Интернет рекламата отбеляза сериозен ръст през 2015

Публикувана на 04.04.2016

Маркетолози от дигиталния бранш си задават въпроса в каква посоката отива дигиталната индустрия? Колко пари се харчат годишно за дигитална реклама и какви са алтернативите, съответстващи на новите технологии?

На тазгодишния форум на IAB България, който се проведе на 31 март, бяха обявени данни от бюджетите за реклама 2015. Те предизвикаха най-голям интерес на форума и накараха специалистите да разсъждават относно новите тенденции пред дигиталната реклама.

В България най-голям дял от рекламните бюджети все още се отделя за телевизионна реклама. Но ръст в онлайн рекламата има, и той е най-висок при дисплей рекламата, следвана от Гугъл търсене и Фейсбук реклама. Общите нетни приходи са се увеличили с 22% спрямо 2014, и възлизат на стойност близо 62 млн. лева.

Untitled

Под формата на графика нетните приходи от дигитална реклама изглеждат така:

2ra

Челните три места в класацията на рекламните приходи по индустрии, включващи целия онлайн рекламен обем, се разпределят между секторите потребителски стоки, финансови услуги и телекомуникации. В класацията на топ 100 рекламодатели са се появили няколко нови фармацевтични компании, търговци на дребно и компании от финансовия сектор.

top
Резултати от AdEx2015

Специалистите са на мнение, че рекламата се пренася в интернет пространството, като основната причина е времето, което като потребители прекарваме в интернет – между 3-4 часа на ден. Тенденциите са ориентирани към мобилната реклама, както и видео съдържанието.

На форум IAB България за новите тенденции в дигиталната индустрия говори и Мартин Попов, генералният мениджър на Interactive share. Трендовете, които той открои са три основни – дата, видео и мобайл реклама.
Неговата презентация може да видите тук:Tags: , , , , , ,

« « Търси се: PPC Account Manager! | Кариерни дни в НБУ с участието на Interactive share » »

Един коментар по темата “Интернет рекламата отбеляза сериозен ръст през 2015”

  1. Доста интересна и полезна информация, обобщена накратко.
    Засякох скоро и спор за и против ТВ рекламата във Facebook и ако се бях включил въпроса ми щеше да е “Къде прекарвате повече време – пред телевизора или в Интернет?”, като съм почти сигурен, че преобладаващата активна част от хората щяха да обосноват тренда за увеличение в размера на рекламните бюджети онлайн. Според мен ще расте дори повече размера на рекламните бюджети, защото свободния пазар го изисква и това ще е дългосрочен тренд.


Остави коментар

*