Интернет медиа планиране – Урок 1

Публикувана на 23.03.2008

Една седмица след началото на блога за Интернет реклама и маркетинг, над 3 000 уникални потребителя, много добри отзиви сред колеги и приятели, реших да започна със съществената част от блога.

Винаги съм смятал, че освен общи данни, анализи, статистики, мнения и коментари, трябва да се share-ва полезна и ценна информация, най-вече реални знания, които наистина да са в помощ на потребителя.

Знам, че това струва пари, знам че на мен ми е отнело много време, енергия и пот, за да науча, осъзная и използвам тази информация, затова не се притеснявам да я споделя открито тук, не се притеснявам, че някой ще ми вземе хляба.

Затова започвам с поредица уроци, в които ще говоря за най-често срещаните проблеми, казуси и проекти, с които всеки един човек ще се сблъсква при използване на интернет като маркетингов канал за налагане на нов бранд, познати продукти или просто стартиране на нов бизнес.

Уроците ще бъдат на теми:

-как се планира една интернет кампания (защо, как и къде)
-кои интернет медии ще заложим в медиа микса
-какви метрики залагаме в един медиа план
-как се прави анализ и мониторинг на рекламна кампания
-изготвяне на презентация и презентационни умения

и други неща, които интересуват всеки един интернет експерт, при разработване на краткосрочни, дългосрочни, имиджови или продуктови интернет кампании и стратегии.

Урок N1 – Начало на една интернет рекламна кампания.

Всяко едно начало при планиране на интернет рекламна кампания е различно, така както хората, клиентите и целите са различни, така и всяка една нова кампания е строго индивидуална (една от нещата, които лично мен всеки път ме изкарват от релсите на ежедневната рутина)

Много от нещата зависят от това в каква фирма работите, дали е рекламна, медийна или интерактивна агенция или пък работите за себе си (Аз нямам шеф, а-а-а-а-а, Аз нямам шеф /малко лирично отклонение/), дали сте медиа планьор, маркетинг асистент или експерт, brand или junior manager и тем подобни названия, това го казвам, защото съм минал през всичките тези позиции и знам от опит, че при всяка една от тях, работодателят очакват различни неща от човека на тази длъжност.

Обикновено всяко едно начало тръгва от “Медиа бриф”

В него клиентът залага:

-цел на кампанията (продажби, регистрации, трафик и т.н.)
-таргет групата – на кого говорим
-период
-разбира се “бюджет” (който за съжаление за интернет рекламата все още е много нисък в сравнение с ТВ, Преса или Аутдор, но се забелязва добра тенденция за увеличение на бюджетите за интернет)

и друга полезна информация при очертаване рамките на проекта, по който ще работите.

След получаване на медиа брифа обикновено всичко заложено в него се обсъжда и разисква сред колегите (в зависимост дали има и други медийни и маркетингови комуникации) определя начина на работа. Кой какво ще прави, в каква насока ще работи криейтивът (криейтивът на една интернет кампания е от изключителна важност), timing на задачите.

Започва изработване на нашата домашна работа. Преди започване на същинското изработване на стратегия и медиа планиране, определяне на видовете медии, в които ще пускаме реклама, определяна на интернет маркетинговите инструментите, които ще използваме (банер или reach media banner, transition page, peeling, брандиране на уеб сайт или секция от него, игра, анкета , ПР материали, текстова реклама в Google и Easytrader.bg) и много други елементи, които са важни при създаване на база ,върху която проектът да се изгради.

Към подготовката за една интернет кампания, влизат и други важни елемени, като:

-проучване на продукта, който ще рекламираме
-подробно запознаване с продукта, неговите качества, плюсове и минуси (няма как да направим успешна кампания, ако не знаем много добре какво продаваме)
-рекламирал ли е до сега в интернет, ако да какво, кога, къде и как
-как се позиционира марката, какви инструменти и канали е използвала
-анализ на конкуренцията

След като сме разбрали всичко за продукта и пазарната ниша, започваме да разработваме самата интернет стратегия, а след нея и интернет медиа план.

А как се разработва една интернет стратегия, ще прочетете в Урок 2 (след рекламите ;) )

Ето един линк от където бихте могли да намерите полезна инфорамция за интернет медиа планиране и създаване на маркетингови стратегии. Сайта се казва www.trimata.bg/reklama (това е един от първите уеб сайтове, които прочетох обстойно, когато започнах да се занимавам с интернет маркетинг и реклама.Tags: , ,

« « Интернет сайтове – по категории | Социална кампания на www.WWF.bg » »

10 Коментара по темата “Интернет медиа планиране – Урок 1”

 1. Браво за поста – хубаво е когато хора, които имат опит го споделят с останалите. Така се спестява не малко време, а и се избягват някои грешки.

  Само да кажа, че линкът на trimata не работи.


 2. Линка работи ;)


 3. SSH_ON
  Mar 28, 2008

  Статията се чете малко трудно, заради прекаленото bold-ване.


 4. […] Урок 1 – Начало на една интернет кампания, говорих за това какво представлява едно начало на […]


 5. bonchev
  Mar 31, 2008

  Много добра идея. Продължавай в същия дух.


 6. val
  Apr 01, 2008

  Дали нямаш предвид rich media banner, при маркетинговите инструменти, че се пулих много и може да не съм единствен.


 7. Gavriel
  Apr 18, 2008

  Само аз ли съм на мнение, че ако тези неща не ги знае някой, на който му предстои да прави план за интернет кампания, то просто не му е работа да го прави. В смисъл… това са повече от логични стъпки.


 8. Петрова
  Oct 14, 2009

  Къде да намеря материали относно рекламата – като вид изкуство; истина ли е добрата реклама; рекламно-медиината свобода. Моля, за съвет и линкове. Благодаря на всички! Хубав ден!


 9. Петко
  Jan 29, 2010

  До: Петрова. Петрова, за целите на рекламата може да бъде използвано изкуство, но самата реклама не е вид изкуство. Така че по добре ги разграничавай нещата, ако не искаш да получиш посредствено изкуство или слаба реклама.


 10. ProMinds
  Apr 13, 2011

  Може да се допълнят някои неща…в момента се сещам за 3, но най важен е резултата


Остави коментар

*