече :)
  2. Никъде не прочетох да пише, че е за неспециалисти
  3. в случая със петтрее, не мисля, че трябва да се прави за всеки продукт. Кой забога би търсил тези думи???

  Аз лично бих избрал по-търсени думи и да напасна текста си към тях. Определено не е готино, ако лепнеш навсякъде едни и същи думи, автоматизирани решения има, но естествено = пари.
  4. от каквото разрових по сайта си е ок откъм onpage optimisation. Можеш малко и със футера да поиграеш
  5. Как ще направиш линк билдинг-а?
  6. Аз определено бих сложил цената на доставката в крайната сума, а не после да се изненадваме. Или може да се сложи една цена и да се напише Доставката е безплатна. Струва си да се замисли човек за тези call to action методи при един уебшоп.
  7. Пространството под дадено цветенце е голямо и празно, може да се ползва за представяне на подобни цветенца или за пълнене с интересен текст или промоция.

  Ей така се раждат интересни дискусии, не с рогата напред :) Дали съм прав в моите съвети или не,няма значение. Важното е, че ти пожелавам успех и ако съм ти помогнал, you`re welcome :)


 26. Ksusha
  May 26, 2009

  Полезная инфа, теперь её наверное все себе на блог скопируют


 27. book | Beat Pro
  Jul 16, 2009

  […] Най-добрите съвети за SEO – оптимизация на уеб сайт | Инте… […] 28. Привет банда,

  Както в кулинарията, предизвикателството е да догодиш пропорциите, за да стане ястието вкусно.

  Лошото е, че вече хиляди знаят рецептата – хубавото, че много малко успяват да постигнат форма и съдържание :)

  А ако имаш наистина уникален продукт, SEO-то е бонус.

  Лично мнение :) ”

  Най-сетне нещо смислено да чуя :) . Напълно съм съгласен !


 29. Привет, както всеки любопитен потребител интересуващ се от СЕО информация реших да попрочета и тази статия(поредната), от която чесно казано като се обобщи всичко казано от автора може без проблем да се постигне PR 3, а кои знае може и повече въпреки, че не на вскички им е ясно колко е тръдоемко на всяко нещо да се слага отделно и подобаващо Мета описание и Мета keywords и прочея иначе нестава, защото нека не забравяме, че Гоогле не се кефи много на Дублирането на съдържанието в Мета описанията и ключовите думи, а много хора от мързел точно там грешат и после, защо Гугъл ги изхвърлял и прочея…. Сайта с които аз се занимавам http://www.imot.cc без да си правя труда го направих ПР3 за 3-4 месеца с горе посочените точки изброени от автора естествено много преди да прочета тази статия, но пак беше същата информация събрана от различни места. Според мен огромна роля играят както Мета описанията така и самото съдържание на всеки един сайт. Така, че в никакъв случай не подценявайте чичо Гугъл. Моето мнение е, че в днешно време почти всички фирми занимаващи се със разработването на готови платформи за изграждането на уебсайтове се стремят масово да изградят системите да бъдат СЕО friendly и да улеснят администраторите изграждащи сайтовете максимално. Преди по малко от седмица две пуснах нов уеб и ми е интересно колко време ще му отнеме да дигне ПР и дали ще дигне ПР3 от воле или не ( http://www.mobilen.cc ) следвал съм същите принципи и точки описани тук.

  Чел съм какви ли не съвети от сорта на “платете си домайните за 5-10 години напред, защото видиш ли гоогле това го отчита като плюс”. Колко е вярно незнам всеки случай надали всеки ще отиде да си плати всичко на куп за толва време напред, а и надали е от значение за гоогле. Това което е от значение е сайта да бъде вкаран в DMOZ, а това става адски трудно и бавно ако въобще стане, защото май DMOZ е най-високо класираната директория със база данни за сайтове и всеки иска да е там. Аз самия се опитвам да си вкарам сайта там и въпреки, че е ПР3 все още невиждам светлина в тунела да бъда публикуван в DMOZ.

  Междо другото има доста сайтове в България, които грам не се интересуват от ПР ранга си и по-скоро наблягат на това да бъдат интексирани от Гоогле, което незначи, че като ви индексира чичката и че автоматично ПР-а ще бъде до небесата :). Чесно казано още не съм попаднал на Български сайт с ПР над 6 :) , а като се замислим, че това е 6/10 манджичката дето я готвим си е направо буламач :))) тези като мен с ПР3 неставаме за готвачи, но хайте това е една друга тема на разговор все пак аз никога не съм бил СЕО специалист напротив направил съм го от чисто любопитство.

  П.п. Моят съвет е наблягайте на Описанията и съдържанието.


 30. На мен би ми било интересно да разбера как може даден сайт да бъде вкаран в DMOZ по-бързо или поне какви изисквания трябва да се спазват, за да се успее?


 31. NikiFin
  Oct 17, 2009

  Благодаря за статията. На мен пък ми стана интересно тези СЕО спецове за които споменавате какво пък толкова различно правят от горенаписаното и др подобни напътствия с които в пълно в нета. Ако правят нещо повече от къде го научават ако не от същитв източници от които учим и ние простосмъртните. Какви ли магии правят тия спецове. Ще се радвам някой от тях да се появи и да каже нещо по въпроса преди да сме ги обявили за недостижими богове. Аз лично като гледам най котираните сайтове са си и в sponsored links за всеки случай. Нямат нужда от специалисти, директно на google си плащат и си бетонират предните позиции. Лични впечатления от лаик


 32. NikiFin
  Oct 17, 2009

  10. В дъното на всяка страница използвайте меню от текстови линкове.

  Винаги съм се чудела защо тези линкове ги слагат на дъното като че ли са нещо непотребно и да не пречат ли що ли. Явно целта им не е да се видят и ползват от потребителите, а са предназначени за search engines


 33. ihchieva
  May 17, 2010

  Прочетох статията. Според мен е написана доста ясно. Независимо дали точките са технически или не, на човек, който не се е занимавал със СЕО, може да му стане ясно как може да си помогне до известна степен за популяризирането на сайта си.
  След това бях достатъчно търпелива да прочета всички коментари отдолу и прочетох предимно критики от хора, които оплюват статията, но не пишат нищо конструктивно.
  От известно време чета и се занимавам с оптимизирането на следния сайт http://www.bgtour.org, като за мен важно е да се определят подходящи ключови думи и за външното оптимизиране влияе регистрирането в множество социални мрежи и специализирани по темата директории (български и чуждестранни). Регистрирането в DMOZ също е много добро като инструмент, но действително е трудно осъществимо.
  Бих се радвала да прочета като коментар някакъв съществен съвет като добавка.


 34. funstruction
  Aug 24, 2010

  Специалисти и мнения из нета бол, но на кой да се довери човек? Наистина един клиент е трудно да определи сам от какво точно се нуждае сайта му за да бъде по успешен без мнението на някой специалист. Аз съм обикновен човек, който няма нищо общо с програмирането и оптимизацията, но имам сайт http://www.funstruction.net който има нужда от оптимизация и търся някой, които желае да я реализацията. Ако някой от тези, които се изтъкват тука за специалисти има желание за съвместна работа да ми пише на мейла на сайта.


 35. bgboy
  Aug 26, 2010

  До “funstruction” – Здравейте, не мисля че някой от читателите на уеб блога на дигитална агенция Interactive Share се изтъква или парадира със своите познания в SEO – оптимизация на уеб сайт за търсещи машини. Също така не смятам, че някой ще ви потърси за съвместна работа, след като вашата покана е написана по този начин. Ако имате нужда от професионални услуги в сферата на SEO, може да изпратите email на някоя от фирмите в бранша – ето ви линк, където можете да намерите фирми занимаващи се с тази дейност – http://www.bwa.bg/. Успех !!!


 36. funstruction
  Aug 26, 2010

  Сори ако съм обидил някой. Надявам се да няма никой засегнат от коментара ми. По скоро имах предвид, че има наистина много хора с познания в тази сфера, но незнам към кого да се обърна. Не съм имал ни най малко идеята да търся конфликт или да обиждам някого. По скоро това за специалистите го приемете за комплимент :)


 37. gh0st
  Jul 27, 2011

  Здравейте,
  Прочетох статията и мисля, че дава доста добра насока в оптимизацията на един сайт. Относно критичните коментари лично аз мисля че когато критикуваш трябва да се обосновеш след което да предложиш по добро решение. Иначе си е просто заяждане говорещо за лош вкус и възпитание. Както и да е отвлякох се.
  Мисля че тук е мястото да питам за компетентен съвет по оптимизарането на сайта който поддържам http://ikoni.eu/. Опитах се да спазвам в общи линии описаните по горе съвети, но ще се радвам на всяко допълнително мнение.
  Благодаря предварително. 38. Боби
  Oct 27, 2014

  Чета тази статия от 2008-ма и почти всички позиции са още актуални. Добра селекция от съвети за SEO.


 39. Между другото и на мен това ми направи впечатление . Статията е толкова стара но определено доста голям процент от информацията е все още актуална , което за мен означава , че автора е бил доста “в час” така да се каже (респект , ако не е имало редакция) .
  Естествено доста неща са се променили Meta Tags Keyword няма почти никакво значение .
  Ще си позволя и нещо като отговор на част от коментарите ( то става ясно на кои) .С бума на СМС системите доста собственици на малки бизнеси предпочитат да се справят сами . Мога да дам личен пример с мен .Имам малък бизнес в сферата на услугите ( сухо строителство , окачени тавани , гипсокартон и т.н.). През времето , когато тази статия е била писана давах доста пари за поддръжка на сайт и резултатите бяха меко казано незадоволителни . Оправданията на моя “спец” бяха основно че сайта бил нов и гоогле обичал старите. Преди няколко години улеснен от wordpress реших да се пробвам сам . Ами на първа страница съм ( http://gipsokartonpro.com/ ) почти за без пари , обичам google и новото му мото “съдържанието е Цар”


 40. A.M.
  Jul 03, 2017

  Господин Yabulka, прочетох безкрайно дългия ти роман, който прилича на стар сапунен сериал с обичайната злобна свекърва, която не спира да дудне, пуфти и лежи – в някое кресло и само нарежда кое е правилно и кое не.
  Да беше написал нещо полезно да разберем кое по- точно имаш в предвид за правилно, след като си позволяваш да критикуваш някого, когото е седнал и си е направил труда да напише нещо ползотворно. Много текст, и пълни глупости си написал Господин Yabulka!!!!!
  Поздравявам автора Мартин Попов, за труда и възможността на начинаещи като мен да се запознаят с някои основни понятия и елементи в оптимизацията.


 41. Клина
  Nov 13, 2018

  Страхотни съвети


 42. NEO SEO
  Jun 11, 2019

  Сам си оптимизирах сайта и винаги е на първо място
  Вижте как направен и правете и Вие така
  http://mobi-wc.com


Остави коментар

*