Използваме ли Google Analytics тагове?

Публикувана на 22.07.2011

Google Analytics

Google Analytics


Тъй като вече много пъти дебатираме около темата за измерване на ефективност, реших да напомня за един много лесен начин, с който можем без никакви допълнителни софтуери да измерваме и анализираме резултатите от различните онлайн активности.

Става въпрос за това, че можем без почти никакви усилия да измерим (относително доста точно) какво се случва на сайта ни при изпълнение на определена онлайн рекламна кампания. Имам предвид не само да видим от кой референтен сайт колко посещения имаме, но дори да измерим каква е ефективността на всеки един от криейтивите от дадения партньор.

Представете си колко е полезно да знаем за всеки един наш криейтив следните данни:

– Колко посещения е генерирал
– Колко средно страници е разгледал всеки посетител
– Колко време (средно) всеки посетител е пракарал на сайта
– Колко от тези посетители са нови посетители (New visits)
– Какъв е Bounce rate-a?
– За дадена страница на сайта ни, от кои точно източници са посещенията, от кои криейтиви и т.н.

Както споменах, за да имаме тези данни не е нужно да инсталираме и ползваме допълнителни софтуери. Трябва само да добавяме ръчно ясно разграничими уникални параметри във всеки един линк, който води към сайта ни като те са такива, че са съвместими с алгоритмите на Google Analytics.

Много лесно можете да правите това с генератора на подобни тагове. Дори понякога (в зависимост от целите) не е нужно да поставяте всички тагове.

Пример:

Да приемем, че започваме дадена кампания с 2 сходни криейтива 300х250, които ще бъдат публикувани в 2 различни сайта. Вместо линкът към целевата страница да е един и същ за всички крийетиви и всички медии (www.mysite.com/landing_page.html) можем да създадем общо 4 различни линка със съотвените уникални параметри:

Линкове за сайт А

www.mysite.com/landing_page.html/?utm_source=site_A&utm_medium=banner_300x250&utm_content=banner_var_1&utm_campaign=Summer_sale_campaign
www.mysite.com/landing_page.html/?utm_source=site_A&utm_medium=banner_300x250&utm_content=banner_var_2&utm_campaign=Summer_sale_campaign

Линкове за сайт B

www.mysite.com/landing_page.html/?utm_source=site_B&utm_medium=banner_300x250&utm_content=banner_var_1&utm_campaign=Summer_sale_campaign
www.mysite.com/landing_page.html/?utm_source=site_B&utm_medium=banner_300x250&utm_content=banner_var_2&utm_campaign=Summer_sale_campaign

Ето така по време и след края на кампанията ще можете чрез статистиките на Google Analytics да извлечете много важна информация и обективно да прецените (по даден критерий), кой сайт, кой криейтив и коя комбинация от двете е най-ефективна.

Ако отидем още по-далеч и имаме настроени правилно т.нар Google Analytics ecommerce trackings можем дори да анализираме с точност и размер на продажбите в онлайн магазина си.

От друга страна, ако използвате реклами в Google AdWords и сте синхронизирали Google Analytics акаунта с този за GoogleAdwords същите тези тагове могат да се правят автоматично.

Ръчното поставяне на Google Analytics тагове може само да помогне при взимане на решение къде, колко и как да планираме рекламните си активности в интернет. Информацията наистина е безценна. Ползвайте ги!Tags: , , , , ,

« « Измерваме ли ефективността на кампаниите си? | Сертифициран партньор Google AdWords » »

3 Коментара по темата “Използваме ли Google Analytics тагове?”

 1. anonim
  Jul 22, 2011

  А нещо поне малко по-адванст??
  На тази статия бих казал “браво, открихте топлата вода…!”


 2. Г-н anonim, този блог се посещава от “адванст” и не чак толкова “адванст” аудитория. Целта на всеки един пост е да обучава и развива знанието за правилно провеждане и управление на рекламата в интеренет. Вие смятате ли, че всички използват подобни тагове и измерват надеждно ефективността от, да кажем, всеки един външен линк, бил той рекламен или не? Вие лично от каква тема имате нужда, и всъщност кажете ни малко повече за себе си, за да знаем колко сте “адванст”?


 3. Oggy Popov
  Jul 25, 2011

  Absolutno vajno e da se tag-vat vsi4ki linkove za vsqka edna kampaniq. Dobur post, iasen i tochen. Tag-vaneto kategorichno ne se polzva ot dosta reklamodateli, koeto govori za neznanieto ili na agenciata im ili na horata, koito rabotiat tam i ypravliavat reklamnite budgeti. No leka po leka si idvat neshtata na miastoto!


Остави коментар

*