Как използваха интернет кандидатите за кметове през 2007 г.

Публикувана на 01.04.2008

С удоволствие мога да кажа, че кметските избори 2007 са най-силно изявените политически кампании в Българското интернет пространство от самото му начало.

Изключително ме радва мащабноста на кампаниите им, някои от кандидат кметовете рекламираха в десетки сайтове, национални и локални, новинарски и икономически сайтове, сайтове за безплатна електронна поща и бизнес сайтове, портали и social network web sites и много други. Някои от най-изявените кандидати като Тити и Мартин дори пуснаха няколко различни криейтива за уеб банерите, което е голяма крачка напред.

Повечето кметски кандидати рекламираха в Google, кой в Adwords или в Adsense, също така използваха и мрежата на Easytrader.bg, което е много добре. Дори когато търсите в Google по ключови думи като СДС, ГЕРБ и други излизаше реклама на БСП, което е невероятен ход от страна на маркетинг специалистите помагали за тази политическа кампания.

Какво ни говори всичко това?

В Българското интернет порстранстов за първи път се вижда много добре обмислени рекламни кампании, което изключително много ме радва. Дори не само добре обмислени рекламни кампании а вообще изключително добре подбрани онлайн маркетинг инструменти, много добро медиа планиране и сравнително добър уеб дизайн.

Явно все повече хора осъзнават нуждата от реклама в интернет и то не само банер реклама а и всички други форми като Pay Per Click, блогове, Viral marketing, Партньорски банери, PR материали, видео, RSS, форуми и т.н. (всички тези методи за онлайн реклама ги има в някои кампании по-отделно а в други ги има в цялостния медиа микс)

Тоест в Българската интернет рекламата се вижда зрялост в действията и разбиране за интернет като медиа и място за позициониране и развиване на маркетингови стратегии и послания. Дори почти всички кампании се опитаха да осъществят контакт и интеракция с потребителите, което е абсолютен прецедент у нас.

Сега малко статистики, защото какво са фактите без статистики!!

Интернет мониторане на кметските избори през 2007г.:

1.Мартин Заимов – кампанията му е засечена до момента в над 20 уеб сайта:
Mail.bg, Abv.bg, Bg-mamma.com, Capital.bg, Darik.net, Dir.bg, Dnes.bg, Dnes.dir.bg, Gbg.bg, Investor.bg, Karieri.bg, Mediapool.bg, Moitepari.bg, Netinfo.bg, News.bg, Pipe.bg, Rozali.com, Zagrada.bg, Zazz.bg

Забелязах и използване на Google Adsense и Easytrader.bg, безплатни affiliate banners. Изключително добър личен уеб блог и кампаниен уеб сайт. Уеб сайта на кампанията “Аз обичам София” беше използван много успешно като landing page. В него могат да се видят различни маркетинг инструменти за интеракция с потребителите, като видео секция, форум, теми и въпроси на потребителите

Рекламен уеб сайт

2.Тити Папазов6 уеб сайта:
Dnes.bg, Dnes.dir.bg, Life.dir.bg, News.bg, Sportal.bg, Dnes.dir.bg

Кампанията на Тити Папазов беше също една от най-добрите. Маркетинг специалистите използваха различни криейтива за уеб банерите. Създадоха за целите на кампанията много добър уеб блог

Рекламен уеб блог

3.Юлияна Дончева1 уеб сайт:
Bg-mamma.com

4.Николай Караиванов1 уеб сайт:
Actualno.com

Кандидат кмета за Пловдив, също се отчете с сносна интернет кампания, имаше кампаниен уеб сайт. Дори в момента има личен уеб сайт, на който е много странно има реклама на Opel, предполагам това не е начин за печелене ан допълнителни пари?

Рекламен уеб сайт

5.Людмил Иванов1 уеб сайт:
Abv.bg

6.Красен Кралев1 уеб сайт:
Mail.bg и Google Adsense.

Красен Кралев също се отчете с личен уеб блог, който по скоро май е насочен към нещата които го вълнуват а не най-вече за кметската надпревара.

Личен уеб блог

7.Захари Георгиев1 уеб сайт:
Plovdiv24.com

Ето още един политик, решил да направи личен уеб сайт, в който ми прави приятно впечатление че новините са постоянно Update-вани и дори последната новина е от миналият Четвъртък, Март 2008. Не бих могал да кажа същото за останалите лични или кампанийни уеб сайтове / блогове, че са поддържани след кметските избори през 2007.

Личен уеб сайт

8.Драгомир Драганов3 уеб сайт:
Dnes.bg, Kaldata.com ,Snimka.bg

9.ГЕРБ – не бих казал, че имаха рекламна кампания в интернет или други маркетинг канали, макар че видях един банер в Mediapool.bg, но ми се струва че те просто нямат нужда от реклама.

10.Славчо Атанасов1 уеб сайт:
Plovdiv24.com

11.Венцислав Каймаканов1 уеб сайт:
Plovdiv24.com

Той също има уеб сайт, домейна е www.kaimakanov.com но не работи.

12.Ваклин Стойновски1 уеб сайт:
Focus-news.net

Ваклин Стойновски също има личен уеб сайт, който по-скоро ми се струва че е бзинес насочен отколкото политически

Определно трябва да се отбележи, че интернет кампанията на Мартин Заимов беше най-мащабната и най-добрата с оглед използване на интернет маркетингови инструменти.

Както забелязвате само двама до трима политици имат голями кампании в онлайн пространството, докато другите се задоволяват с едно уеб сайтче или реклама в Google, което пак е нещо но съм убеден, че при следващите избори ще видим по-добре планирани и реализирани онлайн рекламни кампании.Tags:

« « Предимства на интернет рекламата – Урок 2 | Поредната интернет кампания с безумен завършек » »

Един коментар по темата “Как използваха интернет кандидатите за кметове през 2007 г.”

  1. Браво за анализа. Бях ги позабравил малко, но на Мартин ги помня – все едно, че бях в надпревара в САЩ, а не тук.

    Кампанията беше направена чудесно – за съжаление друг стана кмет :)


Остави коментар

*