Интернет рекламата в USA се увеличава

Публикувана на 19.03.2008

eMarketer.com предвижда, че въпреки икономическият спад, интернет рекламата в USA ще продължи положителният си тренд. Онлайн рекламата ще нарастне до 23% и като цяло ще остане най-бързо развиващият се медиен канал.

Няколко от уникалните елементи на интернет ще са причината онлайн рекламата да продължава да нараства, за сметка на другите медийни канали. Един от тези елементи е невероятната възможност за всеки един маркетинг специалист да измерва успеха на своята рекламна кампания. Друг такъв елемент е, че в реално време може да се следят резултатите на кампанията и ако тя не върви спрямо първоначално зададените цели и очакваните от кампанията резултати то веднага параметрите (криейтив на рекламните носители, медийни площадки, интернет маркетинг инструменти, чистота на облъчване на един потребител, таргетиране по Пол, Възраст, Локация и Часови пояс и много други елементи) на кампанията могат да се променят. Докато в дригите медийни канали (Телевизия, Преса, Outdoor, Радио и други) това е почти невъзможно, което е невероятен плюс за интернет рекламата като цяло.

Всяка една интернет кампания може да се измерва с много голяма точност. Данните които могат да се следят в реално време от една онлайн кампания са страшно много и в ръцете на един добър интернет специалист те са много силен инструмент.

Като пример ще спомена някои от основните елементи на всяка една интернет кампания:

-до колко уникални потребителя (unique visitors) е стигнала рекламата
-колко пъти е видяна от един потребител (frequency)
-до колко потребителя е стигнала дадената реклама (reach)
-колко пъти е показана дадената реклама (impressions)
-цена за един пренасочен потребител (cost per click)
-цена за един продажба (cost per sale)
-от къде е дошъл (дали от банер или текстова реклама или от друго място)
-какво е направил той след като е видял рекламата
-къде е отишъл след това

и много други показатели, които са изключително ценни. За съжаление малко маркетинг специалисти от страната на рекламодателя знаят, че за всяка една интернет рекламна кампания могат да имат тази информация и да я използват по предазначение. Проблема идва от там, че има много малко интернет специалисти в България и няма достатъчно голяма публична дискусия за основните предимства на интернет рекламата. Добре че от скоро интернет рекламата в България вече се измерва от независими източници, дори два такива Gemius и Nielsen (но за тях ще говоря някой друг път).

Положителният тренд на онлайн рекламата в USA (в графика)

USA онлайн реклама

Интересно е разпределението на разходите за онлайн реклама според видовете интернет маркетинг инструменти (в графика)

Видове интернет маркетинг инструменти

Според тази графика в онлайн рекламният пазара в USA, най-голям дял (40% за 2008г.) от интернет рекламата продължава да заема Search (реклама в търсачките като Google (Adwords), Yahoo, MSN и други), като бюджетите за този рекламен инструмент ще намалява през годините и стигне до 37% до 2012г. Това се дължи на факта, че един от най-новите интернет маркетинг инструменти Rich media (нестандартни банери, видео и аудио банери) ще увеличава своя дял и през 2012г. ще достигне до 18% от целият онлайн рекламен пазар.

Вижте обаче Банер рекламата през 2008г. тя е едва 21% и до 2012г. ще намале до 18%, което се дължи на факта, че интернет потребителите отдавна не обръщат внимание на този вид реклама.

Точно обратното в България онлайн банер рекламата държи почти впечатляващите 80% от целия рекламен пазар а Display Ads (текстова реклама като Google Adsense и Easytrader.bg) за 2007г. е успяла да завоюва около 10% от онлайн рекламният пазар.

Според мен тази разлика между интернет пазара в USA и в България се дължи на няколко фактора:

-банер рекламата е първата и най-популярна реклама в Българското интернет пространство
-банер рекламата е най-големият приход за интернет медийните групи, уеб сайтове и интернет рекламни агенции
-все още Българският онлайн потребител и обръща внимание, макар че с годините най-важният параметър за всяка една интернет кампания CTR (Click Trough Rate или Процент на пренасочените потребителя) постоянно намалява. И ако преди 3г. за различните видове реклами той е варирал между 0.5% до 1%, сега той варира между 0.2% до 0.7%

Ще е интересно в края на тази година да разберем какви ще бъдат обемите на различните интернет маркетинг инструменти в цялостният онлайн рекламен пазар, но за съжаление на пазара в момента няма кой да даде такива данни освен ако самите ние не я засечем по някакъв начин.

Предложения “Как да засечем интернет бюджетите на различните интернет инструменти” има ли? ;)Tags: , ,

« « Интернет пенетрация в Европа и в България | Интернет сайтове – по категории » »

3 Коментара по темата “Интернет рекламата в USA се увеличава”

 1. UZUMAKI
  Mar 20, 2008

  Готин блог. Похвална и полезна инициатива, колега. Палци up. :)


 2. miro
  Mar 26, 2008

  За сега всичко е до добра воля.
  Ако някои реши да си направи такъв отчет и да го сподели.
  Едва ли всички ще го няправят.


 3. miro
  Mar 26, 2008

  За сега всичко е до добра воля.
  Ако някои реши да си направи такъв отчет и да го сподели.
  Едва ли всички ще го няправят. :)


Остави коментар

*