Какво мисли българският уеб потребител за онлайн рекламата?

Публикувана на 12.12.2008

Вчера в Rainbow Plaza се проведе десетия рожден ден на Нет Инфо.БГ!! Пожелавам им много здраве и късмет :) Определено може да се каже че това е най-успешната уеб медийна група в България от както съществува интернет. Събитието вчера се състоя цял ден като семинарната част беше от 11.30 до 18.00 ч. а партито им беше след 20.00. Не успях да присъствам на партито, но съм сигурен че всички много са се забавлявали.

Искам накратко да спомена за последната част от семинара, където по програма трябваше да се появи Патрик Колистър, основател на известната по цял свят дигитална агенция Ogilvy One, но за съжаление поради лични причини той не успя да дойде, на негово място обаче, се появи негов колега и партньор който определено мога да кажа че се представи на световно ниво. Не си спомням името му, но този човек направи презентация която мисля че всички присъстващи много ни впечатли.

Нет Инфо.БГ

Освен чудесните примери за интерактивни кампании (като тази на Барак Обама – кампанията която тотално промени начини по-който може да се прави една онлайн рекламна кампания, и според мен това не беше само реклама, беше много повече, тази кампания накара хората да участват, обвързва ги, накара ги да следят всичко случващо се онлайн и най-вече тази кампания накара милиони хора да излязат от домовете си да гласуват за Промяната). Друг добър пример който показа лектора вчера е уеб сайта The Great Schlep в който можете да намерите невероятни клипчета заснети не от кой да е а от Сара Силвърмен (много луда жена която е невероятен Комик).

Отдалечих се обаче от темата на статията. Та да се върна на темата. В сайта по случай 10 годишнина на Нет Инфо.БГ, можете да прочетете повече от 7 500 мнения на различни уеб потребители по следните теми:

– Какви ще бъдат медиите на бъдещето?
– Как ще се забавляваме?
– Как ще се социализираме (общуваме) помежду си?
– Как ще се информираме?
– Какъв ще бъде ефективният рекламен формат?
– Как обществените органи ще влияят на потреблението на медиите?
– Как новите медии ще променят обществото?
– Какво да стори всеки от нас, за да спрем екологичната катастрофа?
– Какви ще бъдат алтернативните източници на енергия?
– Как да образоваме децата си по-добре?

На всичките тези въпроси, онлайн потребителите са отговаряли в продължение на месец. Ако се зачетете в тях, можете да откриете много оригинални идеи, откровени мнения, до болка познати неща, работещи идеи и др. Просто тези въпроси са провокирали в хората желанието да се замислят върху всички тези неща. Аз лично последната една седмица прекарвам по няколко часа на ден, да чета какво хората казват, какво мислят и какво искат да им се случи в бъдещето.

Сега обаче ще се спра повече на въпроса: Какъв ще бъде ефективният рекламен формат?

Ето и някои интересни отговора:

Емил Братанов: Обемен, амбиофоничен, холовизионен. Реклами ще се прожектират по огледалните стени на сгради в центъра. Ще прекъсват мача или филма ти вечер у дома и само платежоспособните ще могат да си позволяват активни абонаменти за програми без реклами. Търговските вериги ще пускат по кутиите ни еднократни холокартички с истински аромат за промоциите на поредната наденица, която при докосване ще бъде топла на допир и ще се чува цвъртенето от скарата /до 10 пъти, преди да се самоунищожи микрочипът/. Фешън-рекламата ще бъде особено атрактивна – моделът и дрехата ще могат да се разглеждат буквално отвсякъде /а банските костюми ще бъдат съвсем символични/. Използването на разгънати фолио-дисплеи край големи булеварди и кръстовища ще бъде забранено, след като са предизвикали хаос и няколко леки ПТП-та, докато шофьори в реалните си коли са набивали спирачки в режим “ръчно управление” – виждайки Мерцедес Еър Шатъл Сюпър Спейс да нахлува в движението от фасадата на близка сграда и да блъвва облаче изпарен водород от ауспусите си, разтапяйки се в отсрещните витрини.

Биляна Сокурова: Като виждам каква все по-всепроникваща досада от натрапчиви реклами изпитват хората… ефективният рекламен формат би трябвало да бъде съвсем незабележим. Нещо като рекламата “от уста на уста” и между другото пробутваните рекламни внушения от лидерите на групи и “правячите” на общественото мнение :)

Божидар Георгиев: Viral Marketing! Сегашната реклама отегчава хората и ги кара да не обръщат внимание на медийния “спам”! Най-добрата реклама е препоръката от приятел или познат!

Бетина Цветкова: Според мен,специалистите ще трябва да отсеят най-вдъхновяващото и най-емоционалното,за да бъде наистина ефективна тяхната реклама.Все пак целта на хората,които се занимават със създаването на този формат е да провокират,да изненадват,да оставят добри впечатления в другите,за да може в последствие това,което се рекламира,да бъде реализирано.

Атанаса Гергишанов: Най печелившата форма на реклама поред мен е персоналната. Предполагам че технологиите ще се развият до ниво което ще даде възможност фирмите да рекламират продуктите си персонално на всеки, и няма да бъдат рекламите толкова досадни за хората защото ще им се рекламира по начина който харесват и ще им се предлагат неща които те харесват. Например един мъж никога няма да види реклама на дамси превръзки.

Има още много други мнения на обикновени потребители. Всички коментари трябва да се вземат под внимание от нас хората които създаваме тези реклама, от нас хората които определяме в кои сайтове и как ще се показват уеб рекламите. Надявам се повече колеги да прочетат тази интересна и полезна информация, защото ако ние рекламистите не се вслушаме в желанията и нагласите на потребителите как можем тогава да твърдим че създаваме и реализираме качествена и ефективна реклама?

Искам да благодаря на Нет Инфо.БГ за прекрасно реализираната идея и перфектната организация, адмирации към Светлана, PR Manager на Нет Инфо.БГ!

Вие какво мислите за това “Какъв ще бъде ефективният рекламен формат?” Имате ли мнение по въпроса? Споделете го :)« « Данни за интернет трафик и аудитория за м.Октомври от Нилсън Онлайн | Bg-mamma.com – Продадено!! » »

9 Коментара по темата “Какво мисли българският уеб потребител за онлайн рекламата?”

 1. antivirus
  Dec 12, 2008

  Честит им 10-ти розден ден и от нашия екип. Пожелаваме им все такива добри постижения в онлайн рекламите, както и повече клиенти занапред.


 2. Мартин
  Dec 12, 2008

  Благодаря за подбраните мнения, сега се заемам да разгледам и другите.


 3. Geo
  Dec 12, 2008

  Докато текущите рекламни формати оправдават цената си и няма всенародни бунтове срещу тях (то за какви неща не се вдигнахме, та за това ли) ще продължават да си стоят, ако ще и супер мега дупер технологии да излязат на пазара. Просто защото те доста дълго време ще са неизгодни за рекламодателите.

  Персонализираната реклама наистина работи по-добре за някои продукти, но за много – не. Да не говорим, че ако при нея цената за достигане на един клиент / за постигане на една поръчка е по-висока от масовото облъчване, пак няма да навлезе успешно. Просто рекламодателите ще си облъчват масово и ще знаят, примерно, че 0.5% вместо 5% ще “клъвнат”.


 4. Мисля, че е излишно вече да се обсъжда формулата на масовото облъчване под каквато и да е форма (колкото и тя да е “амбиофонична, холовизионна”). Новата рекламна формула вече Е факт. Засега тя е онлайн под формата на персонализирана или контекстуална реклама, но съм абсолютно убедена, че и другите рекламни форми ще се научат. Google провлачи крак още преди години с контекстуалният си подход, и продължава да влага стотици милиони в събиране на данни, които далеч на са само за утопични цели.

  Разгледайте (въпреки че вероятно вече сте) последните данни от преразпределението на рекламните бюджети. Във времето на криза на което сме свидетели, всеки пренасочва ресурсите си към таргетирана реклама с ясен тракинг (за момента това важи в пълна сила за интернет рекламата, но другите маркетингови канали няма да закъснеят, поне се надявам). Аз очаквам рекламата да стане таргетирана (без значение дали демографски, контекстуално или по друг начин), очаквам да става все по-невидима (да се слива с общият поток информация) и очаквам да става все по-лесна за проследяване на възвръщаемостта на инвестициите. Такава тя трябва да бъде, и за щастие по всичко си личи че вече е тръгнала натам.


 5. Oggy
  Dec 12, 2008

  2 формата навлизат широко по света:
  1. video ads
  2. mobile marketing

  Тук бих споменал и in-game advertising като много забавен елемент.

  С две думи: има накъде, другари! Дерзайте, но докато всеки от вас се оправя по единично, и сектора не е обединен, за да има силата да имплементира на по-широка скала тези нови супер-дупер технологии, ще гледате как влака ви подминава. Влакът на изпуснатите възможности :p


 6. bgboy
  Dec 14, 2008

  Лили това което казваш е така, разбира се че рекламата ще става все по таргетирана по всякакви показатели, въпроса тук е колко бързо рекламодателите ще осъзнаят нуждата такъв тип реклама.

  Ежедневно се боря, обяснявам и обучавам моите клиенти да се възползват максимално добре от всичките възможности за реклама които предоставя онлайн пространството. Всички хора които предлагаме онлайн реклама ежедневно се сблъскваме с проблема, че много от рекламодателите имат стари разбирания за реклама, все още вярват безпрекословно на ТВ и Прес и продължават да пренебрегват онлайн рекламата. Под пренебрегват имам в напредвид, не създават специален криейтив за premium и performance реклама, не създават качествени и смислени Landing Pages, не търсят ефективност и въобще нямат представа за това какво може са се случи оналйн и защо е изключително важно да използваш правилно този канал.

  А относно това че онлайн рекламата ще се променя към персонализиране, към Product placement, създаване на рекламни игри и т.н.


 7. […] вече ви споменах в поста за Какво мисли българският уеб потребител за онлайн рекл


 8. […] вече доста писах за семинара в следните два поста: “Какво мисли българският уеб потребител за онлайн р… и “Синтеза на 10 въпроса зададени на […]


 9. remont na pokrivi


Остави коментар

*