Модерният Уеб Пъблишер в България

Публикувана на 02.09.2008

За да може професионално да си върши работата всеки един интернет експерт, е нужно той много добре да познава интернет уеб медия пъблишерите. Работата с тях е неизбежна и също така е една съществена част от целия уеб маркетинг бизнес. Благодарение на това познаване, лични контакти и наблюдения върху самите уеб медии, интернет експертът предоставя качествени и професионални услуги на своите клиенти.

През последните няколко години, през които се занимавам с интернет реклама и маркетинг, съм научил, че за да е успешна една интернет кампания е нужно не само добър криейтив, интересни уеб рекламни инструменти, а и много добро сработване с уеб медиите. Чрез тях реално рекламата ти придобива финален завършек. Те са площадките, където ние рекламираме. Те са ключов елемент от пъзела, който трябва да се нареди, за да се достигане до потребителя и последващата комуникация с него.

Уеб сайтове на Darik Web

Тъкмо за това за уеб медиите интернет потребителите са ключов фактор от бизнес им и те правят всичко възможно, за да привлекат и задържат повече и повече потребители. През последните 3-4 години в България се създадоха много интернет медийни групи. Някои от тях влязоха много агресивно на пазара и за кратък период от време заявиха сериозни претенции за дял от целия онлайн рекламен пазар, който се развива с главоломни скорости и скоро ще придобие размери, близки до тези на Телевизията.

Все по – често ще чуваме, че интернет рекламата е повече от Телевизионната. В Англия и Германия, лидерите в онлайн маркетинга и реклама в Европа, това вече е факт. Така, че нищо чудно скоро това да се случи и тук.

Да развиваш интернет бизнес у нас обаче хич не е лесно. Сигурен съм че колегите, които работят от страна на уеб медиите ще се съгласят с мен. В момента средно около 50 човека работят в по-големите уеб групи. Като средната възраст е 23 год. – тоест това са предимно млади хора.

Управляващите мениджъри на водещите позиции в тези групи са млади специалисти, някои от тях завършили маркетинг и реклама, други финанси, но като цяло мениджърският състав на интернет групи е изграден от млади, амбициозни, нахъсани хора, които искат да създадат една среда, която да работи добре и да представлява целия бранш в рекламните среди.

Уеб сайтове на Economedia

За момента повечето нови уеб медия групи се развиваха в няколко насоки. Някои от тях създадоха или закупиха различни уеб проекти с цел да обхванат по-голяма аудитория, която впоследствие да продават на рекламодателите. Или иначе казано Бизнес моделите са Хоризонтални или Вертикални онлайн групи. В по-честия случай, ако притежаваш уеб медия за финанси, новини, лайфстайл, спорт, бизнес, запознанства и др., имаш възможност да привлечеш по-големи рекламодатели не само заради името на медийната група, но и заради тежестта на самите уеб сайтове и тяхните аудитории. Идеята на този модел е, че чрез различни нишови сайтове, съчетани с масови медии, онлайн групата от уеб сайтове покрива една значителна част от цялата интернет аудитория.

Преди няколко години най-популярните сайтове бяха “масовите медии” – това са порталните (dir.bg и gbg.bg) и безплатните пощи (abv.bg и mail.bg), сега обаче положението е различно. Рекламодателите разбраха, че еднo от най-големите предимства на интернет рекламата е възможността рекламното послание да бъде изключително добре таргетирано, тоест чрез уеб реклама да достигнеш до Иван от Варна, който е на 23год. и се интересува от компютри. Поради тази причина дори самото разбиране за реклама започна да се променя.

Заради интернет, рекламата придоби друга насока – ако до сега рекламите бяха единствено и само имидж, визия и текст сега нещата са по различни, то вече потребителят може да кликне на банера, да разбере много повече за продукта като отиде на промо сайта, да се регистрира, да получава новини за любимата си марка или продукт, да изкаже собственото си мнение или да комуникира с някой от компанията.

Уеб сайтове на Investor.BG

Потребителят има пред себе си изключително много и различни възможности, което наложи тотално преразглеждане на начина, по който до сега се използваше рекламата от маркетинг специалистите.

Друг интересен момент от Модерния Уеб Публишер в България е осъзнаването и прилагането на това, как може да се генерира огромен трафик от една “тема” – “новина”. Ще дам пример с “новините” около Димитър Бербатов. Всички спортни уеб медии се възползваха изключително добре от създалата се ситуация около трансфера на футболиста.

Модерния Уеб Пъблишер в България

Както забелязвате на снимката по-горе, водещите новини са единствено и само за Бербатов. Сагата около играча продължи повече от 3 седмици, което даде възможност на онлайн медиите да увеличат трафика си неимуверно.

Всичко това показва, че някои уеб медии са узрели – пораснали, което им помага по-лесно да търсят горещите теми и новини и да създават от тях трафик генератори, които впоследствие се превръщат в много пари от уеб реклама.

Разбира се има много начини, по които модерните уеб пъблишери генерират трафик. Тази тема съм я разисквал вече, за нея можете да прочетете повече ТУК.
Набързо ще спомена най-използваните от тези онлайн групи методи: генериране на трафик чрез автореклама ,чрез exit pages, чрез купуване на евтини кликове от Google, Easytrader.bg и др.

Задължително трябва да се спомене, че интернет пазарът в България вече е изключително конкурентен. В момента за челни позиции се конкурират повече от 20 онлайн медийни групи. Някои от тях са отдавна на пазара, а други са все още бебета, но всичко това показва, че интернет пазарът у нас е много динамичен. Тази динамика обаче започна да се отразява и на самите играчи. Все по-турдно вече се привличат рекламодателите. Sales отделите на повечето групи се надпреварват да печелят нови клиенти или да се борят със силните предложения на своите конкурентни.

Уеб сайтове на Investor.BG

В такъв динамичен пазар няма как да не се видят и мръсни номера, удари под масата и т.н. Почти всички уеб медии изопачават данните за трафик на уеб сайтовете им и за импресиите, които потребителите генерират. Наскоро имаше една уеб група, която каза че е N1 по даден показател, показател който никой не знаеше че съществува, но те го намериха и започнаха да наблягат на него. Това показва, че на масата с козовете е възможно да видим абсолютно всичко. Ще чуваме все по-често и за Head Hunting. На пазара няма квалифицирани интернет маркетинг специалисти, което налага краденето на такива.

Едно от най-положителните неща, които наскоро се случиха в родното уеб пространство е разбира се онлайн пийпълметричните системи Гемиус и Нилсън Онлайн. Откакто влязоха на пазара, тези две системи успяха да обединят почти всички големи уеб имена у нас. Това е от изключителна важност за уеб рекламния пазар, защото ако онлайн играчите не се обединят и не започнат да играят една игра, то това неизбежно ще допринесе за бавното развитие на интернет рекламата и въобще на уеб пазара. Радвам се, че все по-често се чуват положителни изказвания за това как онлайн метриките повдигнаха самочуствието на уеб медиите сред самите тях и също така повдигна и нивото на самия уеб пазар. Сега рекламодателите ще имат още една важна причина, поради която да предпочитат уеб рекламата повече спрямо ТВ, Преса или Аутдор реклама.

Уеб сайтове на Web Media

Модерният Уеб Пъблишер у нас също така набляга все повече и на персонала си. Повечето групи постоянно стимулират своите служители, къде с акции, къде с почивки в чужбина, семинари, осигуряване на пълната заплата, транспортни разходи, автомобили и всякакви начини за стимулиране желанието на хората да работят повече и по-качествено.

Една от основните тенденции в уеб групите е почти всички Sales отдели да бъдат на принципа на Таргети. За какво става на въпрос: преди няколко години колегите от Нет Инфо.БГ първи наложиха Таргетите сред своите служители. Таргетите са нива на постигнати продажби спрямо които служители получават съответното възнагражнеие. Освен твърда заплата, sales executive и assistance имат възможност да спечелят повече пари, като проявяват инициативност, борбеност, умения да убеждават, амбициозност и др. Този модел е много успешен в цял свят и е хубаво че успя да се наложи и у нас. Така служителите няма да лежат на твърда заплата и да се чудят с кой да си чатят или кое филмче да гледат. Нека не се заблуждаваме и си признаем, че не сме от най-работливите, освен ако нямаме ясни и реални финансови и други стимули пред нас.

Уеб сайтове на Dir.bg

Прес последните две години забелязвам, че всички ние успяхме да създадем едно общество, едно уеб общество, което се занимава с интернет реклама и маркетинг. Това ме радва много и искренно се надявам това което започнахме да го продължим и развием в правилната посока. Все по-често колегите се асоциират с работата си, с фирмите в които работят с бранша, в който са. Това го забелязах на Неофициалната среща на Интернет бранша, както и на Медийният фестивал в Албена – Mediamixx. Всички хора искат да се асоциират с група, с дадено общество или по интереси. Определено смятам, че все повече от нас се асоциират с общността на интернет рекламата, което ни кара да се чувстваме като част от нещо по-голямо, нещо значимо и смислено. Надявам се, че и вие мислите така.

Също така не трябва да забравяме и финансовата гледна точка. Както може би знаете, за пръв път миналата година повечето уеб групи излезнаха на чиста печалба. Малка но все пак на печалба. Малко са тези от тях които печелят чисто над 1 000 000 лв Но все пак това вече не е заветна цел, Българският пазар се развива и то много добре, но върви по-скоро като от самосебе си. В момента повечето уеб групи са с няколко собственици, или акционери които заедно се опитват направят този бизнес печеливш.

Всяка година интернет рекламата увеличава своите размери с над 80%. Но това се случва благодарение на всички малки фактори а не благодарение на това че интернет пазара е обединен, има едно лице и то защитава интересите и се бори за това интернет рекламата да премине на едни по горни стъпала на медийно и рекламно обслужване. Тоест искам да кажа, че ако в България се създаде асоциация, организация, дори и IAB , рекламният уеб пазар ще се развива още по-добре.

Ами това е май по темата! Ако имате коментари или мнение по въпроса, знаете че сте добре дошли да го споделите. За всички, които ще присъстват на Рекламният фестивал в Албена тази седмица, им казвам До Скоро, защото ще се видим там.« « Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online | Снимки от ФАРА в Албена – Ogilvy & Mather Rules !! » »

10 Коментара по темата “Модерният Уеб Пъблишер в България”

 1. Konstantin
  Sep 02, 2008

  Готин пост! С много истини: стимулиране на служители чрез осигуряване на пълна заплата. Спазването на закона верно е лукс :-) Но пък как се оцелява върху 2 милиона интернет потребители, 20 конкурента и Краси Гергов яхнал рекламните пари…


 2. Хубава статия

  Най-доброто предстои :)


 3. Димо Желев
  Sep 03, 2008

  Евала пич! Следя ти отдавна блога. Добро обобщение на ситуацията в момента.
  Особено добре е напипана темата за таргетирането на рекламата. Как мислите ще узрее ли скоро пазара за първите таргетирани медийни групи предлагащи продукти само в една сфера – да речем финанси? Струва ми се че “юнушеската” възраст на медийните групи и задвижващият се по свои принципи пазар на реклама все още принуждава големите играчи да предлагат голяма палитра от проекти. И една забележка към автора – да обръща внимание и на гледната точка на по-дребният пъблишър!


 4. Оги
  Sep 09, 2008

  И малко да дръпне онлайн търговията, хората да имат доверие какво купуват и няма да има спиране. Браво Мартине. Браво.

  п.с. Обединението прави силата ( по повод IAB )….


 5. Момчил Миков
  Sep 10, 2008

  Браво Марто , и честито на Ogilvy!
  Имам обаче друго виждане за конкуренцията между web publishers.
  Според мен тя съвсем не е такава кавато трябва да бъде , за да може internet да вземе полагащите му се 30-35% рекламен дял. Все още CPM -а е основаната валута при водещите информационни сайтове. Това може да се промени ЕДИНСТВЕНО и само с нови web medium groups. Някой ще ме опонира и ще каже -накаде повече?!? Отговарям еднозначно: CPC


 6. bgboy
  Sep 10, 2008

  Мерси за поздравите!

  Със сигурност СPС е бъдещето, но не стане ли по-високо никоя уеб медийна група няма да го налага силно. За момента единствената алтернатива на ниските цени за клик е eTraget, които плащат твърда цена на месец, което е по добре от колкото много евтин клик и не знаеш реално колко кликове ще реализира дадената кампания. Има и хубава новина, Венци от Httpool.bg също ще предлага нови решения в CPC сегмента. Така че очакваме раздвижване на CPC пазара.


 7. Оги
  Sep 10, 2008

  Интересно е да се погледне от двете страни на монетата: CPC е заплаха за CPM модела като такъв и това не би трябвало да се харесва на големите пъблишъри. За рекламодателя, CPC е много по-изгоден именно защото на 1000 импр. не се генерират кликове, равни на CPM тарифата. А в същото време, облъчването, което е основната цел на CPM, е едно и също.

  От друга страна, кликовете представляват една добра алтернатива на импресиите за незапълнени пространства, които биха могли все пак да донасят по някой лев. На тези пространства няма място за IMU или leaderboards, тоест текстовете пасват добре там. За съжаление, CPM ще бъде трудно изместен от кликовете по основните позиции на сайтовете.

  Не искам да пропусна и други методи, които биха донесли екстра печалби: интегриран content, платени публикации, емайл маркетинг, podcasts… Въпрос на много кратко време е, впредвид на това което чувам от Мартин, всички тези методи да се превърнат в един традиционен инструмент за пъблишърите, от който да си докарват допълнителни парички.

  И последно, но не последно място, се опитвам да подкукуросам дискусия за онлайн търговията, защото убеден съм, само силен афилиейт пазар у нас ще задвижи колелото на обороти извън сегашните. Колкото и да купувате и продавате на кликове и импресии, без онлайн търговията пазарът не би могъл да предоледува детските си години. За да това да се случи, рекламодателите трябва ясно да получат вашето послание: не е само CPM, не е само CPC, не пропускайте да използвате записване за безплатен каталог, за онлайн игра и тем подобни хитрини, не пропускайте онлайн продажбата като идеалният начин да намалите разходите и да увеличите чистата печалба( не само оборота ). защото ако CPC/CPM струват пари, то CPA струва пари едва тогава, когато рекламодателя получи пари в следствие на продажба. А облъчването пак е доста доволно, пъблишърите на своя сметка слагат банерите на сайтовете си.

  Поздрави!


 8. Момчил Миков
  Sep 12, 2008

  Разбира се , че си прав Оги.
  Аз обаче имах друго впредвид. Реалностите на БГ-пазара са съвсем други в момента. Така или иначе,голяма част от бюджетите които усвояват водещите сайтовете, се отпускат от чужбина. Хората които взимат решения там , се ръководят основно от penetration-а, и валутата с която се пазарува – CPM. Нали се сещате , че няма как да се вдигнат драстично бюджетите. Ако разбира се , publishers не покажат развитие, няма кой да и дава пари за CPM ,…и при това с тези смешни CTR-и.
  Едва ли някой го маркетинг директор от Австрия го интерсува, че в snimka.bg CPM-a е в пъти по нисък от CPC-a при тях.


 9. pilotka
  Oct 22, 2008

  interesnaya statya


 10. frieda
  Dec 05, 2008

  da uzh, no seychas krizis v strane


Остави коментар

*