Може ли Фейсбук да продава?

Публикувана на 07.12.2011

През последните две години Фейсбук се превърна в изключително предпочитан канал за комуникация сред рекламодателите. Мнозина се онези, които започнаха да асоциират интернет като канал, чрез който могат да достигнат до настоящите си и потенциални клиенти именно със социалната мрежа и направиха първите си стъпки в онлайн присъствието си във Фейсбук.

Спорно е да се каже какъв процент от рекламодателите „влязоха” в социалната мрежа с ясна и дългосрочна стратегия, но към днешна дата голяма част от бизнеса – големи, малки и средни рекламодатели имат присъствие под някаква форма – текстова реклама на клик, фен страница или апликейшън или използват тези инструменти в съчетание.

Колкото повече се увеличава броят на рекламодателите във Фейсбук, толкова повече нараства нуждата на маркетолозите от измеримост на резултатите и обратна връзка за възвращаемост на вложените средства. Компанията Фейсбук неминуемо осъзнава тази необходимост като инвестира постоянно в развитието и усъвършенстването на резултатите, които предоставя на своите клиенти. Така, буквално през няколко месеца, тя обогатява своите статистики за Фен страници, предоставяйки много по-дълбока информация.

За да отговорим на въпроса дали Фейсбук продава първо трябва да се запитаме поставяме ли цели на нашето присъствие във Фейсбук, а и като цяло в интернет? Ето няколко примерни цели, които можем да си поставим по отношение на просъствието ни в социалната мрежа:

1) Фен страницата ще е място, където нашите потребители могат да ни намерат и да комуникираме с тях, създаваме едно общество около бранда.

При тази цел за нас важни ще се резултатите, които ще постигнем по отношение на брой фенове (likes), които ще привлечем, до колко хора е достигнала информация за нашия бранд (reach), както и активността на тези фенове (people talking about this). Това е базовото, което можем да имаме като цел на една Фен страница – без привличането на фенове и тяхното активизиране не бихме могли да постигаме други цели.

В този смисъл чрез създаването на общност около бранда Фейсбук може да осигури онези подготвителни етапи у потребителя преди да прибегне той до покупка, свързани с познаваемост на бранда, предпочитание, убеждение, намерение за покупка.
Тук, както при всеки друг медиен канал и рекламоносител, бихме могли да изчислим каква е цената ни за достигане до този reach, колко ни струва привличането на един фен и т.н.

Цена за един фен = Бюджет/Общ брой фенове

Обикновено бюджетите са доста ниски поради факта, че Фейсбук позволява създаването на Фен страница безплатно. Основните разходи са свързани с човешкият ресурс, който поддръжа страницата.

Много важното е да се разбере, че освен достигната аудитория, за разлика от всички други медийни канали, Фейсбук ни дава възможност да създаваме аудитория (фенове), която е активна по отношение на бранда и има възможността да взаимодейства във всеки един момент с него.

2) Фен страницата ще е място, чрез което ще искаме да привличаме трафик към нашата уеб страница.

В този случай Фейсбук се използва като рекламоносител за препращане на аудитория към уеб сайта на клиента, където в повечето случаи е добре да имаме също заложени някакви цели, които да ни отговорят на въпроса защо искаме да пренасочим потребителя там? Защото искаме да му дадем някаква добавена стойност – да се регистрира за нюзлетър, да свали брошура, да се запише за тест-драйв, да намери повече информация за новата ни продуктова серия или просто да прочете последната ни статия от блога? Тук отново можем да използваме социалната медия като инструмент, чрез който да подготвим потребителя за покупка.

Резултатите също могат да бъдат лесно измерими, като за целта можем да си служим с Google Analytics. Нужно е да проследим какъв е делът на трафика от Фейсбук от общия трафик на уеб сайта, дали показатеите от този трафик ни задоволяват (например по критерият Престой на уеб сайта или Bounce Rate), какви конкретни цели сме постигнали (например колко регистрации сме постигнали през Фейсбук) – тези резултати отново отнесени към бюджета/ресурсите, които сме инвестирали за поддръжката на Фен страницата.

Дял на трафика от Фейсбук от общия трафик

Дял на трафика от Фейсбук от общия трафик

3) Фен страницата ще е място, на което ще продаваме

Тук бихме могли да имаме различни варианти – това да стане чрез разработване на специално приложение (апликейшън) в рамките на социалната мрежа или отново чрез препращане на потребителите към уеб сайта/онлайн магазина или специално разработен Landing Page. Преди всичко, за да можем да измерим продажба е необходимо да продаваме! Т.е. лесно измерими са продажбите чрез Фейсбук, тогава когато сме онлайн магазин или решим да предложим ваучери за офлайн покупки (най-ярък е примерът със сайтовете за групове пазаруване, но този модел може да бъде използван от всякакъв вид търговци) . При тези положения Фейсбук не е по-различен от всеки друг комуникационен канал, чрез който можем да промотираме нашите продукти/услуги и най-вече да измерим каква е ефективността от вложените средства и тяхната възвращаемост.

Основната разлика и предимство на Фейсбук в сравнение с другите онлайн канали за комуникация е, че той е значително по-евтин, както за постигане на brand awareness, така и за генериране на продажби. Това идва от факта, че Фен страницата е „собствена” („owned” ) медия, чийто разход обикновено се свежда до човешкия ресурс и евентуално разход за продукция (дизай и програмиране). Ето защо при реализиране на кампания в няколко рекламоносителя и измерването на резултатите, Фейсбук дава обикновено най-добрите показатели за CR (conversion rate) на най-добра цена, което го прави достъпен за рекламодатели от малкия и среден бизнес. Ето и пример с резултатите от кампания на наш клиент:

Conversion Rate от Фейсбук

Conversion Rate от Фейсбук

Автор: Деница ГеоргиеваTags: , ,

« « Среща на онлайн бранша (последна) за 2011г. | Колко ефективна е банер рекламата? » »

2 Коментара по темата “Може ли Фейсбук да продава?”

  1. Фен страницата ще е място, на което ще продаваме – това е чудесен вариант, особено подкрепен с многобройните приложения, които предлагат възможности за микросайт и дори онлайн магазин във Фейсбук страницата.


  2. Geo
    Mar 02, 2012

    Не е лошо като се цитират статистически данни, да не се пренебрегват добрите практики в сферата. В случая с “данните” за conversion rate – сравнението между Facebook и Google – тези данни са абсолютно безмислени, тъй като не отговарят на критерия за статистическа значимост или иначе казано за достоверност. Възможната грешка в случая е твърде голяма.

    Литература по темата и удобни калкулатори – http://www.surveysystem.com/sscalc.htm, http://www.prconline.com/index.php/content_pages/view/55


Остави коментар

*