Интернет реклама в Русия

Публикувана на 23.07.2008

Днес докато преглеждах интернет новините по света и у нас ;) в уеб сайта чрез който редовно се осведомявам за всичко което се случва онлайн Internetreklama.com попаднах на новината че Google са закупили най-голямата Руска интернет фирма за контекстуална реклама Begun.ru.

Ето и част от новината:

Google купи от Rambler Media руската услуга за контекстна реклама Begun.ru за 140 милиона долара. “Google се стреми да предоставя на руските потребители, рекламодатели и партньори най-добрите услуги – споделя Мохамед Гавдат, управляващ директор на Google за перспективните пазари. – Това съглашение означава, че още повече потребители, рекламодатели и партньори ще получат по-добри резултати от търсене и по-релевантна реклама”

Begun.ru – е отличен бизнес, който напълно ще може да развие потенциала си под ръководството на Google – каза Марк Опзумер, генерален директор на Rambler Media холдинг. – Google притежава технологичните и финансови възможности за по-нататъшно развитие на услугите на Begun.ru в Русия”.

Тази новина провокира желанието в мен да разбера малко повече за това какво се случва с интернет рекламата и в други държави (не само в България) особено по близки държави, като Русия.

Странно че винаги когато говорим за уеб реклама и уеб маркетинг в България, винаги гледаме към USA, или към западните държави, което разбира се е нормално.

Интернет рекламата в USA винаги е била отправната точка когато търсим информация за най-новите тенденции в уеб рекламата. За парите изразходвани за банер реклама и контекстуална реклама. За социалните мрежи и за това как Google управлява интернета! Затова не е чудно че голяма част от нашите знания сме взели от световната интернет реклама.

Някои хора толкова много гледат какво се случва на Запад, че забравят къде живеят и какво е положението в Българското уеб пространство. Забравят че мога да погледнат и по наблизо.

Интернет рекламата в Източна и Централна Европа е на доста високо ниво. В момента това са най-прогресивните уеб пазари в света, България също влиза в тази сметка.

Ако в последно време ви е направило впечатление че в Българската интернет реклама все по-често се започна да се говири за уеб рекламата в Източна Европа.

От Полша дойде онлайн пийпълметричната система Gemius.bg. Словашката фирма за контекстуална реклма eTarget.bg. Много колеги и приятели са работили в Германски и Белгийски фирми за интерактивна уеб реклама и най-вече афилиейт маркетинг. Sanoma Magazine International закупи много голем дял от Нет Инфо.БГ. Все повече чужди фирми инвестират в уеб медии, уеб студиа и рекламни площадки. Румънската фирма Netbridge.ro участва в създаването и разработването на първата в България интернет академия e-acad.eu, но за нея друг път!

Тоест започнахме да усещаме влиянието на световното интернет пространство и в частност като най-близко влиянието на съседните нам държави.

Та, след като прочетох новината за Begun.ru се поразтърсих за тази фирма, както и за основнателите им Rambler Media. Веднага се сещам колко голям и необхватен е интернет пазара в Русия. За това къде сме ние и къде са те.

Но нека да погледем малко и в тази насока.

Сигурен съм че Русия вече е много апетитна плячка за всички които искат да инвестират в интернет, и може би скоро ще видим един Dot Com Rusia Bum. Ето едно интересно проучване правено за интернет пенетрацията в Русия, което намерих в интернет.

Begun.ru

Ето и информация за Rambler Media и ми кажете какво мислите за тях:

Rambler Media, the diversified Russian language internet media and services group which operates or has interests in leading internet brands including the Russian internet homepage and search engine ‘Rambler.ru’, on-line newspaper ‘Lenta.ru‘, product comparison website ‘Price.ru‘, internet catalogue and navigation system ‘Top 100’, instant messaging service ‘Rambler-ICQ’, digital advertising agency ‘Index20’ and contextual advertising company ‘Begun’. Rambler Media’s shares are traded on AIM, the junior market of the London Stock Exchange under the symbol ‘RMG’.

Разбира се няма да споменавам бюджетите инвестирани в интернет реклама при братятата Руснаци и разликата в държавите, но ми стана изключително интересно да видя как се развива интернет пазарите и в съседните държави.

Доста често се запитвам какво знам за Румъния, за интернет рекламата в Сърбия, ами мисля че отговоря е ясен – почти нищо.

Чак от семинара на Gemius разбрах за положението на уеб пазара в Словакия и Естония. В семинара на Нилсън Онлайн за онлайн пийпълметричните системи стана ясно какво е положението в цяла Европа и USA.

Ето още една новина:

Russian Internet Advertising Market To Grow To $685 Million In 2008. According to data from MindShare Interaction, the internet advertising market in Russia has doubled to $369 million in 2007. The search and contextual advertising accounted for $210 million or 57 percent of total spending while display (banner) advertising spending was $159 million (43 percent). The Russian internet advertising market is expected to reach $685 million in 2008.

The combined revenues of two largest Russian internet companies Yandex and Rambler is expected to reach $232 million in 2007, or 63 percent of the Russian internet advertising market. It’s estimated that Google earned $10 million in Russia in 2007 that is less than 3 percent of the total advertising market and about 5 percent of contextual advertising market.

Top Russian internet advertisers come from the following industries: mobile communications (Beeline, Megafon, MTS), cars (Nissan, Toyota, Peugeot, Volvo), mobile phones (Nokia), consumer goods (Wrigley, P&G), technology (Intel, IBM, Microsoft), telecommunications (Comstar), retail (Eldorado, M-Video, Evroset, Technosila), and financial services (Citibank, Maxwell).

The leaders in display advertising spending were car makers (25 percent of total spending), consumer good companies (18 percent), telecommunications and financial services companies (11 percent each).

Тоест от всичко това искам да кажа че никога не трябва да забравяме да поглеждаме какво се случва около нас. Не да забием поглед единствено в нашата си манджа и да не се интересуваме от света. По някога забързани в работното ежедневние забравяме да откъснем поглед от многото срещи, медиа планове, презентации, идеии и т.н. Но пък нека и не отиваме и в другата крайност както правят някои колеги, да гледат единствено и само какво става по света и да забравим че живеем все пак в България – страната на възмножностите ;)

За това нека за момент да откъснем поглед от работата и да се огледаме. Да видим какво правят хора като нас по света.

В тази връзка от днес в уеб блога за интернет реклама и интернет маркетинг Interactive-share.com се започва публикуване на новини от света и у нас, свързани единствено и само с уеб маркетинг и реклама.

Затова ако намерите такива новини или статии и сметнете че биха били интересни на аудиторията, пращайте ги на email (информация тук)

Целта е да има повече новини за това какво става в интернет бранша, не само у нас но и по света !!« « Какво мислите за Cost Per Click рекламата в България? | Нестандартни интернет рекламни кампании » »

3 Коментара по темата “Интернет реклама в Русия”

 1. Пейо Арес
  Jul 23, 2008

  Сори, че пиша тук, но освен пощата не си проверяваш коментарите в темите:

  http://interactive-share.com/?p=467#comments – коментар 25.

  Бях ти писал на мейла за презентациите. Ще съм благодарен, ако ги изпратиш :) Мерси!


 2. bgboy
  Jul 24, 2008

  Здравей,

  Ако погледнеш статията след тази за семинара на Нилсън Онлайн ще видиш че има линк към презентацията:

  http://interactive-share.com/?p=469 – това е статията, вътре има линк !


 3. hellenzone
  Jul 29, 2008

  Доколкото знам Гугъл са отчаяни да превземат руския онлай пазар и тази покупка на Бегун.ру само потвърждава това…. Руснаците не са като нас българите, да се влияят от световно известните марки и да са склонни да инвестират в тях само заради имиджа им… те хората си подкрепят родния бизнес ;)


Остави коментар

*