Интернет Аудио Реклама (Pey Per Play) – нов метод за уеб реклама в България

Публикувана на 26.09.2008

Днес имах много интересна среща с г-н Митов, представител за България на Американската фирма NetAudioAds които предлагат най-новият интернет рекламен модел –
Pay Per Play или иначе казано Интернет Аудио Реклама

Интернет Аудио Реклама (Pey Per Play)

Сега в първият момент си казвате аа Видео реклама, но не става на въпрос за стандартни Аудио Спотове. Тоест абсолютно същото като Радио спотове но пренесени в Интернет.

Сега как работи този рекламен модел. Всеки уеб пъблишер който иска да има на разположение още един начин да монетеризира проекта си, се включва в партньорската им програма и залага специален код на уеб сайта си. Чрез този код, всеки уеб потребител при зареждане на даденият уеб сайт ще чуе между 5′ до 8′ секунди аудио реклама. Тоест фирмата се явява нещо като Аудио Хостинг Провайдер. Това е :) Просто, ясно и явно работещо.

Тук е хубаво да се споменат многото информация която има за този тип Уеб Аудио Реклама. NetAudioAds имат вече над 66 000 рекламодателя които са пускали реклами в повече от 550 000 уеб сайта. Тоест Pay Per Play рекламата достига до на 700 000 000 милиона потребителя.

Интернет Аудио Реклама (Pey Per Play)

За да стартирате една уеб рекламна кампания трябва да направите следните неща:

1. Да създадете 5′ или 8′ секунден аудио спот. Можете да го направите сами, чрез компютър и микрофон или разбира се да платите на професионална фирма която да го направи качествено и интерактивно. Нормално е голям рекламодател да постъпи по този начин. Най-добре е да създадете поне 4 аудио спота, които да ротирате. Така рекламата ви ще е разнообразна, пък и ще можете да проверите на кой от спотовете потребителите кликат повече. По долу ще обясна как става кликането.

2. Трябва да определите няколко ключови думи, по които ще се плейва вашият аудио рекламен спот. Тоест рекламата ви се “показва” само тогава когато съдържанието на уеб сайта отговаря на ключовите думи които сте задали. Един вид контекстуална реклама.

3. Имате опция да таргетирате по Локация/Местоживеене. Имате магазин на Витошка в София, искате да го рекламирате само и единствено на хора които живеят в София. В момента по думи на представитела за България, само София може да се таргетира а другите градове са разделени на области. Програмата предлага и таргетиране по Часови Пояси. Тоест искате да кажете на Софиянци в 7.00 че днес до 12.00 има безплатна Водка и Ракя в кафе на Ъгъла на Витошка и Патриарха ;)

4. Ами май това е всичко. Опа забравих цените. В момента Аудио Рекламата се остойностява на модела 1000 импресии – излъчвания. Средната цена на 1000 излъчвания е 20$. Като минимума излъчвания които можете да купите е 10 000 броя.

5. Сега при 5′ сек. спот, потребителя само чува рекламата и нищо друго не може да направи. В опцията на 8′ сек. спот можете в последните 3′ сек. да кажете на потребителя следното нещо : Ако искате да разберете повече за продукта или промоцията натиснете числото 1. Тоест потребителя може да отиде на уеб сайта на рекламодателя като натисне числото 1 от клавиатурата. Уеб сайта на рекламодателя се отваря в new tab, като по този начин не пречи на потребителя да си остане в уеб сайта на който е бил до този момент.

Може би ще кажете: Да ама в България кой е чувал тези реклами ? Да си призная аз не съм ги чувал никъде, но техният представител ми каза че за България в момента биха могли да се изпълнят със сигурност над 1 000 000 излъчвания (дневно или месечно не разбрах), но те гарантират че могат да покрият такава заявка.

Така че трябва да им вярваме. Споделиха че имат специален софтуер който отчита дали Аудио рекламата е излъчена или не, тоест чута или не. Защото погледнато реално 97% от всички произведени компютри са с вграден звук, от тях над 80% са с постоянно включен звук. Чрез тези сметки и този софтуер те ни гарантират чути реклами. Друг интересен факт е Click Trough Rate – CTR % на този тип аудио реклами. Според фирмата NetAudioAds нормалният CTR % на една Уеб Аудио Кампания е около 10% CTR, което е изключително много в сръвнение с CTR 0,10% до 0,40% на банер рекламата у нас.

Ами май това е основното за Pey Per Play рекламата, надълго и нашироко го обясних, но просто м истана много интересно и прочетох почти всички за този тип реклама.

Също така фирмата предлага и други интересни начини за реклама, разбира се чрез Аудио Спотове. Това са:

Voice2Page – чрез тази услуга можете да добавят каквото си искате гласово съобщение на вашият уеб сайт. Cool a?

Voice2Pics – мисля че името само говори за себе си. Тоест добавяте гласово съобщение към всяка снимка, което искате да има аудио обяснение. Тоест можете да разкажете какво сте приживели на даденото място, каква е била гледката, чувствата ви, усещенията ви….. Мисля че това е много по яко от колкото да се опитвате да слагате тъпи коментари под снимките си, чрез които се опитвате да обясните на потребителя какво се е случило. По-горе споменах че фирмата се явява нещо като Аудио Хостинг Провайдер. Вие можете да закупите определени минути аудио запис за вашият сайт и чрез специален код възпроизведате аудио сигнала. Тоест така вие не натоварвате трафика на уеб сайта.

Voice2CommentPlayer – тази услуга също е много добра. Чрез Voice2CommentPlayer всички потребители на вашият уеб сайт могат да оставят гласови съобщения, препоръки за добрият ви продукт, частни съобщения и т.н. Помислете колко яко би било ако вместо текст коментарите в уеб блога ви са от глас и стане една аудио дискусия?

Разбира се горните 3 услуги са насочени основно към самите уеб пъблишери и собственици на уеб сайтове. Чрез тях според мен интернет преминава на още едно по-горно ниво. Уеб маркетинга показва на всички други медийни канали как би трябвало да се развиват. Както сами виждате интернет рекламата е супер динамична и всеки ден излиза нов и нов начин чрез който да привлечем вниманието на потребителите и да им провокираме интереса, запитване или покупка от тяхна страна.

Интернет Аудио Реклама (Pey Per Play)

Аз вярвам че Pay Per Play рекламата (Аудио Уеб Реклама) ще навлиза все повече и повече в нашият уеб медиен микс. Разбира се това няма да се случи веднага, но аз лично ще направя опит да пробвам този тип реклама, за да мога да видя дали работи и как се случват нещата. Като експериментатор винаги съм готов да пробвам нов рекламен канал и да го предлагам на моите клиенти. Естествено това добавя още едно edit value към услугите които предлагаме.

Разбира се този тип услуга е много подходяща за всички уеб сайтове, които искат да спечелят повече пари от уеб реклама.

Препоръчвам на всички горещо да обърнат малко повече внимание на Интернет Аудио Рекламата (Pey Per Play), защото като нищо може тя да пробие и у нас, както вече е пробила в USA, Англия и т.н. Междодругото Уеб Аудио рекламата е била част от целият интернет маркетингов микс на кампанията на Барак Обама. Явно хората които работят за него не са я използвали случайно!

Повече информация за Pey Per Play рекламата можете да прочетете на следните уеб сайтове:

Selling Pey Per Play
Pay Per Play Advertising
Pey Per Play Online Ads
Pay Per Play vs Google Adsense 100% Traffic – Video Clip
Pay Per Play Advertising.blogspot.com/« « Интернет рекламата бележи отново висок ръст, над 80% | Кой ще е следващият видео клип – трафик генератор от типа Ken Lee? » »

12 Коментара по темата “Интернет Аудио Реклама (Pey Per Play) – нов метод за уеб реклама в България”

 1. Tuzemec
  Sep 26, 2008

  О, не…
  Мислех си, че няма нищо по-досадно от сайтове издаващи звуци.
  А сега ще има и сайтове с рекламни спотове!?

  За мен лично, всеки такъв сайт ще бъде моментално третиран с ctrl+w и никога повече няма да бъде отворен. Това е нечовешко.


 2. Оги
  Sep 26, 2008

  да, и на мен ми е интересно какво мисли потребителя. Има ли функция да бъде спряно или да се появи само по желание на потребителя ? Аз лично със подобни банери съм работил и много трудно ги взимат пъблишърите.


 3. safdasf
  Sep 26, 2008

  o boje….


 4. някой явно прекалено много искат да направят интернет, я телевизия, я радио, я нещо друго :)


 5. Звучи много интересно за мен, ще следя развитието на тази рекламна мрежа.

  Поздравления за статията!


 6. Ivan Ivanchev
  Sep 27, 2008

  Аз не разбрах как може да се нарича pay per play и да се плаща за 1000 импресии :)

  Не е ли по-добре да си направиш флаш банер със звук и да плащащ далеч под обявените 20 USD?!

  А и кой български сайт ще допусне такъв тормоз на аудиторията си…


 7. Оги
  Sep 27, 2008

  Аз имам идея: хем да има банер със звук, хем pay per play, да си стане една приятна какафония. А сериозно, очаквам да видя пример на този модел в някой бг сайт, за да видя аджиба дали е толкова страшно, колкото звучи.


 8. ste_fan1914
  Sep 29, 2008

  На мен ми изглежда много интересно. Като се замисля доста добри идеи могат да се реализират.

  Времето ще покаже


 9. Plamen Hristov
  Oct 06, 2008

  Идеята е доста добра!
  Супер е и това, че ще има каунтър за това дали е чут спота или не! :)
  Мисля си, обаче, че по някакъв начин трябва да се известява потребителя, че в момента се плейва нещо, в случай, че си е изключил звука или не си е надянал слушалките. ;)


 10. Марио
  Oct 20, 2008

  Мартине, този вид реклама никога няма да я бъде в България. Никога, помни ми думата.

  Чуя ли звук от сайт без да съм го искал – CLOSE! Сигурен че всички правят така. Това са досадните флаш/ала-бала сайтове.

  Пускането на звук противоречи на уеб, несъвместимо е. Пробвай го щом искаш, няма лошо ;)

  BTW за какъв CTR говориш след като няма къде да се кликне, нали е само звук?


 11. Момчил Миков
  Nov 01, 2008

  Идеята е доста подходяща за малки клиенти.
  За наложили се марки също може да работи , но трябва доста добре да се подберат сайтовете и да е наистина рекламата тип- промоция.

  Аз все пак повече бих се зарадвал на PPHO
  Pay Per Hear Out:-)

  Марио има 2 въпроса към теб:
  1)Мислиш ли , че ти си средностатистически интернет потребител в България?
  2)Имаш ли слушалки на PC-то?


 12. Жоро
  Jan 19, 2009

  Добре, че има firefox и flashblock, noscript, add killer и други златни плъгини ;)


Остави коментар

*