Медийният фестивал MediaMixx 2009 в Албена – равносметка

Публикувана на 09.06.2009

Медиен фестивал MediaMixx 2009 в Албена

Приключи тазгодишният медиен фестивал MediaMixx 2009, който се провежда в Албена. Много неща могат да се кажат за медийният фестивал тази година, но може би нещото което най-много изпъкна е “финансовата криза”. Определено според мен кризата повлия не само на участниците които се бориха за награди, но и на самите присъстващи в Албена. За разлика от други години, когато курорта се пълнеше с хора от средите на рекламистите, то тази година те бяха значително по-малко, но мисля че това е нормално с оглед пазарната ситуация.

Въпреки кризата обаче и намаленият брой присъстващи хора, фестивала беше организиран много добре и за пореден път организаторите се бяха постарали да създадат интересна конгресна част и добри партита в Ganvie , Tzar, Piano Bar Mediamixx – Flamingo Grand Hotel и Puket Lounge (сграда под формата на балон, която беше създадена специално за фестивала пред Казиното).

Тази година изпъкваха интересни и известни имена, които участваха във фестивала. Може би най-известното име е създателят на Wikipedia – Jimmy Wales, който откри конгресната част на медийният фестивал MediaMixx 2009. Темата на Jimmy Wales беше “Wikipedia, Wikia, and the Future of Free Culture”. Той разказа какво представлява Wikipedia, показа малко цифри и данни за хората които посещават уеб сайта. Оказа се че Wikipedia е 4-ят посещаван уеб сайт в USA. Интересен беше факт, че в Wikipedia има около 73 000 статии на Български език, при положение че сме 8 000 000 души. Докато на Испански език има към 450 000 статии, докато хората говорещи испански са около 250 000 000 души. Разликата е фрапираща, тоест ние сме много по активни в сравнение с испано говорящите.

Jimmy Wales попита публиката, дали някой е посещавал уеб сайта Wikipedia, цялата зала вдигна ръце, докато на въпроса му, колко хора са редактирали или добавяли информация, единици бяха тези които си вдигнаха ръцете. Създателят на Wikipedia разказа и за новите проекти (един от които беше (Wikia) които са създали наскоро и тези които се очаква да стартират скоро.

Други имена които се открояваха по време на конгресната част, бяха Kerstin Trikalitis – Out There Media, George Marmarokopos, Initiative Digital, който беше част от журито на Cyber&Mobile Umbrella Award.

George е изпълнителен директор на дигиталната агенция IDigital, която е част от медийната агенция Initiative Media Club Greece. Той има опит в сферата на рекламата повече от 20 год. Бил е 2 год. в Мексико, за да основе Initiative Mexico. George е може би един от най-важните хора в интернет средите на Гърция, като може да се каже че той е основателя на Interactive Advertising Bureau Greece. Тъй като бяхме и двамата в журито на Cyber & Mobile, той успя да ми даде полезни съвети, за това как са основали IAB в Гърция и какво е нужно, за да стартира подобна организация в България. Определено се радвам че успях да се запозная с експерт от такава величина в областа на интернет маркетинг и реклама. След като изкарахме 4 дена заедно, той спомена че ситуацията с родното интернет пространство и тази в Гърция, не са много по-различни и че ключовата дума в следващите няколко години е “Обучение” – нещо което и аз чрез digital agency Interactive Share правя от началото на годината.

Друго име което изпъкваше сред останалите лектори на медийният фестивал, безспорно е това на Darek Zatorski, Creative Director, DDB Warsaw. Това беше един от най-колоритните и интересни хора на фестивала. Много се радвам че с него и с George Marmarokopos успяхме да изкараме заедно едни 4 страхотни дни. Darek е може би най-титулуваният криейтив директор в Полша, като в бранша той работи от около 20 год. В неговата автобиография присъстват изключително много награди от междунардони и Полски фестивали, като тези които най-много се открояват са 5 награди Cannes Lions, награди от фестивали като Clio, Eurobest, D&AD, London Intl Ad Festival, Kreature и много други.

Медиен фестивал MediaMixx

Darek е първитя Полски криейтив директор, който е спечелил награда на Cannes, което е голямо постижение. Определен е за Криейтив директор за всички времена в Полша!. Покрай всичките награди и признания, които е получил, мога да споделя че е много готин човек, много земен, отворен и забавен. За мен беше чест да журирам с Geroge и Darek, както и разбира се с Милен Стаматов, който е Manager Special Projects в M-Tel.

Относно ентритата които участваха за различните награди, мога да каже с две думи – има много по-добри кампании които са правени в България за последните две години, и надявам се че само финансовата криза ги е спряла да не участват на медийният фестивал.
Но въпреки това, имаше добри ентрита и тази година.

Моите адмирации към организаторите на фестивала, за това че тази година, имаше изключително силно присъствие на медийният канал – Интернет. Обикновено до сега интернет беше най-пренебрегваният медиен канал, но тази година както и миналата това не беше така. Тази година дори беше създадена отделна секция Cyber & Mobile Umbrella Award, която беше усилено комуникирана. Надявам се другата година тази секция също да бъде една от водещите на фестивала.

Наградите за които участниците се съзтезаваха бяха в следните няколко категории:

 • Mobile Advertising campaign
 • Most creative online advertising campaign for any brand or product
 • Mobile application
 • Microsite, product/promotional website and/or event website
 • Most effective online advertising campaign for any brand or product
 • Best online banner
 • Corporate web site
 • Online advertising campaign for media product
 • Online campaign for social concerns/matters
 • Website for any brand or product
 • Interactive tools
 • E-mail marketing/newsletters
 • Mobile site
 • E-commerce website

Участниците бяха 46. Като според мен големият победител на медийният фестивал MediaMixx 2009 е дигитална агенция Zed digital Cybermark, които спечелиха две награди в категориите E-mail newsletter (http://www.nalinia.bg/ за Globul) и Website for any brand or product (с уеб сайта за Renault Megane)

Другите победители ще ги споделя скоро, иначе тях можете да ги търсите на уеб сайта на MediaMixx, където предполагам скоро ще ги съобщят. Само ще спомена тези за които се сещам: Design.bg, Bgmaps.com, Upsurd.bg, Manoftheyear.bg, Whitepaper.dormeo.bg, Коледна картичка от Kres и др.

Тъй като конкуренцията в някои от категориите не беше много голяма, мога само да ви приканя следващата година да участвате в колкото се може повече категории :). Относно презентациите на участниците, ще споделя че съм виждал и по-добри такива. Личеше си че имаше презентатори, които явно рядко изнасят презентации, нямаха нужен опит, трудно говориха на английски език, не успяха да грабнат вниманието на журито. Разбира се имаше и добри презентации, мога да дам за пример тази на Дарик Радио, представена от програмният директор на радиото. Определено неговата презентация на мен ми направи най-добро впечатление. Вярвам че другата година, презентациите ще бъдат още по-добри.

Относно добрите купони, които бяха организирани, представителите на интернет средите бяха достатъчно много :). Набързо организирахме една дигитална групичка от обичайните заподозрени, а това са Петър и Явор от Пиеро, Венци от Httpool.bg, Иван и Антон от Easytrader.bg, Стоян от WebMedia, Станислав и Алекс от bTV.bg, Галя от Bgmaps.com, Ирина от Нет Инфо, Владо от Sladur.com, Милко от Buzzdash.bg, Роси и Велина от ICYGEN и др. Все купонджии от клас, с които си изкрах страхотно. Снимки можете да видите в профила ми във Facebook.com

Като равносметка на провелият се медиен фестивал MediaMixx, мога да кажа че за мен беше чест да участвам в него и по-този начин да допринеса за развитието на интернет рекламата като цяло. Сигурен съм че финансовата криза беше основната прични за малкото присъстващи хора, но това не попречи на организаторите да организират страхотен фестивал с добри купони. Успях да си говоря с шефа на Golden Drum, който сподели същите впечатления като моите, че рекламистите ходят на такива фестивали основно, да купонясват и чак след това да научат нещо полезно на когресната и семинарна част. Тази година имаше силно междунарноно участие, което според мен се отрази положително. Запознах със страхотни хора, особенно с Darek Zatorski и George Marmarokopos, големи професионалисти и много готини хора.

С две думи : Следващата година ще се видим пак там – MediaMixx 2010 ;)« « Лоялност на Медиите към Рекламните агенции по време на криза! | Презентации от семинара по Онлайн маркетинг – Непознатите работещи решения » »

3 Коментара по темата “Медийният фестивал MediaMixx 2009 в Албена – равносметка

 1. Ivo
  Jun 09, 2009

  Марто, благодаря за готиния разбор. На официалния сайт както винаги информацията се ъпдейтва, докато се взимат пари за акредитации и хотели. След това няма никой:)

  Ясно е че ти си ориентиран към рекламата и нейните интернет измерения, но все пак аз бих казал, че големите победители на този фестивал, ОТНОВО са edesign.bg. Макар, че не взеха директно участие във фестивала, техни сайтове взеха свързани награди в 4 категории: интерактивни услуги – Сделка или не, телевизионен формат използващ друга медия – Vip Brother, най-добър медиен портал – btv.bg и най-вече Гранд При-то за интернет реклама(сайт) за upsurd.bg. От 2007 до сега за трета поредна година, тази фирма печели най-голямата интернет награда на този конкурс и това определено заслужава да се спомене.

  На въпроса за малкото (да не кажа смешно малкото) участия, според мен причината е, че за разлика от миналта година интернет частта не беше организирана от БУА. Ти беше в журито и миналата година, предполагам не си забравил колко пълни бяха залите и как повечето от фирмите присъстваха и презентираха своите продукти. Смея да твърдя, че тази година (като изключим част от семинарите) фестивала беше доста по-слаб от миналогодишния.


 2. bgboy
  Jun 10, 2009

  Някой да има коментар за Албена? Или собствено мнение по въпроса?


 3. Таня
  Jun 15, 2009

  Марто,

  чудесно е да прочета мнението ти за Mediamixx, особено за новите секции в него, където не успях да присъствам. Поздравления за престижното ти участие като жури (разбрах го чак след като те видях на сцента по време на малките награди, мой пропуск). Може би Медиамикс е единственият фестивал в България, където се обръща внимание на новите (вече не толкова нови) медии. Не е трудно да се види влиянието на швейцарската мисъл в лицето на Жорж Лукс и останалите международни консултанти, които с годините направиха от фестивала един европески и световен хъб, където можеш да срещнеш хора от всякакви медийни среди, едно полезно пътуване до морето.

  Много от лекциите ми бяха интересни, като Мартин Захариев ми допадна с колоритното си изпълнение и go-digital призива. Дискавъри Ченъл също имаха нелоша презетнация, особено за човек, който гледа предимно техните програми по тв.

  Моите впечатления са по-скоро от телевизионната част, с което искам да кажа, че фестивалът беше не само мобайл и интернет. В тв частта се усещаше слабо международно присъствие. Много малка част от международните програми бяха представени – просто хората не са сметнали за рентабилно да долетят до България за 5-минутна презентация. Естествено бТВ и Нова се бяха подготвили много добре за презентациите си, но в крайна сметка БНТ успя да отмъкне цели 3 награди в ТВ чадъра.

  И накрая, слуховете са, че Медиамикс ще се мести в Солун.. Но за да не разпространявам клюки, само ще си пожелая да остане в Албена, където купонът тече нон-стоп (Ганвие и Пукет-а бяха нелоши местенца).


Остави коментар

*