Какво мислите за нестандартни (rich media) уеб банери?

Публикувана на 13.05.2008

Отдавна не бях виждал в интернет рекламна кампания в която да се използват няколко различни криейтива а да не говорим за използване на различни нестандартни криейтива. Обикновенно в повечето уеб кампании се използва един криейтив за онлайн рекламеният банер. Няма да скрия мнението си че повечето креативни предложения за уеб банери куцат, куцат и то много. Лошо е също така че не само се използва един и същ криейтив за дадена уеб кампания но в повечето случаи се използват и едни и същи уеб медии.

Кога хората които се занимават с интернет медиа планиране и дизайн, ще разберат че в една интернет кампания от един месец (примерно) могат да се използват няколко онлайн дизайнерски решения, да се планират различни по вид стандартни и нестандартни рекламни форми? До кога ще се използват едни и същи уеб медии, при положение че има десетки уеб сайтове вече? Но карай, няма време, няма пари и какво ли още може да се чуе като отговор на този въпрос.

Но това не е така, огледайте се бе хора.

Възможностите в интернет рекламата са толкова много и толкова различни, не се ограничавайте само с едни и същи неща. Не забравяйте че това е Интернет а не Телевизия, Преса, Радио или Outdoor. Възможностите са толкова много, всеки ден излизат нови идеи, и ако не сме в крачка с последните тенденции или пък ние не сме тези които ги създават, то тогава по добре да си сменим професията :)

Да се направи добър криейтив за интернет знам не е лесно. Обаче задължително това трябва да се прави от добри професионалисти а не дизайнери в рекламни агенции или пък братовчеда на шефа, те обикновено нямат и грам опит в онлайн дизайна а той е толкова специфичен и динамичен, че може би от там идват повечето проблеми на интернет рекламните банери.

Обаче всичко това не може да се каже, за последната интернет кампания на Първа Инвестиционна Банка. Онлайн кампанията промотира новата лимитирана серия кредитни карти MasterCard. Промоционалният уеб сайт е направен от MagStudio, домейна се казва Maniashkakarta.net

Промоционален уеб сайт

Интересно е да се отбележи, че за целите на кампанията до момента са използвани 4 различни нестандартни уеб банери (rich media web banners). Четирите вида уеб банери можеха да се видят в най-известните уеб сайтове и най-вече в тези на групата на Нетинфо. Това не е случайно, тъй като до колкото разбрах те са инициатора за тези нестандартни интернет банери. Браво на тях!

Ето и първият rich media уеб банер, с който мисля че стартира кампанията. Него го видях в Abv.bg, Netinfo.bg и Actualno.com

rich media уеб банер

Ето и вторият нестандартен уеб банер, който и в момента може да се види в някои онлайн медии. Различното при този дизайн е че той има директна интеракция с потребителя. Уважаемият user трябва да въведе името си, за да види как то би изглеждало на кредитната карта. Уеб банера видях в Abv.bg, Gol.bg, Dnevnik.bg, Gong.bg и Netinfo.bg

нестандартен онлайн банер

Третият криейтив е може би най-неинтерактивният и нестандартният, но все пак е важно да се отбележи и неговото присъствие. Уеб банера е забелязан в Abv.bg, Meridianmatch.bg и Expert.bg.

Интернет рекламен банер

И последният четвърти rich media web banner е най-добрият от всичките предишни. Този нестандартен уеб банер се нарича “Тандем” и една от малкото уеб медии в България която го предлага е Нетинфо (където е и забелязан). Уеб банера заема почти цялата вертикална дясна част на уеб сайта, като нестандартна част е свързана със стандартният онлайн банер 250×250. Всичко това е направено с цел по-голяма интеракция с уеб потребителя.

Интересно би било да се разберат какви са резултатите от кампанията. Със сигурност те ще са много добри.

нестандартен уеб банер - Тандем онлайн банер

Какво мислите за тези нестандартни уеб банери? И въобще какво мислите за използване на rich media web banners за целите на онлайн кампания? Както и използване на няколко вида такива онлайн рекламни банери в една рекламна кампания?« « Дългоочакваното изследване за онлайн пийпълметрия на Nielsen Online | Какво мислите за expandable rich media banner на Dromeas? » »

8 Коментара по темата “Какво мислите за нестандартни (rich media) уеб банери?”

 1. Oggy
  May 13, 2008

  Rich media несъмнено ще бъде летвата, която всеки трябва да прескача занапред. Нека дам един Английски пример за най-добър rich media campagne за месец март към Creative Showcase и Interactive Advertising Bureau UK:
  http://www.greenroom-digital.com/clients/sony_pictures/resident_evil/presentation/

  Kампанията е за филма Resident Evil. Още преди той да е пуснат на DVD, хората можеха да създадат свой герой и да го отглеждат до момента, в който Sony пуснаха филма. Тогава Голямото зло се появи да изколи всички… докато остане само един ( победителя в играта.. ..)
  Пуснати са канали по youtube, facebook групи и тн. Ето ви криейтив. Rich media rulez ;)


 2. Mila
  May 13, 2008

  Уважаемият юзър въведе името си и на кредитната карта се изписа “Fuck You”. Много добре стоеше…

  Що се отнася до рич-медиата, едва ли има друг рекламен похват, който да ме довежда до такава истерия.
  Отвраааааааааат

  М-)


 3. Reepicheep
  May 13, 2008

  Отлично справяне с нестандартни уеб банери в посочената кампания. Очевидни са добрите усилия за “борене” на “банерната слепота”.

  Същевременно, Oggy е абсолютно прав. Една кампания трябва да бъде pdoc.grje.kf съпътствана с инструменти на social media – widgets (напр. sprouts), video и пр., които да засилят ефекта при евентуалното им разпространие сред онлайн социални мрежи…


 4. Tuzemec
  May 13, 2008

  Adblock all the way…


 5. Марто
  May 13, 2008

  Явно цената им е твърде ниска щом се прилагат толкова често;)
  Трудно се нацелва границата между приятно/интересно и дразнещо/отблъскващо. С все по-честото набиване и подобни реклами потребителя се отблъсква от съответните сайтове и цената на самата реклама пада.


 6. bgboy
  May 13, 2008

  “Марто” не съм съгласен с това което казваш. Нестандартната реклама е най-скъпата в интернет пространството. Също така не съм видял някой уеб сайт до момента да си намали цената за реклама.

  Съгласен съм че трудно се нацелва границата между приятното и отблъскващото. Точно поради тази причина, както предполагам знаеш всяка уеб медиа публикува тези уеб банери само веднъж на уникален потребител (на дневна база), по този начин се избягва негативният ефект.

  За това че напоследък наистина има повече нестандартна реклама също съм съгласен, но това е нормално с оглед разрастващият се пазар. Почти всички големи рекламодатели разбраха силата и предимството на този тип реклама, но все още не смеят да я използват така както би трябвало.

  Само да спомена, че резултатите от такива камапнии (защото и аз често ги използвам), забелязвам не спадат а даже напротив покачват се. Което означава че този вид уеб банери все още не са експлоатирани на 100% и има какво още да се вземе от този интернет маркетингов модел !


 7. Момчил Миков
  May 14, 2008

  Много е грешно да говорим за rich media и да слагаме “всичко под един знаменател”. Под това което наричате “нестандартна реклама” всъщност си е доста стандартна. Има си CPM. И може да си я book-неш съвсем стандартно:-)
  Rich media:
  expandable banner, push down banner,floating banner,pilot baner,synchronized banners… има и други формати , но не се сещам в момента.
  Сега сериозно по темата:
  Много трябва да внимаваме какво е комуникативното послание на продукта. Не може да пуснеш expandable banner в home page-a на капитал за клиент като mtel и да чакаш добър a affinity index.:-)(CTR-a ще е висок)
  Но ако планираш synchronized banners за същя клиент , определено ще има доста по голям положителен интерес.
  Това е само 1 пример. Примери може всеки един от вас да даде. Въпроса е да не “категоризираме” неща който са строго индивидулни
  Поздрави на аврор(кат)а на темта :-)


 8. Калин
  Nov 23, 2017

  И кво е rich media банер :) Ако искаш да кореспондира с посетителя или да е респонсив и да е анимиран се използа HTML5. А с по горното ще се съглася че съвсем не е лесно да се направи читав банер, всеки си мисли че е супер елементарно и ако поръчаш някъде ще се схванеш като видиш кво са ти направили, размазано с фотошоп а ако е нещо като флаш няма да коментирам:) може да видиш тук http://www.adsspirit.com/ те правят банери и пича се казва стоян и можеш да им пишеш направо на български и да се разберете ако искаш


Остави коментар

*