Интернет сайтове – по категории

Публикувана на 21.03.2008

След статията с Топ 9 интернет групи в България – по категории реших да напиша една и за останалите сайтове, които според мен печелят останалите % от банер рекламата в България.

Ето няколко други може би не толкова голями интернет групи но все пак известни, които не са влезнали в изследването за Интернет рекламни бюджети – 2007г.

Това са:
Atol Media (Atol.bg, Elmaz.bg, Sibir.bg, Far.bg)
IDG Group (ICT Media) (Idg.bg, PCworld.bg, Computworld.bg, Jobs.idg.bg и други)
Az media (Az-jenata.com, Az-deteto.com, Kafene.bg, Diploma.bg, Newmediezine.com, Moetoparty.com и други)
Резон медиа (Mobile.bg, Imot.bg, Focus.bg, Zaplata.bg, Spektar.bg)
IBC Group(Home.bg, Bank.bg, Credit.bg, Card.bg, Leasing.bg, Insure.bg, Deposit.bg, Mall.bg, Advertising.bg, Handy.bg
Prizma Vision (Zdrave.bg, Tia.bg, Dieti.info, Enews.bg, Feed.bg)
Sanoma Bliasak (Rozali.com, Cosmopolitan.bg, Blisak.bg, Maximum.bg, Ngm.bg

Ето и по-малки и самосиндикални уеб сайтове по-категории.

Новини
Focus-news.net, Bgnes.com, Mediapool.bg, Standartnews.bg, Novinitednes.com, Enews.bg, Novinar.bg, Sofiadnes.com, Enews.bg

Спорт
Focus-sport.net, Sport1.bg, 7sport.net, Varna-sport.com, Bgnessport.com, ClubF1.net, Varna-sport.com, Winner.bg, Prognozi.com, Stadiona.com

Бизнес, Икономика, Имоти и подобни
Econ.bg, Finance5.bg, Bank.bg, Credit.bg, Moitepari.bg, Insurance.bg, Lex.bg, Deposit.bg, Business.bg, Need.bg, Spravka.bg, Imoti.net, Topimot.bg, Largo.bg, Imoti.net, Imotbg.net, Imoti.com, House.bg, Topimot.bg, Imotibg.com,

Портали, Търсачки и Фирмени каталози
Pop.bg, Data.bg, Yes.bg, Catalog.bg, All.bg, Search.bg, Portal.bg, Bol.bg, Hit.bg, Medianet.bg, Area.bg, Home.bg, Info.bg, Jabse.com, Bulgaria.com, Dalavera.net

Регионални
Plovdiv24.com, Vratza.info, Bl-grad.com, Moreto.net, Infovarna.com, Kazanlak.com, Dobrich.com, Ruse.info, Montana-dnes.com, Pernik.info, Ida.bg, Kazanlak-bg.info, Lom.bg, Sliven.net и много други малки регионални сайтове

Семейство и Лайф Стайл
Tia.bg, Az-jenata.com, Az-deteto.com, Partystars.bg, Bg-mamma.com, Viewsofia.vom, Fema-bg.com, Mamaibebe.bg

Здраве
Puls.bg, Zdrave.bg, Mamaibebe.com, Lekar.bg, Pharmacy-bg.com, Doctorbg.com

Електроника и технологии
Idg Group (Idg.bg, Computerworld.bg), Mobilebulgaria.com, Kaldata.com, Setcom.bg, Sagabg.net, It-place.net

Услуги
Jobs.bg, Mycv.bg, Jobs.neogen.bg, Zaplata.bg, Uroci.net, Buljob.com

Social-network
Dao.bg, Ping.bg, Svejo.net, Pipe.bg, Lubimi.com, Svejo.net

Entertainment,Pictures and Video
Clip4e.com, Photo-forum.net, 4coolpics.com, Photo-cult.com, Photo-graphy.info

Запознанства и производни на този вид
Sladur.bg, Elmaz.com, Sibir.bg, Zdrasti.net, Asl.bg, Flirt4e.com, Flirtuvam.com, Impulse.bg, Atol.bg, Strastni.com, Rozovo.com и много ама много други подобни сайтове

И мисля да спра с добавянето на още сайтове. Първоначално идеята ми беше да добавя само тези които реално привличат банер реклама, но добавих и други сайтове, които все пак мисля че имат участие в разпределяне на интернет рекламата в България.

Знам че съм изпуснал един куп уеб сайтове, но съм сигурен че няма как да опиша всичко интернет медии в България а и това не е целата на статията.

Затова уеб сайтовете които виждате по-горе и тези в статията Топ 9 интернет групи в България – по категории съм сигурен, че привличат почти всички рекламни средства за интернет реклама в България.

Вие какво мислите по този въпрос? Прав ли съм или не?

Коментирайте !!!!Tags: , ,

« « Интернет рекламата в USA се увеличава | Интернет медиа планиране – Урок 1 » »

12 Коментара по темата “Интернет сайтове – по категории”

 1. Berder
  Mar 21, 2008

  Първо да кажа, че се радвам да видя и един от моите сайтове в списъка :)

  За съжаление голяма част от рекламните консултанти и медиа планери не обръщат особенно внимание на “самосиндикалните” сайтове, както ги наричаш. Повечето хващат за ушите някои от по-големите медийни групи и си правят кампаниите по техни сайтове, макар и по този начин да не ги таргетират максимално добре.

  Така например често съм засичал рекламна кампания на инвестиционен проект за жилищен комплекс, който се рекламира в сайтове като capital.bg и dnevnik.bg а не се рекламира в основната част от самосиндикалните портали за недвижими имоти. Каквато и да е аудиторията на новинарските сайтове, когато става въпрос за имоти например едва ли има по-добър таргет от посетителите на порталите за имоти. Да не говорим, че разликата в цените за 1000 импресии и в пъти (в dnevnik.bg 1000 импр = 12лв., а в imot.bg и в topimoti.bg 1000 импр. = 1; 1.5 лв. за същия формат).

  Може би по-голямата комисонна за медиа шоповете и агенциите също е от значение в случая – незнам!

  Според мен големият брой стартиращи проекти и все по-големите средства инвестирани за популяризиране им, както и засилването на интереса към онлайн рекламата и все по-големият брой Интернет потребители (и като следствие по-големия брой импресии на сайтовете) ще наложат по-специфично разпределяне на рекламните бюджети а от там и по-добро таргетиране и в следващите 2-3 години това ще се промени.

  Ти какво мислиш по този въпрос и забелязъл ли си и ти тази тенденция? Изобщо като човек с опит в бизнеса, каква роля според теб играе таргетирането на рекламата? Има ли изобщо такова нещо или бюджетите просто се разпределят по по-известните сайтове, без значение от аудиторията?

  [Успех с блога, аз лично от няколко дни го посещавам всеки ден!]


 2. bgboy
  Mar 21, 2008

  Здравей “Berder”

  Задаваш много интересен въпрос.

  Мисля че причините по-малко реклама да стига до сайтове като твоя са няколко:

  1.Популярност на сайта (ако никой не те знае, няма как да убедя клиента да пусне реклама при теб. Много от малките медии забравят, че след като стартират един такъв проект трябва много да реинвестират в него и да го популяризират а не да се надяват парите да дойдат от само себе си)

  2.Отстъпките към медиа шоп/медийна агенция – са изключително важни. Определно ако медийната агенция получава много добра отстъпка от медиа шопа или директно от медиата има резон да я добави в медиа микса и да я силно да я лансира пред клиента.

  3.Много от рекламодателите са свикнали да рекламират в premium web site, поради няколко причини
  -навик
  -имидж на медиата (да си там където е конкуренцията ти)
  -аудитория на медиата
  -и според мен най-силният аргумент – липса на интернет специалисти, които да съветват клиента. В момента интернет маркетинг специалистите в България са под 10 и няма кой да защитава вашият интерес, но до една / две години това ще се промени и на пазара ще се появат нови интернет експерти.

  Но има и хубава новина :)
  А тя е че все по-често се използват тясно специализирани сайтове-нишови сайтове, защото това всъщност е едно от най-големите предимства на интернет, да таргетираш по различни показатели (дали Пол и Възраст, Локация, Часови пояс и т.н.) и разбира се най-големият плюс е таргетиране по СЪДЪРЖАНИЕ. Това движи целият интернет рекламен пазар по Света а от скоро и в България.

  Затова в момента, голяма част от малкото интернет специалисти все по-често използват нишови сайтове поради горе-споменатите причини и добиване на опит в работата, поглед къде и как протичат различните интернет кампании.

  Но пак повтарям Нишовите сайтове ще увеличават прогресивно своят дял от целият интернет микс.
  Аз лично се старая във всеки един медиа план, във всяка една интернет стратегия да използвам правилните уеб сайтове и различни-нестандартни маркетинг инструменти, защото само с едни уеб банери вече не изглеждаме сериозни в своите очи, иначе клиента хич не му е ясно за какво става на въпрос и е доволен от всичко, но за да се наричаш интернет специалисти да си добър в това кеото правиш трябва да се една крачка пред всички други ;)

  Но всичко с времето си :)


 3. berder
  Mar 21, 2008

  Да, определено инвестицията може да се каже е постоянна. При нас има хора които почти изцяло се занимват само със SEO на сайта, което само по собе си е инвестиця в популяризирането на портала.

  Мисля, че навикът и липсата на специалист в интернет таргетирането са основните причини за лошото разпределяне на бюджетите на рекламодателите. Сигурен съм, че само те – рекламодателите, които в моемнта не са много на ясно с възможностите на интернет рекламата, скоро ще започнат да изискват инвестициите им в онлайн реклама да се разпределят по-рационално. Просто още не са запознати добре (или поне по-голямата част от тях) с възможностите за таргетинк на Глобалната мрежа.


 4. Geo
  Mar 22, 2008

  Мисля, че си пропуснал последната 1 година, защото горе-долу от толкова време IDG и Икономедия са едно, след изкупуването на първите…


 5. bgboy
  Mar 22, 2008

  Знам много добре, че IDG е част от Economedia, но все пак са още известни като отделна интернет група.


 6. Интересна би била тази същата статистика с тракинг по impressions per day, защото ровейки в нета установявам следните няколко проблема:
  – гарантираните импресий в страниците “за реклама”, са напълно недостижими, а броячи или няма или са “забранени” да се виждат от потребителя. няма да споменавам къде го видях, просто ме безпокой, има ли някой които да ме убеди че интернет рекламата в българия си заслужава 2000-3000лв на ден дори, при положение че таргетинга е нулев, рекламните позиции противни, стандартни, дразнещи. А реално за да постигнем по добри резултат от рекламата ни (таргетинг, различни банер позиции, др. вид реклама), цената се вдига м/у 50-300% ?
  – при рекламата при “импресия” е малко безмислена и старомодна историята, но стандартна за българия. хора в кой век живеем ???
  – има много сайтове които представляват – едно и също съдържание – различен темплейт. Те нямат качествени посетители, а целта им е google търсения (изглежда), но там винаги има кой да рекламира ?

  Странна работа е това интернет рекламата в българия за съжаление, ще видим как ще се развиват нещата за вбъдеще, все пак нека мислим позитивно :)


 7. bgboy
  Mar 30, 2008

  Относно коментара на Любомир Петров:

  1.Относно това, че гарантираните от интернет медии рекламни импресии са недостижими?? Това не е вярно, даже напротив почти всички онлайн медии, обявяват с поне 20% по-малко от възможностите си. Това се прави с цел, в дни с по-малка посещаемост да се изпълнят продадените рекламни импресии. Ако до сега не сте пускали една банер рекламна кампания, няма как да сте сигурен в това което казвате. Аз имам огромен опит и мога смело да твърдя това.

  2.Аз мога да ви убедя, че има смисъл да се дават между 2000-3000лв на ден за онлайн реклама, и мога да докажа (но това струва пари )

  3. Нулев таргетинг? Противни рекламни позиции? Имам чувството, че това е мнение на човек който няма грам опит в интернет реклама и маркетинг в България, прав ли съм?
  Как може да се казва, че няма таргетиране в интернет рекламата? Има толкова много видове таргетирана реклама (Пол, Възраст, Местоживеене, IP и най-използваното е таргетиране по съдържание).
  За това, че този вид реклама е по-скъпа от нормалната съм съгласен, но ако познавахте малко повече начина по-който интернет медиите печелят пари, щяхте да разберете причината за това.

  4.Рекламата на импрсии, вообще не е безмислена. Наистина CTR% -Click Trough Rate за една банер рекламна кампания през последните години пада, но всичко зависи от целите на кампанията. Има и много други начини за рекламиране в интернет, не само банер реклама.

  5.Съгласен съм, че има доста сайтове с еднакъв темплейт, също и че има някои интернет сайтове, които въртят едно и също съдържание в няколко свои уеб сайта, но те с времето ще намалеят. При тази конкурентна среда това скоро ще се промени. В България винаги ще има хора, които искат да спечелят бързи пари, даже според мен това е хубаво защото ни кара да мислим и да бъдем много иновативни. За това, че има рекламодатели които рекламират в такива сайтове също съм съгласен, но това зависи от няколко неща от човека който стои от страната на рекламодателя и този който му планира кампанията, както и разбира се финансовият стимул.

  И за финал :

  Определено нещата в Българският интернет се развиват много добре, дори съм обеден че нивата на интернет рекламата и маркетинга са доста високи в сравнение с някои други държави в Европейският Съюз!


 8. Igor
  May 29, 2008

  v lifestyle dobavi millionaire.bg


 9. хм. Доста богат списък.

  Добавям категория ‘интериор’ и http://www.interior-scena.bg :)


 10. Чичов
  Sep 18, 2008

  Не видях BG справочник, толкова ли е незначителен ? Предполагах, че е по-известен региолен (за черноморието), макар да имат амбицията да са национален …


 11. неда
  Nov 24, 2009

  Всички заслужават да са в класацията


 12. […] навършва две годинки. Тя постоянно се ровела из интернет сайтовете, за да избере най-подходящия подарък и интересна торта […]


Остави коментар

*