Как Google може да помогне за успеха на един онлайн магазин? (Част 1)

Публикувана на 27.01.2011

"Онлайн
Може би всеки интернет потребител е забелязал бурното развитие на онлайн търговията у нас. Няма спор, че за последните 2 години пазарът много напредна.

Създадоха се много електронни магазини като от всеки бранш има поне по няколко представителя. Има и ниши, където конкуренцията е изключително висока и борбата за всеки онлайн клиент е безмилостна. Особено когато става въпрос за най-ценните посетители – онези, които търсят дадената услуга или продукт използвайки търсеща машина номер 1 в света – Google.
Споменаваме само нея, защото на нашия пазар, както и на много други тя доминира. Най-малко 90% от българските потребители ползват нейните услуги, за да открият това което търсят.

Как максимално да се възползвате от услугите на Google и неговите инструменти, за да имате по-успешен онлайн магазин?

Приложенията на Google помагат за ефективно рекламиране, проследяване и отчитане на резултати. Когато става въпрос за онлайн търговия използването им става почти задължително. С тях увеличавате чувствително резултатите на своя електронен магазин и рекламните кампании, които провеждате свързани с него.

Ще се опитаме да разгледаме основните Google инструменти, с които успехът в е-търговията е значително по-близо.

Преди да започнем със съвети за каквато и да е рекламна дейност обаче, трябва да споменем колко важно е да се погрижите за SEO (Search Engine Optimisation) на вашия онлайн магазин. Все още има уеб проекти, на които по една или друга причина не се обръща достатъчно внимание на този елемент. В много случаи това води до съществени пропуснати ползи. Оптимизацията за търсещи машини следва да се планира още в началото на разработването на е-магазина. Така добрите резултати и ефекта от нея биха дошли много по-бързо отколкото ако се сетите за това месеци след като вече онлайн шопът е готов и функционира. Фактът, че при равни други условия, около от 70% посетителите на един уебсайт идват точно от търсещи машини (в България разбирай само Google), е достатъчен да погледнете сериозно на SEO като на професионална услуга. Да, ефектът от една оптимизация по принцип идва бавно, но не се съмнявайте, че в дългосрочен план инвестицията се възвръща.

Нека сега се върнем конкретно на услугите на Google, които следва да бъдат неизменна част от развитието на всеки онлайн бизнес и помагат много за успеха му независимо в кой стадии на развитие се намира той.

I. Да приемем, че вече имате готов онлайн магазин пълен с продуктите и услугите, които предлагате. Дотук добре. Скоро обаче установявате, че продажби почти няма или броят им е много под очакваното. Защо? Отговорът много често е – "Липса на достатъчно и качествени посетители". Време е да помислите за реклама. Но как и къде?

Един от най-ефективните маркетингови канали, които можете да ползвате е рекламната платформа на Google (AdWords) и по-точно страниците с резултати от търсения. Ако още не сте се сетили, това са рекламите, които често виждате, когато сами ползвате Google, позиционирани над т.нар. "органични резултати" и в колоната вдясно от тях. Посещенията, които ще реализирате от подобни реклами са изключително таргетирани, шансът посетителите да се превърнат в клиенти е изключително по-голям. С Google AdWords имате възможност да отправите точните рекламни послания, да анонсирате на всички потенциални клиенти вашите продукти, актуалните оферти и промоции. Не е за подценяване и възможността да ги отведете директно на страницата, която искате те да разгледат и да им спестите лутането по сайта.

Сигурно вече се питате колко струва подобна реклама и дали можете да си го позволите. И тук новината е добра. Рекламирайки в Google имате възможност да плащате само тогава, когато някой кликне върху вашата рекламата и посети онлайн магазина. Това е т.нар. PPC (Pay Per Click) модел на плащане. Цената за всеки клик зависи от страшно много неща и варира, но предвид качеството на посетителите, които води, това не би трябвало да ви притеснява. Още повече, че като цяло онлайн пазарът в България е далеч от най-високото си развитие и тепърва цените на този тип реклама ще се увеличават. Затова ако още се двоумите, погледнете дали вече конкурентите ви не го правят и действайте. Все още може да имате страхотния шанс да бъдете първи в бранша си. Подобен сценарии е почти невъзможен за колегите ви работещи на развитите западни онлайн пазари.

От друга страна не е за пренебрегване и фактът, че с Google AdWords имате пълен контрол над разходите си. Сами определяте бюджета, който да инвестирате и дори можете да го настроите на ежедневна база. Т.е. няма опасност да се събудите с липсващи средства от сметката си по-големи от тези, които сами сте решили, че можете да си позволите. Но не това е най-важното тук. Основното предимство е, както вече казахме, привличането на силно таргетиран трафик към вашия онлайн магазин – посетители, които улавяте точно в момента, в който търсят вашите продукти и услуги. Тогава имате страхотния шанс те да станат ваш клиент, защото склонността им да извършат поръчка е много голяма.

Край на Част 1. Интересното предстои! Виж Част 2

Автор: Ясен Дамянов

Xотите быстро купить (подержанный|б у) или новый авто? Не хотите тратить впустую много время, блуждая по сотням авто-рынкам. Тогда Наш сайт специально для Вас! Интернет авто рынок предлагает Вами (подержанный|б у|) авто во всех городах. Наши автомобили ждут своих новых владельцев, которые хотят купить (продать) автомобиль выгодно, и в кратчайшие сроки. Если Вы хотите купить машину, но новый авто вашей мечты вам не по карману, автобазар предлагает подержанные авто по вполне дешевым ценам. Предлагаем Вам подержанные авто , что не означает значит, что у нас Вы сможете приобрести плохое авто. Подержанные автомобили имеет более низкую стоимость. Автобазар – поисковик подержанных автомобиль. Желаете купить (подержанный|б у|) авто на вторичном рынке? Теперь Вам нет необходимости заходить на каждый авто рынок в интернете, не нужно ехать на автобазар. Просто посещайте наш онлайн авто-базар. Теперь поиск б у fdnj стала быстрее – добавляйте понравившиеся авто в Портфель по желанию. Обратите внимание на возможность искать одновременно несколько марок или моделей авто, выбирать несколько регионов, в которых может продаваться авто. Хотите продать (подержанный|б у) или новый автомобиль? Хотите чтобы объявление было на нашем автобазаре ? Ускорьте продажу авто, сделав его VIP прислав SMS.


Tags: , , , , ,

« « Как да продавате повече онлайн! | IAB Workshop “Мобилен маркетинг” » »

2 Коментара по темата “Как Google може да помогне за успеха на един онлайн магазин? (Част 1)”

  1. […] Продължение на Част 1 […]


  2. Добра статия. Хората трябва да се информират за възможностите за реклама. Нещо повече, хората решили (да пробват) да пуснат онлайн магазин трябва предварително да са наясно, че разходите не свършват с направата на сайта. Има няколко допълнителни услуги, които са задължителни, за да бъде един магазин успешен. Това са добра поддръжка на сайта и SEO оптимизация. Ние от ganbox.com съветваме хората, които искат незабавни резултати да започнат с Google AdWords реклама, която постепенно да премине в SEO поддръжка.