Как Google помага на един онлайн магазин (Част 2)

Публикувана на 10.05.2011
Измерване на ефективност

Измерване на ефективност

Продължение на Част 1

II. Другата възможност, която Google AdWords предлага за реклама е обширна си мрежа от уебсайтове, която в България вече е доста богата . Това е т.нар. Display network (Дисплейна мрежа), в която принципа на показване на рекламата е основно на контекстуален принцип. Т.е. дадена реклама се показва на сайтове, които имат сходно съдържание и тематика подхождащо на вашите продукти и услуги, които предлагате.

Виждали сте такива в много големи и малки български уебсайтове под формата на текстови и банерни реклами с обозначение “Реклами от Google”. Точно за тях говорим и сега. Същите онези реклами, които използвате да се показват на страниците с резултати на Google можете да позиционирате в множество сайтове и така да достигнете до големи аудитории и да откриете нови клиенти. Типът реклама тук в повечето случаи е също плащане на клик (PPC), но в зависимост от целите може да бъде и CPM (плащане на хиляда импресии).

Aко се задълбочим в допълнителни инструменти, с които платформа разполага ще открием много възможности, с които можете да оптимизирате своите реклами и да постигнете максимална ефективност на разходите си.

III. Ако вече сте се убедили, че рекламите в Google могат да ви донесат продажби, то сега е време да разберем как да анализираме резултатите. Именно това е едно от основните неща, които отличават интернет рекламата – възможността за прецизна измеримост на инвестираните в онлайн популяризация средства. Едно от най-важните предимства да използвате Google е именно многото приложения, които той предлага. Разнообразните статистиките и възможността за осъществяване на свързаност с цел анализи е изключително важно и полезно. Дори може да се каже, че това е необходимо условие за успеха на едно онлайн начинание в сферата на онлайн търговията.

Ще разгледаме първо възможността да следите пряко какво се случва на вашия онлайн магазин при посещение от даден източник или пък след търсене на определена ключова дума. Сигурно вече няма собственик на уебсайт, който да не е запознат с Google Analytics. С това приложение имате възможността да следите детайлно посетителите на сайта, да анализирате поведението им и в крайна сметка на базата на това да подобрявате ефективността на своята онлайн витрина.

Има 3 основни неща, които не се чак толкова популярни, които обаче могат много да увеличат възможностите за оптимизация на резултатите от дейността на онлайн магазина.

1. Всеки онлайн магазин може да настрои своя Google Analytics да проследява източниците на своите продажби и техните параметри – т.е. можете да виждате кои посетители (от кой източник) осъществяват най-много продажби, на каква стойност и много други. Не е ли полезно да знаете при търсене на кои точно ключови думи продавате най-много?

Всичко това помага за анализирането на ефективността от рекламните кампании. За да имате подобни данни е нужно да поставите допълнителен код в страницата, на която всяка онлайн поръчка се завършва (т.нар. Thank you page). Настроен правилно този код ще подава информация на Google Analytics за всяка поръчка. Така ще можете на база обективни данни да разберете кои са източниците, които ви носят най-много продажби и съответно да насочите повече усилия и средства към тях.

2. Много важно нещо е свързването на акаунтите Google AdWords и Google Analytics. Това ще ви даде възможност да следите какво се случва на сайта ви след като даден посетител е кликнал на рекламите от платформата Google AdWords – колко страници е разгледал, колко време се е задържал на сайта, при търсенето на кои точно ключови думи имате най-много продажби, както и много други полезни данни за анализ. Всички тези статистики са изключително важни за определяне успеха и ефективността на една всяка кампания, както и за взимането на решение къде и как да рекламирате в бъдеще.

3. Използването на “Conversion tracking” опцията в Google AdWords. Отделно от споменатото по-горе настройване на Google Analytics можете да проследявате броя на завършените поръчки (като брой конверсии) директно от системата на AdWords. Нужно е единствено да генерирате и поставите html код отново в Thank you страницата си. Това е още един начин за проследяване на резултатите и възможност за последваща оптимизация на онлайн рекламната кампания.

Ако използвате възможностите на Google за реклама, анализ и оптимизация бихте могли да увеличите съществено резултатите си от онлайн търговията. Много от нещата казани по-горе работят най-добре, когато са направени от специалисти в сферата на онлайн маркетинга.

Ако вече сте опитвали да рекламирате с Google AdWords например, но по една или друга причина не сте успели да постигнете желаните резултати, не се отказвайте.

Единият вариант е да отделите повече време и да потърсите сами (отново в Google) съвети, упътвания и примери за успешни кампании в AdWords. Всичко това е напълно достъпнo за всеки, но изисква време и немалко усилия.

Затова другата възможност е да се доверите на експертите в тази област. Онлайн рекламата като цяло и в частност рекламата в Google има своите особености. Затова и на пазара вече има дигиталните агенции, специализирали дейността си изцяло в сферата на онлайн маркетинга. Така те предлагат наистина качествени услуги, а и ще ви спестят много време.Tags: , , , ,

« « Пролетна среща на онлайн бранша – 12.05.2011 | Наближава крайният срок за регистрация в Български награди за уеб » »

2 Коментара по темата “Как Google помага на един онлайн магазин (Част 2)”

  1. Поздравления за добрата статия. Искам да допълня, че този тип реклама понякога не е ефективна за продукти в ниския ценови клас. Ключовите думи в Google се оценяват обикновено с минимум 20 цента, което при реализация от 3-5 промила означава, че трябва да се похарчат 200 долара за 3-5 продажби или около 60 долара реклама за продажба на една стока/услуга. За стоки с 20% бюджет това означава минимална цена на стоката 300 долара без ДДС. Така при висока цена на клик и стандартна конверсия този тип реклама е по-скоро от типа – имиджова. В дисплейната мрежа, независимо от стремежа на Google да следи своите партньори за некачествен и автоматизиран трафик, според мен съществуват групи за поддръжка или настроения за подпомагане на определени сайтове и трафика там е по-евтин, но и значително по-некачествен.


  2. Съгласен съм, че в някои случаи (цената на продукта, който се предлага е твърде ниска) рекламата няма да е много рентабилна. Аз затова винаги казвам, че трябва постоянен моинторинг и продължителна оптимизация. Ключови думи, които не продават и продукти, които не се поръчват трябва да бъдат спирани или пък да се търси нов подход, различно послание към потребителя. За мен трафикът, който се постига от Google AdWords е изключително таргетиран, а вече какво се случва на сайта след това е тема на една друга доста дълга статия :). Относно Дисплей мрежата мога да кажа от моя опит, че като ефективност тя е по-слаба, но пък си остава добър инструмент.


Остави коментар

*