Много странни данни от Alexa.com за някои от Българските онлайн групи?

Публикувана на 18.04.2008

Един от най-интересните разговори който проведох на Срещата на интернет бранша беше за много странна крива на данните предоставени от Alexa.com за някои от Български уеб медийни групи.

Известно време дискутирахме темата, за да намерим отговор на въпросите но така и не успяхме. А те са няколко:

– защо според Alexa.com, Abv.bg няма данни за периода между 2002 и 2003, както и много силен пик през 2007г. ?

– защо данните за Web Media Group, и в часност News.bg и Topsport.bg в средата на 2006 се сриват? и после започват от нулата бавно да се покачват?

Ето за какво говоря:

Netinfo Group – както виждате от средата на 2002 до началото на 2003 данни за Abv.bg няма? След това в началото на 2007 линията за Abv.bg стига до небесата?

Netinfo Group според Alexa.com

Ще се радвам и вие да изкажете вашето мнение, защо Alexa.com показва такива разлики за Abv.bg. Имате ли идеи и предложения? Споделете ги.

И тъй като съм започнал да показвам графики от Alexa.com ще се опитам да направя анализ за всички големи уеб медийни групи.

Dir.bg Alexa.com не показва данни за групата сайтове на Dir.bg, може би защото всичките сайтове са събдомейни на главният домейн Dir.bg.

Investor Group – Както се забелязва на графиката Aha.bg през 2007 г. се развива главоломно нагоре (което се отнася също така за почти всички social уеб сайтове в България). Според Alexa.com, Start.bg и Investor.bg леко забавят растежа си. Dnes.bg и Gol.bg продължават възходящата си линия.

Investor Group според Alexa.com


Economedia
– Очаквано данните от Alexa.com показват ръст на посещенията на Dnevnik.bg и Capital.bg. Интересен е спада в посещенията на уеб сайта Zagrada.bg

Economedia според Alexa.com

MSKey Group – Естествено Sportal.bg се цели с трафика си в небесата. От средата на 2007 г. перфектният проект Iptv.bg повиши усилено трафика си и се представя изключително добре. Обаче Friends.bg не се представя толкова добре според Alexa.com.

Резултатите на Profit.bg са постоянни което говори за твърда и лоялна аудитория, такава каквато се очаква да бъде аудиторията на финансистите и бизнесмените.

MSKey Group според Alexa.com

Web GroundActualno.com най-силният уеб сайт в тази онлайн медийна група постоянно увеличава трафика си. Всички други уеб сайтове на Web Ground имат почти равен по-големина и развитие трафик, освен Yellow.bg който от началото на 2008 г. има висок пик на посещенията.

Web Ground според Alexa.com

Web Media Group – Освен странните данни за Abv.bg, това е другата озадачаваща според мен графика. Както забелязвате информацията за News.bg и Topsport.bg през средата на 2006 се сриват до нулата и след това започват отначало да трупат точки. Това много ме учудва и лично аз не мога да си дам логично обяснение, някой може ли?

Web Media Group според Alexa.com

Darik Group – Още едни интересни данни от Alexa.com. Забележете Gong.bg за цялата 2007 г.има много висок ръст на посещенията, което е страхотно. Странна е графика за Darik.net, в началото на 2008 г. данните падат до нулата и след това посещенията почти не се увеличават? Novinite.com също имат спад в посещенията но той е рамките на нормалното.

Darik Group според Alexa.com

Както всички виждате има много интересна и шокираща информация в Alexa.com. Може би това е една от причините в България никой да не им обръща голямо внимание, но все пак трябва да е ясно че Alexa.com измерва всички сайтове по един и същи начин и щом показва такива аномали значи има защо!Tags:

« « Кои са основните интернет рекламни модели в България? | Снимки от срещата за Community Management » »

26 Коментара по темата “Много странни данни от Alexa.com за някои от Българските онлайн групи?”

 1. Маргарит
  Apr 18, 2008

  Най-вероятно целият проблем идва от старият начин на отчитане на рейтинга в Алекса, а именно това ставаше само от техният тулбар. Така, че това, може да е някакво обяснение на проблема.


 2. Ицо
  Apr 18, 2008

  Виж как отчита Алекса трафика по сайтовете – с инсталация на алекса тул бар. В момента твоя блог е на 1 484 635 място по ранкинг. От хората, които познавам около мен, никой не си е инсталирал такъв тул бар…Така че – не разчитай на тези данни, особено що се отнася до преди 2005-а…


 3. tech_noir
  Apr 18, 2008

  Трика с Alexa, освен литваното в dmoz е популярността в Азиа.
  Търсачката е най-популярна там и ако човек държи на нея (а няма армия приятели с Toobar-че) се рекламира таргетеирано там както региона а най-голяма гъстота на използване на toolbar-а, съпответно шанс за гласуване.

  За български сайт мисля че подобен трафик е напълно безмислен, освен ако не държите на голата бройка уникални като такава ама пък тогава излиза скъпичко.


 4. bgboy
  Apr 18, 2008

  Както казах нито аз нито някой друг интернет специалист не разчитам на тези данни, но все пак ми се сториха странни тези графики и се опитвам да си дам някъкво разумно обяснение.

  Подкрепям мнението на “Маргарит” че може би причината се крие в начина на измерване на трафика на уеб сайтовете, но забележете че при повечето медийни групи няма такива аномалии с графиките, тогава защо има проблем при Abv.bg, News.bg и Topsport.bg?


 5. userinfo
  Apr 18, 2008

  Ха сега днес пусни същия “сърч” да видиш резултатите.

  Сайта който проверявах аз се изкачи за един ден с !!! 400 000 !!! позиции в алекса!

  Ще трябва да изчакаме преди да вадим торбата с изводите… поне така ми се струва


 6. noter
  Apr 18, 2008

  Не darik.net, а DarikNews.bg – така ще видия графиката. Дарик имаха няколко домейна (darik.net, darik.bg, dariknews.bg и т.н.) и всичките отваряха нюз сайта им. По времето на промяна на алекса, направиха домейните редиректи към DarikNews.bg


 7. noter
  Apr 18, 2008

  За Web Media Group – те ползват DOMAIN.ibox.bg и затова не можея да видиш нещата им през алекса


 8. Момчета! Алекса пуснаха ъпдейт. Имаше го някъде из нета публикувано… отчитат по нов начин като масово се наблюдават блогове с голям спад или възход.

  Приятен weekend на всички ;)


 9. bgboy
  Apr 18, 2008

  Ето Явор каза къде може да се намира проблема в новият ъпдейт на Alexa.com.

  Към Noter: ако видиш графиките за Web Media Group до преди спада всичко си е ОК. Знам че полсват събдомейн но все пак е имало резултати преди това и след това, и то за всеки сайт, така че не смятам това за проблем.

  За Darik News ще проверя отново.


 10. @Ицо
  конкретно за WMG случката е, че прехвърлиха целия си трафик към *.ibox.bg. Но, сравнявайки тези резултати с едни други, които виждам в Нилсен вече имам много сериозни съмнения. Така например, средната продължителност на една сесия на unique browser е 7 мин. в мейл.бг, 8 мин в елмаз и …1,2 мин в абв.бг. Странно, нали?


 11. Ицо
  Apr 18, 2008

  Милко, нормално е, гледаш хоум-а :)


 12. userinfo
  Apr 18, 2008

  @Явор
  За ъпдайта ясно!
  въпроса е че след като го пуснаха, нещата се променят по много странен начин.
  Сайта който следях аз (не е блог) беше на позиция 430 000
  след упдайта 1500 000
  днес 1 100 000

  Според мен още самата алекса не е на ясно какво е ъпдайтанала :)


 13. Момчил
  Apr 18, 2008

  Демек седят по 70-80 секунди на хоума докато нацелят клавишите ли? Ицо, имате проблем с аудиторията :)

  А за странните работи в darik.net и news.bg/toposport.bg – всичките се обясняват по един и същи начин – домейните редиректват другаде. Т.е. аномалията остава само една.


 14. ajaxus
  Apr 18, 2008

 15. Веси
  Apr 18, 2008

  Данните, които са показани тук, са преди ъпдейта, тъй като вече Alexa показва данни само за последните девет месеца. Най-вероятно причината е в начина на отчитане, както повечето смятат :). Може би сега отчитането ще е по-прецизно, след като ще се ползват повече източници.


 16. bgboy
  Apr 18, 2008

  А за Abv.bg какво мислите? Защо така се показват данните?


 17. Жюстин
  Apr 18, 2008

  твърде възможно е втората половина на 2002 Mial-а се засилихя, Dir-a все още имаха силна поща, имаше и доста други безплатни пощи и Abv да е било в криза, доста по-нататък във времето те дръпнаха смело нагоре, както и го виждаме на графиката. Но от онова време, предполагам, малцина имаме спомени.


 18. Ясен
  Apr 18, 2008

  За news.bg и topsport.bg,
  Те преди спада си се хостваха на собствени домейни а не както сега DOMAIN.ibox.bg
  Доста глупаво според мен


 19. Комитата
  Apr 19, 2008

  Значи за абв аз имам хипотеза, защото малко преди това бях в екипа. В самото начало абв.бг пренасочваше към mail.abv.bg и реално страница на abv.bg нямаше. После, с цел разпределение на товара се разпределяше трафика между mail1.abv.bg до mail6.abv.bg и това доста разбъркваше статистиките за посещаемостта. предполагам че и това е причината алекса да се пообърка


 20. Комитата
  Apr 19, 2008

  между другото ако абв.бг не са свалили от страницата си webcounter там може да проследиш движението на посещаемостта през годините…


 21. bgboy
  Apr 19, 2008

  Към Комита : прегледах данните за Abv.bg в BGcounter.bg и открих определан разлика с тези за Alexa.com (http://bgcounter.com/?sts,year,,,,abv-mail) ето сам виж.


 22. Имам много реплики към темата и почти всички коментари, затова няма да цитирам гореизложеното, а направо ще си кажа мнението.
  Занимавам се със социология, а по образование съм икономист, и следя Алекса отдавна.
  Алекса броя вярно, само че ние грешно четем данните. Но системата й има бъгове, които бързо забелязваме и правилно критикуваме.
  Алекса е престижна социологическа фирма, с рейтинг на доверие тип Галъп за интернет, но осномно в САЩ и именно на този пазар те разработват добре своя продукт. Аплодирам промяната на системата на Алекса, защото старата им имаше доста бъгове, макар основно те да попадаха в границите на статистическите грешки.
  За България: грешките на Алекса са повече от нормалното, но това е осномно заради малкия ни пазар, но все пак като цяло са верни.
  Относно графиките: имам обяснения за някои от тях, защото ги следя, за други не. Та – ДарикНет си промениха домейна на ДарикНюзБГ, но претижават още много Дарик-нещоси сайтове БГ-КОМ-НЕТ, които вече редиректват към ДарикНюз, и затова посочената им графика язко спада.
  Относно УебМедияГруп – те са читъри, лъжат тотално, намерили са бъг, който ползват в тяхна ползва, вкл. все още ипотребата на ibox-домейните, а не официалните им имена, и затова са с толкова добри резултати. Така например Тиксото, към коет си имам забележки, показва, че техният сайт Лайфстайл.бг се посещава по средно 1000 уникални на ден, а не по 4000, както те официално твърдят. Откакто ги хванаха в лъжене, те си заключиха и някои от отворените им акаунти в Тиксото, вкл. Лайфстайл.бг. Как са успяли да излъжат – евала на програмистите, които ги обслужват.
  Та, като цяли Алекса е права, но внимавайте с четенето на данните!


 23. Момчил
  Apr 24, 2008

  Аз също мисля, че Алексата не греши. Макар наистина да има изкривявания, те са еднакви за всички. Освен това Алекса хваща и събдомейните към съответния домейн. Така че обяснението на Комитата също не дава отговор на въпроса какво става. Та те и в момента редисректват към mail6.abv.bg, но всичко се брои. И обяснението на Жустин има своите слабости – да мейла се е засилил по това време, но тогава защо трафикът на АБВ е немалък и преди прекъсването?


 24. buboletta
  Jun 27, 2008

  Преди години, имаше проблем с abv.bg, забравили сте явно. Аз в продъкжение на месеци не можех да си вляза в пощата и не само аз де. не мога знам какъв е бил проблемът, но си спомням, че наистина продължи месеци, достъп имаше само до началната страница и про опит за логване, започваше да зарежда….и край. Този проблем продължи дълго, спомням си, че накрая си направих нова поща, защото старата ми се оказа закрита. Аз съм малко по-малка от повече, които пишат тук ;) и, тъй като по това време бях ученичка, като нищо е било точно 2002.


 25. Момчил Миков
  Nov 10, 2008

  good point


 26. mal1006225
  Aug 31, 2016

  Останал съм с впечатление, че abv.bg е силно контролиран сайт/меко казано/ и ако за някои от данните е ползван и той, нормално е, според мен, да не са верни


Остави коментар

*