Кои бяха най-активните рекламодатели през месец февруари?

Публикувана на 01.03.2010

Преглед на интернет рекламата

Учудващо добро, за традиционно слабия месец февруари, се оказа присъствието на рекламодатели онлайн. За изминалия месец бяха забелязани общо седемдесет и една кампании на различни марки.
Веднага бързам да отбележа, че има голяма вероятност техният брой дори да надхвърля посочения, тъй като мониторингът, на който са базирани нашите наблюдения, включва само:

  • Premium реклама
  • Най-големите сайтове и онлайн медийни групи – BTV, Darik Web, Dir.bg, Economedia, Investor, Mail.bg, MSKey, NEG, Netinfo, Sanoma Bliasak

Най-активен се оказа секторът на финансовите услуги с общо шестнадесет кампании за различни предложения, свързани с депозити (Alpha bank, BACB, Unicredit Bulbank), потребителски и жилищни кредити (СИБАНК, ДСК, Postbank) и други.

Впечатление за силно присъствие направи Райфайзен банк чрез своята имиджова кампания „Твоята лична банка”, съчетана, както с разнообразие на медии, сред които dariknews.bg, dir.bg, vesti.bg, dnes.bg, investor.bg, start.bg, tialoto.bg, rozali.com, sportal.bg, mail.bg, така и с разнообразие от рекламни формати – освен стандартните Leader board 728×90 и Rectangle 300×250, така и Half page 300×600, Wallpaper и Megaboard.

Онлайн Брандинг на Райфайзен банк

Неразделна част от всяка една интернет кампания е, разбира се, нейният криейтив. Повече за важността на този елемент, както и за останалите елементи на всяка онлайн кампания можете да прочетете в предстоящия брой на Sign Café. Но ако трябва да се върнем към изминалия месец и да кажем кой е криейтивът, който ни фрапира най-много, то това е банерът на Postbank, рекламиращ продукта Кридит с ипотека с Активен дом. Не използвахме хронометър, за да засечем с точност, но продължителността на банера надхвърляше горе-долу двойно стандартната препоръчителна (поне според IAB) от 15 сек. В абсолютната противоположност беше банерът на Austrian Airlines, който привличаше с цветове, семпли послания и най-важното, разбира се, приканваше за действие с обикновените думички „Резервирай сега”.

Автомобили. С големи отстъпки. И бонуси. И награди. Четиринадесет отделни реклами на различни марки автомобили успяхме да засечем през изминалия месец. Fiat Punto понижи цената си с 1000 лв. в сравнение с миналата година, Grand Vitara се предлагаше с 23%отстъпка, което само един Гранд може да си позволи, а Peugeot в позитивен дух решиха да зарадват своите клиенти с оптимистични лихви. Toyota заложиха на числото 5, като предложиха 5 години гаранция и подаръци за първите 555 клиента.

С най-много кампании през февруари беше Volkswagen – Caddy, Tiguan и Golf Fly, като последната присъстваше освен със стандартен банер 300×250 px и с Transition page, който успяхме да засечем в Dnes.bg, Investor.bg и Sportal.bg .

Transition page VW Golf Fly

Обичайното си присъствие в спортните сайтове запазиха компаниите за онлайн залози. Най-сериозно присъствие успяхме да засечем на Betfair, които видяхме и във финансови и икономически сайтове като capital.bg и profit.bg.

В продуктовата група на храните и напитките с най-много кампании беше Nestle, като с най-масово присъствие сред женската аудитория беше кампанията на Kit Kat 165 калории , използвайки няколко рекламни формата (Floating banner, Rectangle 300×250, Half Page). Нищо, че стигането до конкретната страница с играта и регистрацията за нея бяха малко трудоемки…

Мъжката аудитория и любителите на зимните спортове пък бяха „атакувани” от брандинги в най-големите спортни сайтове на продукта Nescafe 3 в 1.

За потребителите, за които февруари е месецът на любовта, беше пък кампанията на Milka Любовни графити, която покриваше доста голямо разнообразие от медии.

Един телефон – две оферти. Такъв беше случаят с кампанията на телефона Black Berry Bold 9700, който едновременно рекламираха и Mtel и Globul. Поне не успяхме да засечем припокриване на медии, иначе потребителите доста щяха да се объркат.

Открийте разликите:

Black berry Bold 9700

С още две кампании присъстваше Mtel – видео банер за лаптоп Dell и услуги за малък и среден бизнес, последният от които засякохме и в Life.dir.bg – избор, който честно казано ни изненада.
Vivacom също не пропуснаха участие с кампаниите си Vivacom Net, Unicall и 1 година 4fun.bg (последната засечена само в един портал).

В лимитиран брой сайтове засякохме и кобрандирания банер на Евроком и Кейбъл Тел, ако не се лъжем първата кампания след придобиването, надяваме се не и последната.

В сферата на услугите впечатление със своето продължително присъствие направи кампанията на EasyJet. Успяхме да засечем и малко фармацевтични продукти – Twinrix и Mucosolvan; разпродажбите на Sport Depot, както и промотирането на новия Sofia Outlet Center…

Любимият ни банер формат Half Page 300×600 px видяхме като криейтив в цели шест кампании.
Както се казва, надяваме се тази информация да ви е била интересна и най-вече полезна! Ако искате да разберете повече можете да ни пишете на познатите имейли:)

Деница Георгиева

Client Service Director
Interactive Share« « Съдържание за уеб – на живо | Данни за класация на уеб сайтове според Гемиус България за 12.2009г. » »

Остави коментар

*