Модерните начини за докарване на есктра трафик към онлайн медиите

Публикувана на 22.06.2008

Напоследък всички сте забелязали какви карета с новини има по Българските торент сайтове, нали? За какво става на въпрос:

zamunda1.jpg

Най-големите торент сайтове като Data.bg, Zamunda.bg и Arenabg.com предоставят новини, взети от различни медии.
Тези медии както сами виждате са: Lifestyle.bg, Actualno.com, Rozali.com, Vestnik24.com, News24.bg, Millionaire.bg, Cosmopolitan.bg, City24.bg, Mobilebulgaria.com както и търсачката Diri.bg, и много други. Чрез тези новини въпросните онлайн пъблишери си докарват екстра трафик.

zamunda2.jpg

Темата с докарването на трафик към дадени уеб сайтове е много стара. Всички знаем че въртенето на вътрешен трафик между уеб сайтовете на дадена онлайн група е общоизвестен факт. Също така от както се появиха CPC мрежите на Google Adsense и Easytrader.bg много малки и големи сайтове започнаха да купуват евтини кликове към своите сайтове и така увеличаваха продажбите на скъпите си импресии.

zamunda4.jpg

От скоро се заговори открито за така наречените exit page-ве на някои от най-големите уеб медии в България – Abv.bg към Gbg.bg, Aha.bg към Dnes.bg, Teenproblem.net и др., Elmaz.com към Sibir.bg и т.н. Всъщност какво означава exit page? Случвало ли ви се е да затворите пощата си в Abv.bg и да ви пренасочат към Gbg.bg след няколко секунди. Ето това са exit pages, тоест така онлайн медии успяват да завъртят вътрешният си трафик и по този начин той остава в тяхната мрежа от онлайн медии. В което аз лично не намирам нищо лошо. Данни за тези exit pages можете да намерите в статиите ми за онлайн пийпълметричните данни на Нилсън Онлайн

До тук мисля че всичко което казах е известно на повечето хора, които се занимават сериозно с интернет реклама и маркетинг. Не говоря само за интернет експертите от страна на уеб агенции и рекламни / медийни агенции а също така и за всички експерти от страна на онлайн пъблишерите.

Темата е доста деликатна и мисля че никога не е била дискутирана в публичното пространство. Въпреки че е пределно ясно и видимо от всички за какво става на въпрос. Не смятам че темата трябва да бъде табу и след като благодарение на онлайн пийпълметричните системи Gemius и Нилсън Онлайн всички виждаме какъв е реалният трафик и профил на аудиторията на повечето уеб пъблишери, трябва и такива теми като екстра трафик да дискутираме и коментираме.

Стига вече табу в Българското Уеб Пространство, стига тайни, шушукания и т.н. Нека всички да излезнат с имената си и да отстояват позициите и интересите си.

Та да се върна на темата, през последните месеци Торент сайтовете успяха чрез помощта на фирми като Easytrader.bg да увеличат своите приходи. Всички знаем че уеб сайтовете с нелегално съдържание не са предпочитани площадки за повечето рекламодатели. Не само те, не са предпочитани за реклама, до скоро и уеб сайтовете за запознанства не бяха предпочитани, но нещата вече се промениха. Така че скоро може да очакваме промяна и във видовете и броя рекламодатели в торент сайтовете.

Да се върна на торент сайтовете. Ако ви е направило впечатление, в такъв тип уеб медии надали сте видяли реклами на известни и големи рекламодатели. Затова торент сайтовете намериха други начини за приходи. Дълго време лидера сред тях Data.bg печелеше и се самоиздържаше от месечна такса за използване на съдържанието. След като влезна модела “Цена на Един Клик”, те добавиха още един начин за приходи.

Сега с тези новини от различни уеб медии те намериха още един начин за печалба. Което пак повтарям е супер за тях. Та такива неща се случват в Българското онлайн пространство. Деликатен е въпроса който си задавах преди да прозря цялата картинка. Според данните на различни онлайн пийпълметрични системи дадените уеб сайтове (споменати в началото на статията ми) показват завиден възходящ тренд в развитието на трафика си. И сега всъщност разбирам от къде идва този трафик. Пак повтарям да купуваш евтини кликове а да продаваш скъпи импресии е начин за изкараване на повече пари използван в целият свят. Също така като се замисли човек аудиторията на този тип сайтове е изградена от хора като мен и вас. Тоест аудиторията в новинарски, портални и торент уеб сайтове не е коренно различна.

В крайна сметка всички онлайн публишери се издържат от реклама. Друг е въпроса дали има морални и етични кодекси които трябва да се спазват?

Сега очаквам вашите коментари по тази интересна и деликатна тема!!« « Данни за онлайн трафик и аудитория от Нилсън Онлайн за месец Май 2008 | Audience.bg – ето къде можете да следите онлайн пийпълметричните данни на Gemius » »

27 Коментара по темата “Модерните начини за докарване на есктра трафик към онлайн медиите”

 1. Две неща ми правят впечатление в този пост – съдържанието и как то е написано.

  Откъм съдържание, не виждам нещо особено ново в данните. Темата е интересна, това безспорно, но акцентът трябваше да бъде върху торент сайтовете и тези за запознанство: как рекламодателите изобщо са се навили да публикуват там, каква е аудиторията на торент сайтовете, какви са възможните законови рискове и т.н. Предишните постове са по-интересни.

  Откъм написването – твърде много грешки в текста за човек, изкарващ си хляба с комуникация. И твърде хаотично написано, на места – излишни повторения на казаното вече.

  Струва ми се, че този пост е написан набързо, под влиянието на емоционалния инсайт за произхода на скоротечния трафик към споменатите сайтове. Бих го прочел пак след редакция и след добавяне на наистина интересни данни.


 2. Eenk
  Jun 22, 2008

  Силните брандове имат тенденция да се асоциират със силни брандове – Vuitton & America’s Cup; Тайгър и Nike – примери много.

  А и обратното.

  Въпросът е, доколко реклама на твоя продукт е търговски морално да се появява в сайт сочен за пиратски. Пиратството настрана, вътре има и порно и няма кой да спира децата.

  Давайки пари на такъв сайт за реклама, ти косвено подкрепяш политиката му и твоя продукт се асоциира със сенчестия му бизнес модел.


 3. Стойчо М
  Jun 22, 2008

  1. каквото казва eenk и

  2. Реклама на diri.bg в торент сайтове е много интересна, дори само защото според публикации в медиите от Дир.бг отказали да участват в проучванията на Нилсен заради съмнения за законността на съдържанието в сайта на vbox7.


 4. voxy
  Jun 22, 2008

  Data.bg отдавна спряха торент-тракера си, а до порното – всяко дете има достъп и стига да му е интересно защо да не гледа? хубаво, че никой не взима предвид смотани убитаци – пуритани ала Еугленко


 5. MARFI
  Jun 22, 2008

  Е тия РСС дето се показват не са никак от скоро по арена.бг друг е въпросът какво става с “балонния” трафик като ги махнеш, просто и той изчезва. А още по друг е въпросът дали в огромната си част хората посещаващи торент сайтовете не са под 16 години и новините от какъвто и да е сорт не ги вълнуват много, много. И в крайна сметка от арена.бг не обявяват ниски цени за ъвпросните карета, така че трафикът оттам не излиза много евтин.


 6. Ivan Ivanchev
  Jun 23, 2008

  Марто, добре е че засягаш темата с RSS в Арена и Замунда, лошото е, че както сам казваш “чак сега разбираш” за какво иде реч :)))

  Относно превърлянето на трафик през RSS каретата – това не е някаква мандра, цените са високи, кликовете зависят от съдържанието на новините и други фактори, които няма да изброявам. Това не е по-лош начин за привличане на трафик (и последващото му препродаване) от това:

  – да купуваш или да ползваш собствени EXIT Pages (Нетинфо, Уеб Граунд, Атол Медиа)

  – да купуваш на кило 1-EUR-цент трафик от Гугъл, които заедно с Yahoo Ads разработват с пълна сила т.нар. Parked Domains. Към препродажбата на евтин гугълски трафик мога да причисля почти всички БГ уеб групи

  – да разработваш сайтове за тийнейджъри (запознанства и форуми със секс-теми), които после да пренасочваш към “сериозни новинарски медии” (първенци в това отношение Инвестор)

  Такива неща се случват не само в Българското онлайн пространство, а навсякъде по света. Това е чиста доза предприемачество – млякото се изкупува по 30 стотинки литъра, после се разрежда и се продава в магазините по 2 лв литъра. Мисля, че всеки е наясно как става :)

  Относно мнението на Еленко и другите колеги, които критикуват рекламата в тракерите, мога само да цитирам изказването на старши консултанта в Nielsen Online Мануел Монтанари в интервю за нашия любим вестник Капитал: “Ние не проучваме съдържанието, а аудиторията. За нас няма значение дали става въпрос за YouTube, порносайт или електронна поща. Без значение за какво съдържание става въпрос, според нас е важно да се знае къде сърфират хората. Не искаме да бъдем рефери и да решаваме кое е лошо и кое добро.”

  Интересно ми е мнението на повече колеги, тъй като темата явно е наболяла. Надявам се, да няма много коментари в стил “гроздето е кисело” или “долу безплатните филми”, а нещо по-конструктивно.


 7. леха
  Jun 23, 2008

  1. Не виждам нищо лошо в това една медийна група да си прехвърля трафик, още повече когато става дума за различно съдържание (например от новини към поща, към запознанства и т.н.). Смятам обаче, че изборът за това трябва да е на ползвателя – сложи огромен вадещ очите банер или линк, но не ме пренасочвай без аз да съм искал. Просто защото веднага ще те затворя и ще знам, а и други ще знаят, в това число рекламодателите, че трафикът ти е въздух.
  2. Не виждам нищо лошо да привличам хора и да си плащам за трафик от всякакви сайтове, пък било то и порно сайтове. Потребителите там не са някакви уроди, а обикновени хора (честно, с ръка на сърцето – никой ли от вас не е гледал порно в нета). Защо моята реклама да не стига до тях. Ако противоречи на закона и/или на морала – да се намесят съответните държавни органи, но докато Замунда има хиляди посещения (при това напълно реални, не плява) ще си слагам рекламата там и ще се радвам ако успявам с нея да привличам повече аудитория.


 8. Колкото и голям да е трафика по гореизброените сайтове съм съгласен с едно – това е просто мандра. Какво е качеството? Никой не знае.

  Дали двете пипълметрик системи ще дадат резултат? Не разбира се, защото това се прави с цел PR. Дори самото шумене, както в този блог създава своеобразен въртоп и заглушава реалните възможности за реклама, както и реалната ситуация в ИТ пространството. Защо на големите им е нужен PR? Всеки който разбира малко от ИТ ситуацията в България е наясно с това и не мисля че е необходимо се дискутира.

  Мисля ли, че темата е важна? Не, доколкото коментира просто поредна врътка за преточване на трафика в България. Това са отшумяващи тенденции, които до края на 2008 – средата на 2009 ще бъдат тотално засенчени и изместени от много по – прогресивни методи.

  Още нещо важно. Трябва ли да рекламирам в Българските портали за да е успешна рекламната ми кампания? НЕ, разбира се. Има толкова много начини и стратегии за успешен онлайн маркетинг. Нужно ли е големите инвеститори да вливат хиляди левове в импресии на тинейджъри? Разбира се че не, при положение че могат да насочат рекламата директно към потребителя. Защо не се прави това в България? Защото има интерес да се създава балон, от който големите да лапат.

  Как се прави успешна рекламна кампания? Лесно – мислиш, познаваш различните комуникационни канали, анализираш, комбинираш и успяваш. Facebook e na английски? И какво от това… помислете за алтернативите, think out of the box.

  Заб. Умишлено се въздържам да цитирам конкретни данни и имена, очаквам да получа критика за неконструктивен коментар, но същевременно съм сигурен, че който е по-наясно с нещата ще се съгласи, че са точно така. Cheers.


 9. Интересно.
  Предстои ни да пуснем сайт за запознанства. Идеята на собствениците е ясна: популяризация на информационния сайт. Обсъждате обаче дали е добра идея да “информираш” чрез нелегално съдържание, е-мейл, сайт за запознанства. Вижте кои го правят, вижте какъв трафик реализират, потърсете техни счетоводни баланси… и си обсъждайте пак.
  И бай дъ уей: обикновените потребителите си нямат ни най-малка представа кой сайт чии е, от къде ги пращат в него, къде отиват след това… За тях е важно, че намират това, което търсят. И докато е така – всички ще печелят.


 10. @ Ивайло. Поздравления за сайта. Въпросът може би е насочен по – скоро към качеството на трафика, а не към количеството. Предполагам сте направили рисърч на таргет групата, която първа ще налази подобен дейтинг сайт и си давате сметка че това ще са тийнейджърите. Интересно е как ще се популяризира информационен сайт посредством дейтинг платформа. За какво ще информира информационния сайт? Доколко някой Ви е убедил че това е супер решение, при положение че одиънс (audience) таргет рисърч-а за такъв тип сайтове дава общо взето негативни перспективи особено за страна като България, при това с не особено значителна разлика в различните видове суб-сегментиране на пазарната ниша “дейтинг”?

  Потребители – това е наистина удобно обобщаване, признавам и точно това трябва да се промени – рекламодателите да се насочат към потребителя, а не към трафика. No offense.


 11. :) Мартин, съгласен съм 49% с теб. 51% мисля, че новината “Бритни си купи вибратор с интелигентна платформа за реакции” е особено важна за този вид потребители.
  Естествено, че Politics.bg например (предстоящ проект) няма да има нужда от реклама в дейтинг сайтове.
  Бих искал обаче да имаш предвид и нещо друго, докато си говорим. Днес 15-годишните ще имат утре други интереси и ще останат в Интернет.
  Нали това беше официално идеята на Инвестор за teen-problem…

  Иначе си прав, че рекламодателите ще негодуват за този тип аудитория. Благодарение на Nielsen и Gemius обаче това вече не е проблем.


 12. “Днес 15-годишните ще имат утре други интереси и ще останат в Интернет.” – Вярно.

  “Днес 15-годишните ще имат утре други интереси и ще останат в Интернет, на моя дейтинг сайт.” – Невярно.

  Транзишъна на възрастовите групи, т.е. пренасочването на трафика с течение на времето за конкретен сайт е съвсем друга проблематика, която няма смисъл да дискутираме тук. Колкото за новините за Бритни и вибратора… дам, но Бритни заляза, виж ако има новина, че “Бритни също стана емо”, тогава вече ще има небивал интерес. Tendencies…

  Пазарната ниша: about 5,350,000 for запознанства). Това е – всеки експлоатира вече претъпкани ниши с идеята, че ще предложи все пак нещо уникално откъм услуги по ползваемост, интересно съдържание и т.н. Истината е проста – няма смисъл – влизаш в играта с много малко парченце сирене. Почти никакъв ROI, а при неправилна реклама и отрицателен. Както и да е – успех с начинанието!

  За Nielsen и Gemius ще се въздържа от коментар…


 13. Ivan Ivanchev
  Jun 23, 2008

  @Мартин Томов

  не мога да разбера гледната ти точка, вече три пъти препрочитам, преосмислям на кирилица написаните английски термини, дай нещо по-конкретно… кои са тези нови комуникационни канали, какво значи – не на трафика и да на потребителя, посочи конкретна (не)успешна кампания или маркетинг инструмент

  Дали има ROI в дейтинга? Много като тебе вече си позволиха да коментират тази тема, точно преди да избухнат: impulse, aha, kefche…така че…

  Относно тази прекалена загриженост към рекламодателя, има една много интересна теория, с която трябва да се запознаеш – ако всички рекламодатели в света изведнъж разберат коя част от рекламата им отива нахалос, светът ще се срине…think about it ;)


 14. @Иван Иванчев

  Прав си, наистина се разбира трудно нещо, с което не си свикнал да работиш или не познаваш като инструмент. Говоря за стратегии, които се използват със задоволителен успех в БГ и с изкъртващ успех на Северно и Южно американския пазар, колкото за това да дам конкретен пример за (не)успешна стратегия ще се въздържа да го правя публично от лични съображения. Гледната ми точка относно дискутираните в статията трафик врътки, трафикът като цяло, пипълметрик и цялата игра в нашето интернет пространство е, че не ги одобрявам като достатъчно ефективни.

  Колкото за ROI в дейтинг-а… Отвори примера който си ми дал impulse.bg и ми кажи какво виждаш като таргет група, къде е избухването за което ми говориш – SMS-на любов? Голямата конспирация между Мобилните оператори с евтини пакети за тинейджъри и интернет дейтинг сайтовете? Колко са разходите за съпорт на сървъри, с толкова снимково съдържание. Колко е вискоко нивото на конкуренция? Ще се въздържа от останалите уебсайтове, но за мен това не е сериозно избухване.

  В последните ми разговор с един от мениджърите за бизнес развитие и по точно он-лайн рекламни инициативи на Амазон той беше адски учуден да разбере каква е интернет рекламната система в България, а относно перспективите беше доста скептичен. Той изтъкна подобен на последния ти пример за рекламодателите и как в един момент особено на гъст пазар като българския някой се събужда и разбира, че рекламата му отива нахалос и някой му прожектира филми. Тогава, приятелю не светът, а недалновидните схеми се сриват…. think about it ;)

  С това приключвам присъствието си в този пост, тъй като рискувам да стана неприятен с въпросите, които се повдигат, а идеята е да поговорим приятелски по самата тема. Време е за отдих след горещия летен ден, да оставим его-то в офиса и наздраве :)


 15. Krasimir Stefanov
  Jun 23, 2008

  Темата май доста се изкриви. Не виждам нищо ненормално да си докарваш трафик от кликове, пък после ако щеш си продавай импресиите, все пак трафика от кликове е породен от заинтересовани потребители.
  Какво да кажем с трафика от exit? Абсолютно насилствен начин за придобиване на посещения и правене на импресии. За какво да купувам импресии на dnes.bg (претендиращ за аудитория с определен профил), след като налетите тийн потребители от aha.bg имат тотално ралзичен профил?


 16. Martin Tomov
  Jun 23, 2008

  Сори приятели но последният ми коментар беше модериран. В него написах обяснение към г-н Иванчев за impulse и подобни сайтове, на чиито страници ясно се вижда таргет групата и къде бърка в коментарите за рекламодателите. Е, щом е така, явно няма смисъл от гръмкия призив – “Да споделяме информация за общото благо на БГ интернет пространството!”. Който има актуална визия за ситуацията знае за какво става въпрос, останалите просто се влачат с кервана слепи и глухи за коментари, които не са в техен интерес и които пораждат смущаващи въпроси.


 17. Сори приятели но последният ми коментар беше модериран. В него написах обяснение към г-н Иванчев за impulse и подобни сайтове, на чиито страници ясно се вижда таргет групата и къде бърка в коментарите за рекламодателите. Е, щом е така, явно няма смисъл от гръмкия призив – “Да споделяме информация за общото благо на БГ интернет пространството!”. Който има актуална визия за ситуацията знае за какво става въпрос, останалите просто се влачат с кервана слепи и глухи за коментари, които не са в техен интерес и които пораждат смущаващи въпроси.

  Марто, кепча-та на сайта ти не работи… как да стане интерактивния шер на инфо, а? Дребни хитрини, лейм…


 18. bgboy
  Jun 23, 2008

  Няма да коментирам думите на Мартин Томов към мен. Няма смисъл. Само да спомена че в моят блог никога не съм модерирал коментари а съм изтривал тези на разни идиоти които пишат глупости.

  За съжаление темата се изкриви а това което ме разочарова е че от всичките коментатори може би единици са хората които разбират наистина от БГ интернет реклама. Без някой да се засяга.

  Колеги мнение лесно се дава. А решение по трудно. Лесно е да критикуваш, да плюеш срещу някой, да го нахраниш но много по-трудно е да дадеш конструктивна критика.

  Това което споменах за екстра трафика съм сигурен че много малко хора го знаят. Иване ти си един от тях, защото с това се занимаваш.

  Ако попиташ колегите повярвай ми надали някой въобще се е замислял за всичко това. Второ на така поднесена информация , лесно можеш да кажеш е то това е видно бре :) Any way.

  Последно: Какво излезна от статията ми и коментарите ви??

  Както винаги нищо. Не съм имал в напредвид да се случва нещо, когато създадох този блог. Може би желанието ми беше колегите и всички които по някакъв начин се занимават с интернет реклама да намерят поле за изяв, да споделят и коментират това което най-много ги вълнува. За сега не виждам това да се случва което ме натъжава. Но има време, в крайна сметка блога е на 3 месеца.

  Благодаря на всички които изразявате, споделяте мненията си и отстоявате позициите си. Една молба към вас. Пишете по конструктивно. Кажете как може да се реши даден проблем, какво да се направи а не постоянно да се псуваме, мразиме, храниме и т.н. И може би е хубаво с две думи да кажте – планиралили сте поне една интернет кампания, правилили сте интернет стратегии въобще имате ли опит в интернет реклама и маркетинг или говорите просто ей така, че оствам с впечатление че повечето хора само си чешат езиците а тези които разбират само четат и нищо не казват.

  Айде стига съм писал че вече е off topic!

  Peace!


 19. Nothanks
  Jun 23, 2008

  “…единици са хората които разбират наистина от БГ интернет реклама…”

  Просто ми е любопитно, кои са тези “единици”, разбиращи от БГ инет реклама?


 20. @bgboy – Моите извинения за блог-а. Виждам, че вече всички мои коментари се появяват, включително duplicate, което е по-малкото зло :).

  Марто, аз не коментирам теб по никакъв начин, не го приемай персонално. Не влагам никакви чуватва и не искам коментарите ми да бъдат погрешно интерпретирани.

  В първият коментар съм написал забележка, относно конструктивната критика. Защо? Защото не може да се говори за яснота по отношение на пазар и импресии в БГ ама въобще. Знаеш дискусиите (надявам се), как пипълметриците дават данни на база на сайтове, които ги ползват, а същевременно има сайтове, които генерират голям трафик без да е отчетен. Резултат – врътката, за която говориш в статията.

  Ето и конструктивна критика:
  1. Блог – след 3ти пост ако си нов потребител ти иска Captcha верификация, която за съжаление е неправилно инсталирана на твоя блог. Коментирано в пост: Jun 23, 2008 at 7:41 pm. Явно те надцених, като допуснах, че като ИТ специалист си измислил нещо като шега за натрапчиви коментатори. Е, явно случая опира по скоро до знания. Защо е важно блог-а ти да е изряден и Captcha да работи. Защото може да има хора които да поведат дискусия и да не могат да я завършат. Така се чупи идеята за interactive share. Което е лейм, както написах. Така, че – оправи си блог-а брат, за твое добро е.

  3. Дейтинг сайтовете. Мисля, че става ясно от коментара, който не се показваше, а сега е видим (за което ти благодаря): Jun 23, 2008 at 5:05 pm. Да, наистина избягвам да давам конкретни примери, но не мисля, че конструктивната критика се крие само в данните и конкретни примери. Ако говоря с някой наживо ще му дам примери, разбира се, но от друга страна е безмислено да се пръска информация, просто показ кой колко знае. Примерът който бе даден за избухващите сайтове за мен е неудачен и си позволих да го опровергая, оттам се появи и раздразнението, че не мога да го направя заради грешно настроена блог-платформа.

  4. bgboy последен коментар: Jun 23, 2008 at 9:06 pm.

  “единици са хората които разбират наистина от БГ интернет реклама” – това звучи твърде общо, особено дефиницията БГ интернет реклама. По какъв критерий оценяваш кой колко знае? Как дефинираш БГ интернет реклама въобще?

  “Колеги мнение лесно се дава. А решение по трудно. Лесно е да критикуваш, да плюеш срещу някой, да го нахраниш но много по-трудно е да дадеш конструктивна критика.” – Аз не плюя никой. Всеки има право да извлича дивиденти от каквато и да било дейност. Но не пречи и да се изразява мнение.

  “Ако попиташ колегите повярвай ми надали някой въобще се е замислял за всичко това” – в интерес на истината, доста от колегите сме се замисляли. Това, че не ни виждаш да пишем навсякъде не значи че тези неща не се дискутират сред ИТ. Получава се парадокса – аз не те познавам, значи не си колега. Нещо като пипълметриките и аут-ъф-статс сайтовете.

  “Последно: Какво излезна от статията ми и коментарите ви?? Както винаги нищо. Не съм имал в напредвид да се случва нещо, когато създадох този блог. Може би желанието ми беше колегите и всички които по някакъв начин се занимават с интернет реклама да намерят поле за изяв, да споделят и коментират това което най-много ги вълнува.” – Мисля, че е точно обратното. С 19 коментара почти стигаш кликовете на свежо, които са озадачаващо 23 (да знам.. много мълчаливи фенове, генериращи СЕО, което е малко безмислено при положение че линк-а към статията ти е с rel=”nofollow”). Значи има интерес. Има и поле за изява, коментирам това което ме вълнува като независим интернет аналитик, а то е глобалната обстановка, към която се числи и конкретната “статия”. Защото това ме вълнува, това е важно. Ако ти не виждаш да се случва, какво търсиш тогава. О да, “Не съм имал в напредвид да се случва нещо”. Най-хубавите неща са спонтанните, нали така? :)

  “Кажете как може да се реши даден проблем, какво да се направи а не постоянно да се псуваме, мразиме, храниме и т.н.” – Мисли глобално, действай локално – ето това е решението. Но за да стане реалност трябва да се четат статии на 3 езика, да се комуникира извън БГ и след това да се “адаптира” това ноу-хау към специфичната българска среда. Да, но за хората, на които липсва познание в специфични интернет области това е трудно. Объркващо и плашещо е да се напусне уюта на навика човек да се движи с общите тенденции. И е напълно разбираемо – затова повечето специалисти не губят време да се мъчат да обясняват как да станат нещата – защото това време го нямаме. Все едно да се опитам да опиша на материалист духовния си свят. Твърде комплексно, невъзможно. В момента, в който знанието се събере то започва от само себе си да генерира знание.

  “И може би е хубаво с две думи да кажте – планиралили сте поне една интернет кампания, правилили сте интернет стратегии въобще имате ли опит в интернет реклама и маркетинг или говорите просто ей така, че оствам с впечатление че повечето хора само си чешат езиците а тези които разбират само четат и нищо не казват.” – Ето това ме дразни неимоверно в ИТ средата. Без да познаваш човек, казваш че не разбира. Означава ли това, че докато само съм се забавлявал да чета до настоящия момент съм разбирал и изведнъж, когато решавам да напиша нещо което не е удобно на масата (или на теб) излиза, че си чеша езика? Лесно се разбира кой има опит в интернет. Но, да изискваш да се сипе ноу-хау в чист вид на този блог като доказателство, а не да се правят обикновени коментари звучи малко несериозно.

  Извинявам се за дългия коментар и за създадените тревоги в този тих интернет кът. Надявам се критиката ми да е била що годе конструктивна, и съветите ми да помогнат. За съжаление, нямам много време за блог-ване, което предполагам ще бъде разбрано.

  Ако се видим наживо Мартич, имаш почерпка от мен. Keep walking man.


 21. Ivan Ivanchev
  Jun 24, 2008

  @bgBoy – блогът и коментари са хубаво поле за изява, тъй като в спора се ражда истината..в тази посока на мисли, всяко едно изказване допринася за каузата :)

  Понеже стана дума за EXIT – logout на Gepime.com (Намери секс още тази вечер) – води към Hotnews.bg (Hotnews.bg is part of the MSKey Group media network ). Още някой да не сме засегнали? :)

  Понеже засегнахме и темата за морала, той често е несъвместим с бизнеса. Eто, има колеги, които се възхищават от eBay, Amazon. Всъщност във времето на възхода си и те са имали Underground период. Примерно eBay допускаха дълго време аукциони на стоки ментета и буквално удариха едно рамо на един гигантски европейски пазар на фалшивите марки. Outlet със затъмнени стъкла, но с 5 милиарда годишен оборот.

  @ Мартин Томов, като говорим за трафик и северноамерикански пазари, Amazon избиха рибата с афилиейт програма за комисионна от продажба на книги. Сега никой не иска да работи на този принцип с тях, защото доходността за пъблишерите е мизерна. Може би това да работи добре на 300 милионен онлайн пазар, но на 3 милионен не работи.
  Българският пример за светнат рекламодател са Aukro.bg, които може да забележиш навсякъде – dir, Mail, investor, netinfo и които не плащат една стотинка за импресии и кликове. Всичко е афилиейт Pay-per-lead. Същевременно продадоха фирмата си за около 2 милиарда. Това на мен не ми изглежда много честно спрямо сайтовете, които носят бизнеса им на гърба си срещу жълти стотинки.

  И още веднъж темата за трафика в БГ и това дали рекламодателя плаща за некачествен трафик на CPM база. Ясно, че препродаване на уеб трафик винаги ще има. И то няма да се реши от Nielsen и Gemius, както се надяваха всички. Всъщност метриките доста добре вадят наяве кирливи ризи – exits, referrals, uniques, reach. Решението идва от друг софтуер – ад сървинга, който позволява да се отсее плявата, лошия таргет, фалшивите импресии. Ето посока за размисъл.


 22. Stefan
  Jun 24, 2008

  Нали знаеш поговорката за пророка в родината……..
  Лесно е да се критикува, а трудно да се създава или поне да се опиташ.
  Продължавай, аз редовно следя блога, но не съм писъл.
  Благодаря ти Марто, че споделяш своите знания и опит.

  Това че предизвикваш крайни мнения е също успех. В БГ има такава апатия, че си е успех човек да предизвика някаква реакиция или коментар.

  Успех


 23. bgboy
  Jun 24, 2008

  Благодаря на всички :)

  Вчера бях малко по отрицателно настроен, май твърде многото работа ми се отразява изнервящо и негативно.

  Още веднъж благодаря на всички които четат този блог и най-вече на коментаторите, защото както всички казват без вас, този блог е нищо.

  Благодаря!

  А иначе с каквото мога помагам, каквото знам го казвам, ако имате идеии какво да дискутираме казвайте, има проблем но не знаете как да го решите аз и предполагам всички читатели на блога сме насреща ;)
  Искате поле за изява-пишете и ще публикувам материалите ви.

  p.s.: относно коментарите, ще го видя проблема, до сега никой не се е оплаквал, но ще го погледна по късно. Явно wordpress платформата има нужда от тунинговане.

  PEACE!!


 24. Адмирации!
  Кефи ме как има стимули за градивна комуникация. Аз съм заек още и няма да давам експертно мнение. Затова просто ще разкажа виц (сами си аналогизирайте):

  – В хидрометеорологичния център вчера имаше банкет.
  – По какъв повод?
  – Познали са какво ще бъде времето.


 25. Oggy
  Jun 24, 2008

  Еее Марто, споко бре, времето ще отсее стойностните посетители от диваците. Тази статия породи интерес и това е хубаво. Ако можете по-често да се ровите в тъмните истини на интернета току виж сте допринесли за една градивна промяна. Последните мнения бяха много позитивни, и да повторя коментара на адаша Ти Томов, Keep walking man :)


 26. […] я разисквал вече, за нея можете да прочетете повече ТУК. Набързо ще спомена най-използваните от тези онлайн […]


 27. […] бърз и директен финансов приход (като например шмугвате AdSense реклами между абзаците), бих ви препоръчал да захванете друг бизнес. По мои, […]


Остави коментар

*