Кой ще спечели от Световната Финансова Криза? Интернет рекламата разбира се!

Публикувана на 23.10.2008

Преди няколко дена прочетох много интересен и полезен материал във вестник Пари, написан от Боряна Николаева. В статията се споменават много оптимистични прогнози за запазване дори и увеличение на интернет рекламните бюджети по време на Световната финансова криза.

Ето и цялата статия:

На фона на световната финансова криза голяма част от компаниите ще оптимизират рекламните си бюджети в полза на едни или други медии. От няколко години е известно, че интернет е медията, която се развива с най-бързи темпове у нас и привлича все по-голяма част от парите на рекламодателите. Експерти в бранша коментират, че кризата няма да се отрази негативно точно върху този сектор и интернет ще запази двуцифрения си ръст и занапред. Голяма част от бизнеса дори споделя мнението, че кризата ще се отрази благоприятно върху интернет, защото, оптимизирайки бюджетите си, рекламодателите все повече ще залагат на тази медия.

Оптимизъм
Според Иван Иванов, изпълнителен директор на Zed Digital Cybermark, световната криза няма да окаже голямо влияние върху рекламата в интернет. Бюджетите, необходими за подобна кампания, са много по-малки от тези в телевизиите например и затова кризата би трябвало да се задълбочи изключително много, за да се отрази и на този сектор, коментира той. До момента не се забелязва отдръпване на бюджетите, а по-скоро известна предпазливост, най-вече от страна на банките и инвестиционните фондове. Традиционно силните играчи в мрежата като мобилните оператори, банките и автомобилните фирми ще запазят силните си позиции, допълва Иванов. Дори и да не се рекламират кредити, ще се засили рекламата на депозити. Иванов е на мнение, че ръстът на рекламния пазар ще се запази и дори е възможно да засили темповете си, защото, ако рекламодателите искат да оптимизират рекламните си бюджети, интернет е най-подходящата медия за тази цел. До момента 3-4% от рекламните инвестиции са предназначени за мрежата, а в нормалните страни говорим за 15%. Очаквам до 2 години същото да се случи и у нас, допълва той. Това мнение споделя и Жюстин Томс, мениджър на ABC Design&Communications. Според нея кризата няма да засегне тази част от рекламния бизнес, а напротив – ще увеличи дела на интернет спрямо останалите медии. Той е изключително гъвкава медия и рекламодателите няма да се откажат от нея. Свиване на бюджетите не се очаква да има, но дори и да се стигне дотам, то ще е минимално, коментира тя. Интернет винаги е било място, където най-успешно са се разпространявали нестандартни рекламни кампании, и тази тенденция ще се запази и за бъдеще.

Бюджетите
Друг оптимист за бъдещето на рекламата в интернет е Мартин Попов от Ogilvy&Mather – София. Според него кризата ще повлияе на рекламните бюджети, но интернет ще усети най-малко от това. Много от рекламодателите обявиха, че няма да променят бюджетите си до края на годината, но никога не е късно да решат друго, твърди той. Ръстът ще се запази в рамките на 80-100%, а най-песимистичните ми прогнози са за 60% ръст догодина, коментира Попов. Нещо повече – през следващите две години рекламодателите напълно ще осъзнаят ползите от интернет рекламата и това ще бъде преломен момент за пазара. До момента за интернет се отделят бюджети, равностойни на тези в радиото, но в близките 5 години може да се очаква те да достигнат парите, предназначени за печатните издания, прогнозира Попов. В момента най-силните играчи в интернет отделят бюджети между 200 хил. и 1 млн. лв. за реклама в мрежата, очаквам тези цифри да растат. Най-важната промяна, която интернет наложи сред рекламите, е, че ги превърна в интерактивни и засили връзката между клиент и рекламодател, защото всички други типове реклами са имиджови.

Забавянето
Според Мария Маслева, съдружник и изпълнителен криейтив директор на График Дизайн Студио, световната финансова криза ще се отрази на рекламния бизнес. Голяма част от компаниите работят на кредит, банките стават все по-предпазливи по отношение на отпускането на заеми и това няма как да не рефлектира върху проектите и бюджетите на рекламодателите, допълва тя.

Пламен Калиников, маркетинг директор на медия агенция Аргент, е на мнение, че огромните ръстове на рекламния интернет пазар са вече в миналото. Досега от агенцията отчитаха среден годишен ръст от 60-70%. Очакванията за тази година са той да бъде от порядъка на 50%. Това се дължи на факта, че ще има забавяне и леко свиване на цялостните рекламни бюджети. Оптимистична в този случай е прогнозата, че ако досега 3-4% от рекламните бюджети отиваха за интернет, през следващата година се очаква да бъдат заделяни 10%. Най-големите рекламодатели в интернет според Аргент – телекомуникации, финансов сектор, автомобили и бързооборотни стоки – ще запазят позициите в онлайн рекламирането. Ефективността на тези кампании винаги е била болна тема за рекламодателите, смята Калиников. Тя трябва да се определя на базата на продажбите, реализирани след това, но за съжаление клиентите невинаги изискват обратна връзка и отчитане от страна на рекламните агенции, допълва той.


Рекламодателите

Финансовият сектор ще запази присъствието си в интернет и дори ще го увеличи, смята Любомир Каравасилев, мениджър връзки с обществеността и спонсорствата на OББ. Според него интернет пространството е място, изключително благоприятно за реклама, защото ефективността е голяма, цените са конкурентни и това е медията, която се развива най-бързо през последните години. Да не рекламираш по време на криза е все едно да спреш часовника на времето, коментира за
в. Пари Преслава Владимирова – маркетинг мениджър на Audi и PR на Порше България. Компанията ще продължи да залага активно на интернет кампании, защото съотношението инвестиции/ефективност е в полза на рекламодателя, казва Владимирова.

Развитие
Бъдещето на интернет рекламата изглежда сигурно и почти непокътнато въпреки кризата и последствията от нея. България ще продължи да следва световните тенденции и няма да остане назад от бурното развитие на интернет като медия.

По света

* Развиващите се пазари ще генерират 62% от ръста на разходите за реклама до 2010 г. Техният дял ще достигне 33% от световния интернет пазар по данни на ZenithOptimedia.
* Тази година интернет рекламата ще достигне 10% от общия медиамикс, а до 2010 г.- 13.6%.
* Разходите за интернет реклама през 2008 г. са 65 млрд. USD, а през 2011 г. ще бъдат около 106.6 млрд. USD, показва проучване на IDC.
* САЩ ще продължи да бъде лидер в интернет рекламата, Централна и Източна Европа, както и Северна Африка ще бъдат най-бързоразвиващите се пазари.

Източник в.ПариTags:

« « Данни за интернет трафик и аудитория за м.Септември от Нилсън Онлайн | Презентация на Yahoo.com в България » »

4 Коментара по темата “Кой ще спечели от Световната Финансова Криза? Интернет рекламата разбира се!”

 1. […] назад от бурното развитие на интернет като медия. от interactive-share.com […]


 2. Economist
  Oct 23, 2008

  The price of corruption

  Potentially more vulnerable are the poorest new members of the EU, Romania and Bulgaria. For now, growth in both countries remains strong. But the imbalances are striking: Bulgaria’s current-account deficit is likely to be 24% this year. Bursting property bubbles and a wave of corporate bankruptcies could expose the poor quality of banks’ loan books. The question then will be how much support and attention either country will receive from outside. Whereas the Baltic states are well-regarded, enthusiasm in the EU for a Bulgarian bail-out is likely to be limited, thanks to the failure of the authorities in Sofia to fulfil commitments to clean up organised crime and corruption.


 3. Всичко това са само предположения и догадки. Истината е една: time will tell!


 4. Х.
  Jan 07, 2009

  Защо кризата започна сега, обяснява Р.Кийосаки още в 1998г. в една от книгите си: „Към 2010 г. дългът на САЩ рязко ще се увеличи, точно когато започне да излиза в пенсия най-голямата група в историята на Америка. През 2010г. първите от поколението на бейбибумърите (родените след войната) навършват 65 години.Това са около 75 милиона души! …Прибавете към това засенчването на Америка от Китай като нация с най-голям БНП и съществуването на ЕС. Подозирам, че цените на заплатите и на стоките ще трябва да паднат. Предстои следващия голям трансфер на богатства, и той ще се осъществи не чрез конспирация, а благодарение на невежеството. Това ще са последните издихания на Индустриалната ера и навлизането в Информационната”.
  /Р.Кийосаки , автор на „Четирите потока на парите”/

  БЪДЕЩО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СВЕТА.
  Финансовата криза в САЩ (наречена по-късно „световна”) бе предизвикана от няколкото свръхбанки и фамилии оснавали паричната система там. Защо го направиха ? Първо защото еднополюсната система (на една свръхдържава) е опасна за всички, включително и за елита на тази държава. Този елит представлява изключително умни и комбинативни хора, разполагащи с всякаква информация, носещи гените на десетки поколения преди тях – предци занимаващи се със същото. Защо например още в началото на 1990-те години този елит сля капиталите си с Изтока. Защото предвидиха, че след разпадането на СССР (като балансираща система от много държави и интереси), военното и средно търговско-финансово лобита ще доведат САЩ до пропаст. Което както виждате се случи – целият свят намрази САЩ и започна да се обединява в различни съюзи за да се предпазва. Този елит можеше да обязди целия свят, да налага със сила „демокрацията” си и естествено рано или късно да рухне, както всяка империя преди това в историята на човечеството. Но светът се променя бавно към по-добро, еволюира, еволюират и елитите му. Затова сега ще бъдем свидетели на ново разпределение на света.
  Какво следва тогава. Следват край на финансово-военната хегемония на САЩ. (Затова предвидихме че ще бъде избран чернокож президент, защото след крахът в тази държава ще останат предимно афро и латиноамериканци. А не може да бъде допуснат хаос в страна със ядрено оръжие, със 100 АЕЦ-а и т.н. Хаос ще има както след разпада на СССР, но той ще бъде контролиран хаос). Следват обединения на държавите по различни принципи – това ще бъде баланс на един многополюсен свят. (Например Южна Америка ще се обедини около Бразилия; Православнохристиянските страни – около Русия; Азия – около Китай, Япония; Африка около ЮАР; мюсюлманският свят – около Иран или Саудитска Арабия и т.н.).
  Но за да се получи това, трябва също така да бъдат отстранени крайните елементи/фракции/групи по Земята. Как ще стане това? С една Трета световна война. Звучи сурово, но без това няма как да се стъпи на новото, да се прероди човечеството, да се пречисти и започне принципно нов живот и уредба. (В момента действат стотици терористични групи, фанатизирани водачи управляват цели страни, граждански войни и конфликти. И то не само в Африка и Азия, да не забравяме че и в Европа има такива партии/райони/фракции).
  Какво следва да прави Бългаиря? То не е нищо ново като принципи, но за пръв ще бъде реално изпълнено в живота. Трябва да сме достойни. Имаме защо да уважаваме себе си (културно-историческото ни наследство), имаме защо да уважаваме и другите. Трябва да престане това въртене и угодничество по ветропоказателя. България е Православнохристиянска държава, дала словото на светите братя Кирил и Методий и може да влезе само в един съюз – на православните държави. Западна Европа има нейното слово, нейната Католическа църква и т.н., тези държави също влизат в естествен съюз. Ние можем да сме икономически партньори и да се учим от тях на някои принципи, но не и да има разнобой и разделение на държавата – една част проЗапад, другата проИзток. Съюзът ни с Русия няма да е онази „Желязна завеса” която някои помнят, но няма и да е сегашният междинен период на влязли в ЕС за да си помодернизират мисленето и законите, флиртуващи с САЩ, и зависещи от Изтока. Това, в което се намира сега България е точно междинен период. Но от всяко време има поуки за извличане.


Остави коментар

*