Микромоментите в пътуването на потребителя към желаната стока

Публикувана на 05.05.2016

Днешното поколение живее онлайн, следователно пазарува онлайн. И ако това твърдение не е вярно на 100%, то поне започва да става валидно за все повече хора.

Потреблението на стоки онлайн нараства, нарастват и начините, по които рекламодателите  „атакуват“ хората във виртуалното пространство, търсейки най-подходящия момент и подход.

Обикновено пътуването на клиента онлайн протича в три фази:online_consumer_journey

Първата от тях е търсенето или проучването преди покупката. Тя представлява 74% от това пътуване. Потребителите търсят информация преди да закупят стоката или услугата онлайн, след което имат две възможности. Все още по-големият процент е за пазаруването във физически магазини – 45%, сравнено с онлайн, което е 29%, според някои експерти скоро тези проценти ще се изравнят и вероятно повишат в полза на онлайн покупката.

Нашето ежедневие преминава с телефон в ръка. От сутрешния преглед на новините, до вечерните чатове с приятели. А потребителите все по-често осъществяват търсенето си чрез мобилно устройство.

Четирима от десет използват търсачки през смартфона си, най-малко един път седмично. Затова и бизнесът започва да мисли мобилно.

screens

В България през 2015 са отчетени най-много устройства, свързани с интернет – 2,2 на човек за 2015. Това е с 30% повече от 2013, няколко години по-рано.

Един онлайн ден протича сходно за голяма част от потребителите. Сутрин започват с четенето на новини и сайтове които ги интересуват, на път за работа слушат музика или пък гледат различни видеа, от сериозни до забавни.

Потребителите поглеждат телефона си средно по 150 пъти на ден, търсейки различни неща.

В тази връзка видео съдържанието набира пълна сила. 7 от 10 гледат видео съдържание на смартфона си всяка седмица, а 61% от гледалите са се фокусирали върху това, което гледат.

Микромоментите

Така наречените “Micro-Moments”, са именно тези моменти, в които даден потребител активно демонстрира намерение да си купи нещо в интернет.

Обикновено потребителските характеристики на онлайн потребителите извличаме от демографски данни. Но микромоментите ни помагат да се концентрираме върху крайния от изборите, това от което потребителя се интересува и има желание да получи.
От тук следва да улавяме микромоментите и по този начин да достигаме до крайния клиент. Рекламното съдържание да бъде адаптирано към това и да се подбере най-уместната комуникация в дадения момент.

Важните моменти

При микро моментите се открояват 4 елемента, които са важни.

•I want to know moments
•I want to go moments
•I want to do moments
•I want to buy moments

micro_moments_

Но за да уловим потребителите в тези моменти трябва да изпълняваме няколко условия:

Be therebrand awareness

Първото и логично условие е да сме там, да се появяваме е търсенето на потребителя. Около 51% от хората не са обвързани с определен бранд и при търсене на продукт през своя смартфон, те намират нови брандове, които могат да станат тяхната марка.
В един от три случаи сценарият е сходен, като потребителите осъществяват покупката на марка, която не е била обект на търсенето им в началото.
Освен това, появата в търсенето увеличава и популярността на марката сред потребителите.

 

Be usefuli_want_to_buy_moments

Когато не сме от полза в нужния момент, не само клиентите си отиват, но и рядко се връщат отново. 73% от потребителите споделят, че информацията, която получават от дадена реклама е най-важната при избора на бранд.
При 51% от потребителите се наблюдава избор на друг бранд, именно заради по-точната и уместна информация предоставена в рекламата.
61% от притежателите на смартфон, са по склонни да купуват от компании, които персонализират информацията според местоположението.

При този мотив 58% от потребителите е по-вероятно да купят от компании, които имат сайт или приложение, които да улеснят процеса на покупката, за да е по-бърз, а 71% от потребителите използват локатор, за да намерят местоположението на дадения магазин.

Be quick

Също така и скоростта на зареждане е от значение за посетителите на сайта. 29% от сърфиращите през мобилно устройство, ще преминат към друг сайт или приложение, ако скоростта на зареждане е твърде бавна, т.е той не е user friendly.
Един от пет или 20% от потребителите не се връщат на сайт, на който са имали негативно преживяване.
Също така ако, сайтът или приложението има твърде много стъпки, и потребителят трябва да кликва на много места, то това би го отказало от покупка.
Действията трябва да са планирани в съответствие с очакванията на потребителите или техните нужди. Добри практики за изпълнение тук са call-to-action бутоните, способностите на GPS локацията, както и използването на предишно потребителско поведение.

Connect to dots

Микромоментите успяват да фрагментират потребителското пътуване. 90% от потребителите казват, че използват екрани на различни устройства, за да резервират хотел или да купуват електроника.
Голям процент от потребителите правят проучване преди да влязат във физическия магазин. Удобствата, които смарт телефонът дава на потребителя са толкова много, че дори в самия магазин, едно проучвателно търсене за съответния продукт, му помага да направи своя избор. Някои клиенти предпочитат да потърсят информация през телефона си, отколкото да разговарят с консултант.

Какво е поведението на онлайн купувача изразено в цифри?

42% от потребителите използват видеото като част от тяхното проучване преди покупката.
64% използват You Tube, за да намират продукти
32% от хората, гледащи видео на техните устройства посещават You Tube за помощ при покупката, докато се намират в магазин или на сайта на марката.

zx565_2744825

 

 

 

Използваният източник е презентацията на Алекс Божинов „Микромоменти и пътуването на един клиент“, представена на Първата годишна конференция „Бъдещето на ритейла:Успешни стратегии за електронна търговия “ на 16 април 2016.Tags: , , , , ,

« « Стани сертифициран Google AdWords специалист безплатно | “Всеки ден е различен от предишния, но винаги цветен и винаги по-добър” » »

Остави коментар

*