Мониторинг и анализ на Brand Awareness реклама 2012 vs. 2013

Публикувана на 17.03.2014

На 11 март 2014 за четвърти пореден път се проведе най-големият форум за дигитална реклама в страната, организиран от IAB България. Събитието събра представители на дигиталния бранш, лектори и практици, които очертаха тенденциите в сферата на интернет рекламата. Присъствието на дигитална агенция Interactive share нямаше как да остане незабележимо след като за първи път представихме своята нова корпоративна визия. Ново лого, нов късмет!

Мартин Попов, управител на дигитална агенция Interactive Share, бе модератор на сутрешния модул на събитието като заедно с другите лектори Константина Стоянова Поа, предтсвтел на Google Bulgaria, Христо Христов и Амалия Аббас, представители на Нетинфо, ни запознаха с неограничените възможности на multiscreen ерата.

Преди да се впуснем обаче в дигиталните иновации на рекламната индустрия е необходимо да направим равносметка за изминалите 2012 и 2013 години. Г-н Попов представи за първи път информация от събирани през годините на професионална дейност данни от мониторинг на рекламни кампании, свързани с Brand Awareness. Практическият опит, който имаме от 2009 насетне в събирането на информация от онлайн мониторинг за различни сектори ни позволява да обявим някои от водещите рекламодатели в дигиталната реклама. Проучването, което изготвихме специално за IAB Forum 2014, e базирано на рекламната дейност на 559 рекламодатели и около 1500 кампании в интернет. За разлика от 2012 година, в края на 2013 са отчетени два пъти повече записи на рекламни активности, цели 13 891 бр. От графиката по-долу разбираме, че за поредна година водещият сектор, който инвестира в рекламирането онлайн, е финансовият със значителен ръст в броя на кампаниите. С почти равен брой рекламни кампании в интернет през изминалата 2013 година е телекомуникационният сектор.

1 В края на всяка година всички представители на бранша се интересуват силно от годишните класации на топ рекламодатели в дигиталната реклама. Имайки предвид по-горната информация, през 2013 година представителят на финансовия сектор, банка ДСК, е водещия рекламодател в интернет с 60% ръст, в сравнение с по-миналата година. Активното инвестиране в онлайн реклама се забелязва и от водещите телекоми в България- Vivatel и Mtel.2 Интересна част от нашия мониторинг анализ за 2013г. сравнена с предходната са данните, с които разполагаме за развитието на рекламните формати. Определено се забелязват промени в предпочитаните рекламни формати от рекламодатели, като най-голямо внимание предизвиква спада на използване на банери 300×250, за сметка на по-скъпите и ангажиращи формати като video и branding. Споменавайки видео формата като premium реклама, трябва да се наблегне на това, че успешните онлайн кампании с видео са тези, за които видеото е специално създадено за Web. 3 На събитието организирано от „ Interactive Advertising Bureau Bulgaria” успяхме да запознаем всички участници с новата услуга, включена в групата услуги, които предлагаме, а именно Video for Web- висококачествени видеа с ангажиращ сценарии и визуални ефекти.

За първи път дигитална агенция Interactive Share представи данни относно процентовото изражение за онлайн присъствие на всеки един рекламодател в целия бизнес сектор, познато в дигиталните среди като Share of Voice. Водещите сектори, които рекламират онлайн, като автомобилния, финансовия, телекомуникационния и сектора за бързо-оборотни стоки , бяха отразени с най-актуални данни сравнени за годините 2012 и 2013. Споделените данни по-долу показват както ръстове на водещите компании, така и спадове на някои от тях за изминалата година. 4

Според представената информацията на IAB Forum 2014 и задълбочените дискусии между представители на дигиталния бранш, тенденциите вече на са тайна и смело може да пристъпим към следващата крачка в развитието на онлайн рекламата. Планирайки рекламните си кампании в дългосрочен, а не краткосрочен план и залагайки повече на продажбите онлайн всеки рекламодател би могъл да подобри своето присъствие в дигиталната среда.« « За Срещата на онлайн бранша с любов | Бъдете сред първите с Google AdWords реклама в YouTube » »

Остави коментар

*