Какво мислите за Cost Per Click рекламата в България?

Публикувана на 15.07.2008

Днес си мислех за Cost Per Click рекламата в България.

За това как модела “Цена за Един Клик” се наложи и взима все по-голям дял от модела “Цена за 1000 импресии”. За това че CPC рекламата присъства почти във всеки един интернет медия план и е изключително важно допълнение към цялостният интернет маркетингов микс, защото ако преди планирахме единствено и само банер реклама, сега без Cost Per Click модела, без rich media banners или брандиране на даден уеб сайт не минава една интернет кампания!

Още преди няколко години (май 2004) Neogen беше една от първите компании опитали се да наложат CPC модела у нас, но за съжаление неуспешно.

Cost Per Click реклама от Neogen.bg

След това се появиха разбира се Google Adwords, за които мисля че няма никакъв смисъл да пиша.

Цена за един клик реклама от Google Adwords

Лятото на 2007 г. Google решиха да използват в България и Cost Per Click мрежата си – Google Adsense. За момента Google Adsense има една от най-успешните мрежи за “Цена за Един Клик” у нас.

Цена за един клик мрежа от Google Adsense

През Есента на 2006г. на Cost Per Click пазара се появи и първата Българска мрежа Easytrader.bg.

Цена за един клик мрежа от Easytrader.bg

Easytrader.bg успяха за кратък период от време да създадът най-успешната CPC мрежа у нас. Приятелите от Easytrader.bg използват собствена платформа която контролира всичките им кампании. Платформата вече веднъж е преработена и в момента всички ние използваме версия 2.0, което само показва волята и желанието на компанията да се развива.

Интересното при Easytrader.bg е че те не предлагат само “Цена за Един Клик” а и другите поразделения на този интернет рекламен модел. Говоря за “Цена за Продажба – Cost per Sale” и “Цена за Действие – Cost per Action”, които ако погледнете на корпоративният им уеб сайт са често използвани. Тоест рекламодателите у нас не само виждат полза от уеб модела “Цена за Един Клик”, но и мислят с една крачка по напред.

Представете си че плащате за един доведен потребител на вашият уеб сайт (Цена за Един Клик), но искате този потребител да се регистрира за вашият седмичен newsletter или искате този потребител да закупи даден продукт, тогава какво правите? Ами много просто е : използвате модела Cost per Action или Cost Per Sale. Чрез тях вие ще плащате единствено ако потребителите се регистрират или направят покупка от вашият уеб сайт. Има ли смисъл да коментирам ползите от тези модели?

На Българският рекламен пазар влезна още една чужда фирма предлагаща модела “Цена за Един Клик” – eTarget.bg.

Цена за един клик мрежа от eTarget.bg

Словашката фирма eTarget.bg започна да работи в България директно с някои от най-големите уеб пъблишери. Това са Investor.BG, Web Media Group, Web Ground и други. Тоест в мрежата уеб сайтове на eTarget.bg можете да рекламирате чрез модела “Цена за Един Клик” в някои от най-имиджовите уеб медии у нас, което със сигурност ще ви бъде полезно.

Компаниите изборени по-горе са основните играчи на Cost Per Click пазара. Добре е да се спомене че много от Българските уеб медии се въздържат да допуснат CPC модела в тяхните рекламни платформи, за да няма канибализация между отделните рекламни инструменти. И може би по-важният фактор е че всички онлайн медии се издържат основно от CPM (Cost Per Thousand Impressions – Цена за 1000 импресии) модела.

Все още Cost Per Click рекламата в България е много евтина. Обикновено цената за един клик варира между 0,05 до 0,20 стотинки, което както можете да си представите е нищожно малко в сравнение с 10 – 15 лева за 1000 импресии в повечето уеб медии у нас.

Поради тези ниски цени за един клик, някои от уеб медии създадоха собствена реклама по модела “Цена за Един Клик”. Ще дам пример с Нет Инфо.БГ. Те предлагат различни CPC рекламни пакети като минимума е 10 000 клика при цена 0,25 ст. – тоест 2 500лв. По този начин Нет Инфо.БГ много добре показаха на всички уеб медии как може всеки един от тях да добави още едни инструмент към рекламният си инвентар и как по този начин да се увеличат приходите от реклама. Много се написа в Yvox.net че това е глупав ход от страна на Нет Инфо.БГ, но аз вярвам че това е много добре обмислен ход от тяхна страна, което със сигурност ще им се отрази единствено и само положително.

Въпроса ми е: Как ще се развие от тук насетне модела “Цена за Един Клик”? Ще имали нови играчи на пазара, които да предложат по-добра платформа или по-добра услуга? Ще се използват ли повече другите модели “Цена за Продажба” и “Цена за Действие”? Как според вас се развива този тип реклама у нас? Като имате в напредвид че за миналата година CPC рекламата е привлякла приблизително 4% от целият интернет рекламен микс, а за тази година се очаква ръст от над 100% !

Ще използват ли и този рекламен модел, големите уеб пъблишери. Защото с много хора сме си говорили, че ако цената за един клик е над 30 – 50 ст. почти всички уеб медии ще намерят място, за да допуснат този тип реклама в своите уеб сайтове. За момента се въздържат от тази реклама, защото е много евтина, но ще се променили това ако CPC рекламата стане по-скъпа?

И най-накрая: Ще стигне ли Българският рекламен пазар истината в Интернет рекламата – Performance Marketing ?

Лирично отклонение: Какво значение има вече ако сме накарали потребителя да кликне на рекламният носител (било то нормален или нестандартен уеб банер или пък текстова реклама) и бъде препратен към уеб сайт, който въобще не е създаден с цел да обслужва дадената рекламна кампания. Ежедневно се натъквам на безумни рекламни кампании, на които като кликнеш на банера обикновенно отиваш или на PDF страница или на Home page на дадената компания и там потребителя трябва търси къде има информация адекватна на рекламата. Няма ли в крайна сметка всички да разберат че интернет не е просто имидж (като всички други медийни канали) а е много повече. Че интернет рекламата може да продава, образова, да променя нагласи и мнения, да създава общности и много много други неща.

Затова вервайте ми :) Performance Marketing е бъдещето ! но за него някой друг път!« « Онлайн пийпълметрични данни за месец Юни от Нилсън Онлайн | Интернет реклама в Русия » »

23 Коментара по темата “Какво мислите за Cost Per Click рекламата в България?”

 1. Peko
  Jul 15, 2008

  CPC модела е доста моанипулируем, а ние за съжаление говорим за Българския уеб. Как мислите дали ако цените за клик се повишат достатъчно (примерно 1,20 лв.) и големите пъблишъри намерят място, дали няма да има опити за манипулация? Другият аспект е въпроса колко трябва да е цената на клик за да могат да се издържат големите? За сега им е много удобно да се крият зад CPM. Защото при другият вариант ще трябва и те да гонят Performance. А ако е кофти планирането трябва да отказват ли?


 2. Веселин
  Jul 15, 2008

  Не мога да се съглася с Peko. Не защитавам собствениците на която и да е от компаниите, споманати в статията, но не мисля, че има такива манипулации и спекулации. Не, че не е възможно разбира се.

  Иначе за другото до някъде съм съгласен. Някои от големите медийни групи разчитат на името си или на топлата им връзка с някои медия шопове за да си набавят кампании и да печелят (защото тяхното е много повече от издържане) макар реално рекламата там да не е от най-ефективната. Това би довело до изключително ниски приходи при пускане на CPC кампании и това до някъде обяснява липсата на такива там и отговаря на въпроса дали би имало при едни цени от порядъка на 50 ст./клик.

  По темата иначе в световен мащаб CPC рекламата набира все по-голяма скорост и представлява все по-голям процент от рекламните бюджети. Едва ли България ще бъде пропусната от тази тенденция.


 3. in2h20
  Jul 15, 2008

  Предлаганото, и в двата варианта, не е много. Дори да се регистрираш. Това че чуквам по банера не значи, че купувам. Нито че помня че чукнах и нещо там се отвори.
  Първо трябва да си оправят съдържанието и предлагането, после да ползват модерни стратегии за измерване на рекламния ефект/бюджет

  За повече погледни businessfuture.com или направо прочети книгата Alawys On/Advertising, Marketing and Media


 4. Manol Trendafilov
  Jul 15, 2008

  При реклама от този тип, препоръчително е да се препраща потребителя към ‘sales page’ т.е. страница с минимални графични елементи, с добре написан текст, съдържаща информацията, за която говориш, насочваща потребителя да купи продукта. Иначе рекламата е безсмислена, само да се въртят импресии


 5. Peko
  Jul 15, 2008

  Не съм съгласен с Веселин, че рекламата при големите е неефективна. По скоро точно защото са големи смятам, че там се иска по- прецизно планиране за да си намериш таргета и съответно да бъдеш ефективен.
  50 ст. на клик ми се струва ниско. При положение, че клиента се заинтересувал от продукта или услугата и сам иска да получи още информация. На практика почти всеки клик е един потенциалин клиент. Ако го запращаш на някаква обща страници с никакво конкретно инфо кой е виновен за това, че не си успял от потенциалният клиент да направиш реален?


 6. Krasimir Stefanov
  Jul 15, 2008

  С някой неща от статията не мога да се съглася, а именно с пазарния дял на CPC рекламата. Да погледнем цифрите. От easytrader.bg са обявили 4,25 милиона клика за месец юни. По груби сметки би следвало за 2008 кликовете да Би следвало за една година да отчетат около 50 милиона клика. Ако приемем 10ст на клик това са 5 милиона.
  За 2008 се спрягат различни прогнозни цифри за обема, по спомен 18 милиона, да кажем че са 20 милиона. Та тази моя сметка показва 25% дял на CPC, без да включваме в сметките Google и E-target !!!
  Аз лично виждам доста разминавания.


 7. Веселин
  Jul 15, 2008

  Дори и да го направиш реален има голямо значение какво се рекламира. Ако рекламираш дезодорант например, който струва примерно 4-5 лева и плащаш по 1-1.50 на клик, то дори и да превърнеш всеки кликнал в реален клиент пак ще си на загуба.
  Освен това ако направиш клика примерно 1 лев, то при някои сайтове ще ти дойде по-изгодно да си пуснеш на импресии. Е разбира се има и сайтве, където цената на 1000 импресии е ужасно скъпа, а и не се клика много по рекламите, но това е частен случай.


 8. noe
  Jul 15, 2008

  Не мога да се съглася, че цялата реклама може да мине на CPC. Има много имиджова реклама, която ако бъде пусната на CPC си е чисто прецакване за пъблишърите. Вярно CPC ще се превърне в доста голям процент от интернет рекламата, но искаш ли да налагаш марка ще трябва да прибягваш до други методи, за да си гарантираш, че ще бъдеш показван.


 9. […] от CPM (Cost Per Thousand Impressions – Цена за 1000 импресии) модела Какво мислите за Cost Per Click рекламата в България? | Интерн… Интернет рекламни […]


 10. Ivan Ivanchev
  Jul 15, 2008

  Краси, приемам предположението ти като голям комплимент, но на началната ни страница се показва общият брой кликове, като само част от тях са платени. В EasyTrader има доста кампании които са:
  – pay per lead
  – pay per sale
  – rss gadgets (pay per time),

  където кликовете не са платени и доходността за един клик в крайна сметка е по-малка.

  Не мога, за съжаление, да направя точна прогноза за оборотите на Adwords и eTarget, за да мога да обобщя какъв би бил делът на CPC рекламата в България.

  Мартин посочва 20 милиона като оборот от рекламните агенции. Аз предпочитам да взимам под внимание и извън-агенционния оборот, т.е. общо похарчените пари за онлайн реклама в България, които са малко над официалния оборот на рекламните агенции. Т.е. за тази година вероятно около 25 милиона общо. От тази сума можем да говорим за поне 10% дял на CPC сделките за 2008-ма година, като от тези 10% по-малко от 1/10-та са обороти от рекламни агенции. Това са груби сметки, не твърдя, че са точни.

  Относно цената на клика, тя също еволюира, редом с другите положителни промени на този пазар. Тя е динамичен параметър, чиято крайна стойност се определя от множество фактори. Ще върви нагоре, като на по-високата цена ще отговаря и по-добър продукт, повече опции за бюджетиране и таргетиране.

  Надявам се, все повече собственици на сайтове да боравят с pay per click, като не гледат на него като заместител на рекламните им тарифи, а по-скоро като алтернативен източник на доходи. Според мен, в близко бъдеще ( 1-2 години) ще наблюдаваме двойно покачване на общия интернет трафик в България, което ще доведе до огромно количество непродаден рекламен инвентар, особено за по-непопулярни рекламни позиции. Именно там е мястото на pay per click рекламата.


 11. Ицо
  Jul 15, 2008

  @Веселин: Не съм съгласен с теб относно дадения пример с дезодоранта – за този продукт офлайн ти имаш разходи, които са доста по-високи от 1-1.50 (PPC-то) – дистрибуция, офлайн реклама, логистика, етц. Принципно съм съгласен с теб – много зависи от продуктите, които продаваш по този начин…
  @Иванчев – няма накъде да се увеличи този трафик двойно – наистина не виждам накъде. Да, ще се увеличи, но не с повече от 4-5% като пенетрейшън и 20-40% като потребление (особено с цените на интернета в малките градове/ села и инфлацията в страната)…


 12. Oggy
  Jul 16, 2008

  Ние пък в Белгия се чудим къде да си денем кликовете. За интерес на потребителя : преди няколко години за думи като ипотека и заем е стигало до 20 евро на клик :) CPC-то си е мега силно и тук, но не мога да не спомена че CPL също е много активно. Или да препратя темата отново към Performance based marketing.

  Сега по Европата, скоро и у нас в по-големи размери :)


 13. Krasimir Stefanov
  Jul 16, 2008

  @Ivan Ivanchev
  Благодаря за уточнението, мисля все пак че е важно, а и съвсем по темата, да се знае реалният дял на CPC рекламата.


 14. Oggy
  Jul 18, 2008

  Zdraveite, nqkoi ako ima ideq ot Magpie Rss for PHP, da mi pi6e na oggy_popov@yahoo.com

  Blagodarq!


 15. Vessel
  Jul 18, 2008

  Здравейте,

  Чудесен блог и анализ. Тъй като малка част от “доведените” или по-правилно “привлечените” от CPC реклами потребители харчат някакви пари на място ( в рекламиращия сайт) , то и цената на тези кликове е доста ниска тук, дори и ако се вземе предвид нивото на цените в България ( сравнително ниско за Европа) .

  Все пак за традиционно ползване на Интернет CPC е основния естествен метод за измерване/заплащане на услугата. Мисля че дори и само той да се развие малко по-бързо ще е добре за всички ( разбирай рекламодатели и публикуващи ).

  Що се отнася до предложението на netinfo, мисля че е добра най-малкото откъм това че може да покаже минимална стойност на клик.

  Поздрави
  (Тук вече се изявява Веселин някои ,така че )
  Весел :)


 16. Ivan Ivanchev
  Jul 18, 2008

  @ oggy

  сега прочетох отново коментара ти и се сетих нещо интересно.

  Относно: “преди няколко години за думи като ипотека и заем е стигало до 20 евро на клик CPC”

  – трябва да се разграничат двете разновидности на CPC рекламата, а именно – SearchEngine Ads и Content/Site Targeted Ads

  Това, което споменаваш се отнася за търсачките, където горна граница наистина няма. Аз съм виждал с очите си 100 доларови кликове в Yahoo Search.

  Ще се отнася до on-site cpc рекламата, цените са доста по-ниски, разбираемо, таргетинга е много по-слаб. За там цени от 0.20 до 0.30 лв към собственика на уеб сайта могат да се считат за горна граница, не само за България, но и в Европа.


 17. Oggy
  Jul 21, 2008

  @ Иван
  Конструктивен коментар, благодаря.

  Сегашното положение в Белгия и Холандия е следното за CPC :

  Premium Sites : 0.20 – 0.30 CPC
  Lower Segment : 0.10-0.15 CPC

  Това е, което пъблишърите намазват. TradeDoubler спазва процентово отношение, което е по-изгодно за пъблишърите, демек те прибират по-малко от тях. Други фирми успяват да запазят 50/50, което си е доста добре.
  Мисълта ми е, че чак толкова не сме далече от истината, ако смятаме че в Европа е в евро пък у дома в стотинки.
  Сега остава да евангелизираме CPC и да работим с по-големи бюджети и всичко ще си дойде на мястото :)


 18. bgboy
  Jul 22, 2008

  Благодаря на всички за коментарите! Радвам се че се получи една добра дискусия :)


 19. “Какво значение има вече ако сме накарали потребителя да кликне … и бъде препратен към уеб сайт, който въобще не е създаден с цел да обслужва дадената рекламна кампания.” – БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ И ИСКРЕНИ АДМИРАЦИИ!!

  Абсолютно крайно време е да се спре със заиграването САМО с банери и с това да се ОТЪЖДЕСТВЯВА нет рекламата – та банерите служат за привличане на ТРАФИК, при това са най-скъпият онлайн трафик сорс, и се обемзмисля напълно наливането на пари в тях, ако водят към скучни статични страници с нулева полза за потребителя. Резултатът е – понижаване на интереса към банерите (с последващо блокиране и/или нисък CTR) и пълно уронване на авторитета на рекламодателя – за секунди само.

  Напр. ако банката Х ми навира банерно новия си кредит и аз взема, че кликна, само за да попадна на дълги листи с дребен шрифт за кредита или pdf от печатната им реклама (!!!) – е, как да кликна отново? И изобщо, как да отговоря с покупка на подобна негранотна комуникация?


 20. Peko
  Jul 28, 2008

  Това е един проблем за който bgboy е писал вече. Обаче явно от зор да сме мнго пестеливи пред клиента или да не го загубим заради “допълнителни” разходи никои не му обръща внимание………


 21. Моето мнение, е че скоро качествени цени за CPM/CPC в България трудно ще се постигнат.
  За да може една реклама да повиши печалбата си, най-малкото с което трябва да се започне е оптимизиран Ландинг пейдж, а в някой случай и микро сайт е решението.
  За съжаление в България в момента, бих могъл да кажа, че цените за уеб услугите са доста странно и често не са оправдани, което кара бизнеса да инвестира в “онлайн визитка”, а не в нов източник на продажби.
  В момента мислим да пускаме кампания за новият ни уеб сайт (на нашата компания), но след малко преглед на какво ще получим от АдУърдс/ИзиТрейдър, май се оказва че поради голямото количество “нетаргетиране” няма да можем да предложим висока цена на клик.
  Въпреки това, мислим да пуснем тестова кампания и да видим статистиките, но не разчитаме на тези модели, ще заложим на Афилиейт маркетинга, защото в този случай можем да предложим на сериозни публишъри реални цени (10-200лв / действие) и мисля, че е по-добър начин да се започне от някъде (отколкото CPM/CPC)

  Статията е супер, ще се надявам скоро време и аз да мога да напиша нещо малко по-обширно относно Афилиейт маркетинга и защо решихме да заложим на него.

  Поздрави,
  Любомир Петров


 22. Димо Желев
  Sep 03, 2008

  БГ – ниски цени за клик.


 23. Борислав
  May 29, 2009

  От опит:
  Etarget – абсолютно отчайващи приходи
  Easytrader – смешно ниски – 0.3-0.5 % кликваемост 300по250 банер
  Гугъл – ниски
  Приходите от изброените по-горе се равняват на цена за CPM от 0.6 лева / 1000 импресии = по-добре да си рекламирам собствени проекти


Остави коментар

*