Мартин Попов с коментар след форум IAB България 2016

Публикувана на 13.04.2016

IAB_Bulgaria_coments_digital_trends

Мартин Попов, генералният директор на дигиталната агенция Interactive share, коментира  данните от форум на IAB България, най-големият форум за дигитална реклама, който се проведе на 31 март 2016.

В предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria, той сподели своите впечатление от форума, като очерта акцентите от него.

Най-важното и основното са обявените бюджети и приходи  от реклама в различните канали, което е ценна информация за всеки един дигитален специалист. Според проучването направено в бранша, ръстът при онлайн рекламата  е 20%, като това нарастване се е запазило и от предходните години.

Приходите от онлайн реклама възлизат на 62 млн. лв , като Мартин Попов вярва че реално пазарът е по-голям. Ръстът на рекламата най-вече се забелязва  във Facebook и Google, а самият тренд показва, че големите компании на взимат по големите дялове, което е абсолютно естествено.

Пъблишърите също претърпяват своята метаморфоза, променят се и се адаптират към новата среда. Маркетингът става техническа дисциплина, той вече не е само арт- това е трансформация, в която по-бързите и приспособими са и по-успешни. Но освен, че пазарът се променя, модерните технологии променят навиците на потребителите.

Мартин Попов е на мнение, че на регионално ниво за Източна Европа сме на много добрa позиция в своето дигитално развитие. Като пример той дава държави като Германия и Великобритания, както и  САЩ, където бюджетите за реклама в интернет са повече от тези за телевизия. Тези тенденции се очаква да навлязат и на нашия пазар в близките години.

Същността на всяка дигитална агенцията е да бъде мост между онлайн и офлайн средата, потребители и бизнеса, за да може бизнесът да расте. А ролята на всяка реклама е да носи финансов приход за рекламодателя.

На въпроса дават ли пари българските фирми за консултантски услуги, Мартин Попов е с убеждението, че тези които искат да доминират си дават сметка за това колко е важна онлайн рекламата във времето на дигитална революция. Хората комуникират онлайн, живеят втори живот онлайн, затова ги търсим там.

Цялостната нагласа на Мартин по отношение на ръстът в дигиталната реклама, е че той ще става все по-голям и на българския пазар в следващите години.

Цялото интервю може да гледате тук:Tags: , , , , , ,

« « Facebook променя комуникацията в бизнеса | Gemius AdMonitor 2015 » »

Остави коментар

*