Какво се случи през 2007 в интернет рекламата в България? Какво ще се случи през 2008?

Публикувана на 16.03.2008

Като цяло 2007 година премина под знака на Интернет рекламата. Освен че се увеличиха рекламните бюджети, увеличиха се и рекламодателите в интернет. За 2007 интернет рекламате се изчислява около 12,52 млн. лева. а за 2008 се прогнозира да бъде около 18 млн. лева.

Пазара за интернет услуги има огромен потенциал и е само въпрос на време почти всички големи играчи на пазара да започнат да го развиват. Според мен в близките две години интернет рекламата ще се развива много бързо и ще се случват интересни неща и при медиите и при рекламни/интернет агенции.

За съжаление все още много малко агенции предлагащи full internet services (почти всички са се профилирали в уеб дизайн и програмиране или интернет реклама и маркетинг), което неминуемо се отразява на пазара. Дори и в момента много от рекламните и медийни агенции не са осъзнали нуждата, че трябва да развиват този медиен канал. И когато рекламодателя иска да рекламира в интернет, те не могат да му предложат адекватни решения, но със сигурност това ще се промени до края на годината.

През 2007 рекламодателите ще осъзнаха нуждата от присъствие в интернет и целенасочено използваха интернет в цялостният медиен микс. Вече всички разбират, че трябва да присъстват под една или друга форма в този тъй динамичен и интересен медиен канал.

Искрено се надявам рекламодателите не само да използват стандартният интернет маркетингов инструмент (уеб банера, но и да използват други рекламни носители като текстова реклама ( google adwords и adsense, easytrader.bg ), нестандартни уеб банери (във всичките му форми – expandable, floating и други), брандиране на сайтове или секции, изпозлване на Transition page, уеб блогове, дори вече се виждат наченки и на Pop up – text ads и много други маркетингови инструменти.

Смятам че ако се направи добър микс от няколко различни интернет рекламни носителя за дадена кампания, успеха и ще бъде в пъти по-добър от този при използването само на банер рекламата.

До преди няколко години единствените рекламодатели в интернет използваха този канал поради няколко причини: виждаха че конкуренцията е там, или пък някои от тяхните служители е фен на интернет или просто искат да пробват нещо ново и различно от досега познатите и използвание канали (Телевизия, Преса и Радио), но нещата се промениха интернет рекламата взима все по-голям дял от цялостният маркетингов миск и е неизбежно да не се използва за всички кампании на бранда.

В края на 2007 и началото на 2008 се появиха две независими системи за мониторване на интернет пространството (Gemius и Nielsen), което всичко очаквахме с голямо нетърпение. Това със сигурност ще се отрази положително на интернет пазара.

През 2008 очаквам още по-голямо консолидиране на медийни групи и сайтове. Навлизане на чужди интернет медийни агенции и Български такива. От началото на годината интернет бюджетите на всички рекламодатели изпреварват заложените данни с поне 50%, което показва едно много добро развитие на този тип реклама. Pay Per Click рекламата ще присъства почти във всички интернет медийни планове и ще краде от бюджетите на банер рекламата. Очаквам още по-голям възход на Уеб блоговете и Социалните мрежи. Пенетрацията на интернет ще нарасне поне с още 5%, което означава че 35% от цялото население ще ползва интернет.

Какво мислите за тези неща? Имате ли мнение? И различавали се то с това кеото е написано по горе? Коментирайте.Tags:

« « Коя медийна компания e N1 в USA по приходи? Започва с G | Интернет социални кампании – мониторинг » »

Остави коментар

*