Интернет рекламни бюджети – 2007

Публикувана на 13.03.2008

Всеки ден аз правя мониторинг на Българското интернет пространство и следя кой рекламодател къде пуска, брой кампании, видове медии които използва, размери и позиции на уеб банери, крийетив и други показатели, които ми помагат да наблюдавам как се развива пазара и да предлагам Интернет Конкурентен Мониторинг на моите клиенти.

Чрез този ежедневен мониторинг изчислих интернет рекламните бюджети за 2007 в България. Интернет рекламата достигна 12.52 млн. НЕТ, което ГРОС прави към 16 млн лева.

Като разпределението е подобно:

1.Dir.bg – 2.7 млн.
2.Netinfo.bg – 2.3 млн.
3.Investor Group -1.5 млн.
4.Economedia -0.8 млн.
5.MSKey Group -0.6 млн.
6.Web Ground -0.5 млн.
7.Mail.bg -0.48 млн.
8.Web Media Group -0.47 млн.
9.Darik Net -0.39 млн.
10.Всички други -2.78 млн.

През 2007 година се случиха много неща в Българското интернет пространство. Все хубави неща, което лично мен много ме радва. Почти всички големи фирми разбраха, че трябва да използват този канал в своя маркетингов микс и все по-често питат за него. Дори вече много от тях смело планират за различни кампании само интернет като комуникационен канал.
Проблем остава това, че почти всички големи рекламни агенции и медийни агенции, все още не са осъзнали че имат нужда от интернет специалисти.

Предполагам че това ще се случи тази година, защото иначе не могат да отговорят на желанията на клиента и не могат да бъдат конкурентно способни на пазара. Затова все по-често ще се търсят такива хора, което само по себе си е проблем, защото хората в България които се занимават професионално с интернет реклама и маркетинг се броят на пръстите на едната ръка и те работят за най-големите имена на пазара. Няма адекватно образование в тази сфера и няма държавна политика, което неминуемо ще доведе до голяма липса на кадри на пазара, увеличение на търсенето на такива хора, което респективно ще увеличи и тяхното заплащане. В крайна сметка, обаче ще има много млади хора желаещи да се занимават с интернет реклама, които ще почнат от 0 и ако имат желание и търпение бързо могат да на влезнат във вечно променящият се Интернет Океан Wink

Потреблението на интернет в България се увеличава много бързо, поради един единствен фактор- Българина забогатява, бавно но все пак забогатява. Пенетрацията вече е към 23%, което наистина е добре, разбира се има какво да се желае но вървим в правилната посока. Все повече семейства купуват персонални компютри, много фирми разбраха че използването на компютри оптимизира тяхната работа и т.н.

За първи път бяхме свидетели на много добре планирани и реализирани Политически кампании, което също е добър показател.
Видяхме изграждане на много голяма и силно развита Блогосфера, която в случая на проблема с провайдера Селинет показа, че в България вече има много блогъри, които се подкрепят, които осъзнаха силата на своя глас, силата на мнозинството и на Интернет обществата.

Много от големите интернет медии, направиха значителни стъпки в своето развитие, ето някои от тях:

1.Dir.bg- пуснаха новият сайт Radio.dir.bg, пуснаха новата търсачка Diri.bg, направиха нов дизайн на портала Dir.bg. Проблема при тях е че не влагат пари в журналисти и персонал който да движи всички техни проекти, така не са конкурентно способни спрямо другите които се развиват много бързо. Има даже коментари, че май Dir.bg ще бъде продаден и затова положението е такова в момента.(не официални разбира се Smile)

2.Netinfo.bg-купиха Vbox7.com и го направиха Zazz.bg. Направиха сайта Zoom.bg. Нов дизайн на Abv.bg с нови функционалност и повече поща-4G памет на акаунт. Проблема при тях е че след напускане на някои важни хора, някъкси не вървят нещата, нито големият Sales team не се справя добре, нито новата Ад система върши работата за която са я купили и създава много проблеми.

3.Investor Group-най-прогресивната интернет медия, постоянно увеличават приходите си, влагат много пари и ресурси в професионален персонал, което е много важно в интернет средите. Нов дизайн на Tialoto.bg, в Investor.bg пуснаха нови услуги(създаване на портфейл), купиха Teenproblem.net, направиха нов дизайн и нови рубрики на Automedia.bg, ре-дизайн и нови рубрики в Blog.bg и много други неща. Investor Group ще бъдат едни от ТОП 3 в Българското интернет пространство в следващите няколко години

4.Economedia-тази медия започна все по-добре и по-добре да се представя. Много силно представяне и позициониране на Dnevnik.bg и Capital.bg. Изключително силна Блогосфера. Пуснаха Zagrada.bg и Radar.bg. Направиха и много интересна финансова интернет игра, която беше много добра. Имат големи планове за интернет, което ги отрежда в първата 5 на Българският интернет свят.

5.MSKey Group – другата приятна изненада в България. Много силно присъствие чрез Sportal.bg. Влагат много пари, ресурси и хора в различни проекти. Първата онлайн телевизия IPtv.bg което е страхотен проект и ще набира все по-голяма популярност Нов дизайн и рубрики в Top.bg, купиха Profit.bg и други хубави неща ще се случват при тях.

6.Web Ground – също приятна изненада на пазара. Вкарват добри средства в нови проекти и хора, което е показателно че искат да се развиват и да бъдат едни от най-силните на пазара. Техен сайт е Rs-auto.bg, както и Yellow.bg, успяха да наложат и Expert.bg. Мисля че вървят в правилна посока Smile

7.Mail.bg – направиха нов дизайн на сайта и нови функционалност, също така направиха и едно консолидиране с Web Media Group, за една нова система при която когато се планира заедно сайтовете на Mail.bg и Web Media Group рекламодателя ще постигне по-високи показатели, по-добър reach и малко повторения на реклама върху уникален потребител. Промениха и някои рекламни форми в сайта, изчезна банер 336×280 а се появи банер 300×250. Направиха и един проект с Largo.bg, който се надявам да добие по –голяма популярност. Направиха и първата Мобилна реклама в България с Vivatel, което е много добра новина (някой ден мобилната реклама ще стане много силно, но има много хляб до тогава Wink)Общо взето Mail.bg вървят напред, кеото е много хубаво.

8.Web Media Group – те също вървят напред, залагат средства за нови хора и да ги обучат, развиват се. Пуснаха Lifestyle.bg който да конкурира Tialoto.bg(Investor Group) и Life.dir.bg(Dir.bg) само времето ще покаже какво ще се случи. Ще променят някои от рекламните си форми, което е много хубаво, защото в News.bg освен 468×60 имаше и няколко банерчета 150×150, което няма как всички да не се съгласим че не са най-добрият начин за рекламиране на имидж или продуктова кампания. Мисля че ще пуснат и 300×250 поради новото им система с Mail.bg

Това е общо взето в Българското интернет пространство през старата 2007г. Има и много други неща но не мога да ги спомена всичките, Jопасявам се че ще изпусна много от тях
Повечето интернет групи, разбраха накъде трябва да се върви и силно копаят в тази посока, други пък лежат на старите си лаври, което им пречи да прогресират и осезаемо губят позиции. Но като цяло нещата са добри и позитивни.

Също така много силно се развива и Affiliate marketing чрез присъствието на EasyTrader.bg пазара вече има още една ниша която да използва, за да стигне до крайният потребител. Появиха се и Etarget.bg но нещо май не са много сериозни, както се вика времето ще покаже.
Най-накрая се заговори за единна система за интернет следене, мониторинг, одит и статистики. Излезнаха две фирми на пазара Gemius и Nielsen-кой ще спечели? кой е по-добрият или кой зад кой стои? WinkКакто се казва “ще поживеем ще видим “. Но крайно време беше и това да се случи. Всички печелиме от една или две такива системи, важното е всички големи да влезнат вътре за да е обективна и реална

Радостното е че все повече се използват нестандартни рекламни формати – нестандартни банери (rich media banner), банери с видео или звук, промо игри, анкети-тоест за пръв път през 2007 в България се усети подема на интернет като медиа и най-вече като начин за живот на много млади и не толкова млади хора. Използват се всякъкви начини на Viral marketing, Gorilla marketing, Search Engine Optimization, Pay per Click, Affiliate marketing, Links exchange,Search Engine Submission, Email Marketing, Blogs marketing – май общо взето няма нещо коeто да не сме използвали а? Wink

Пожелавам на всички много успешна и щастлива 2008 г. Smile

p.s: информацията в този пост е неофициалнаTags: , ,

« « Какво е Pay Per Click реклама? | The Best SEO Sites – вашите кои са? » »

4 Коментара по темата “Интернет рекламни бюджети – 2007”

  1. […] ли, че скоро в България бюджетите за интернет рекламата ще бъдат повече от тези за Радио и Външната реклама? […]


  2. […] бюджети, увеличиха се и рекламодателите в интернет. За 2007 интернет рекламате се изчислява около 12,52 млн. ле


  3. […] ли, че скоро в България бюджетите за интернет рекламата ще бъдат повече от тези за Радио и Външната реклама? […]


  4. […] Ето няколко други може би не толкова голями интернет групи но все пак известни, които не са влезнали в изследването за Интернет рекламни бюджети – 2007г. […]


Остави коментар

*