Измерване успеха на една интернет рекламна кампания

Публикувана на 06.04.2008

Един от най-големите плюсове на интернет рекламата е измерването успеха и резултатите на онлайн рекламните кампании.

Всички знаем, че интернет е възможно най-точно измерваната медиа. Възможностите да се измери успеха и резултатите на всяка една онлайн кампания била тя уеб банер реклама, текстова реклама, брандиране на уеб сайт, продажби, newsletter са много и различни.

В повечето случаи в България, почти никой не дава задълбочени анализирани данни от интернет кампании! Единствените статистики които се дават от някои от под-добрите интернет рекламните агенции са рекламни импресии (планирани и реализирани), кликове, съотношението между тях CTR (Click Trough Rate), цена за един клик, цена на 1000 импресии (планирана и реализирана). Като всичките тези данни се дават в една малка таблица, в която пише коя медиа какви резултати е изпълнила.

И тук идва парадокса (за който имам обяснение, но за него след малко), че въпреки многото възможности почти никой не дава още по детайлни и анализирана данни за всяка една интернет медиа заложена в цялостния медиа микс, кросване на резултатите от site centric system, media ads system, google analytics, данни от онлайн и оффлайн продажби, регистрации и други.

Нека да обясня какво представляват различните системи за данни от интернет трафик:

Site centric system – данни за посещаемост и използване се изготвят от сървъра на уеб сайта. Тези данни да едни от най-точните. Реално всеки един сървър може да предоставя такава инфорамация. Данните от лог файловете на сървъра могат да ни дадат много ясна представа какво се случва на уеб сайта.

Интересно е да знаем колко са:

– уникалните посетители
– от къде са дошли (reffers)
– на къде са отишли
– кои страници от сайта са разгледали
– кои статии за най-четени и предпочитани
– на кои линкове са кликнали
– колко време е била една тяхна сесия
– какъв трафик за генерирали (bandwitch)
– кои роботи/паяци на търсачките са ни индексирали
– от коя държава има най-много посещения
– какви браузери и операционни системи използват
– в кои часове от едно денонощие имаме най-много посетители
– по-кои ключови думи са ни намирали
– колко сайта са сложили линк към нас
– IP адреси

и друга много интересна и полезна статистика.

Site centric system

Media ads system – статистика от рекламните системи на онлайн медиите. Най-разпространената рекламна система сред Българските онлайн медии е phpAdsNew. Тази система е безплатна и предоставя по-малко информация в сравнение с site centric system.

Статистиките от такава рекламна система обикновено са по дни, седмици и месеци:

– импресии
– кликове

Media centric system

Тези данни са крайно недостатъчни, затова някои от интернет медиите у нас са разработили или свои рекламни системи или използват по-усъвършенствани такива. Това се прави с цел повече възможности за таргетиране на потребителите и предоставяне на по-детайлна информация на клиента.

Статистиките които предоставят advanced ad system са:

– пълна информация за броя потребители видели банера
– frequency
– IP адреси
– референтни страници

и други.

Повечето рекламни системи на интернет медиите, позволяват таргетиране по различни показатели като IP адреси, градове и държави, пол и възраст, контекстуална реклама, поведенческо таргетиране и подобни показатели, които всъщност са най-голямото предимство на интернет рекламата.

Google Analytics е единствения незвисим източник, който дава данни без да имаме възможност да ги манипулираме. Статистиките от Google Analytics са подобни на горните две системи.

Google Analytics
Скоро очакваме възможност за ползване на статистики и от други независими източници, като Gemius и Nielsen. Това ще ни позволи лесно, бързо и точно да изготвяме отчети на рекламни кампании, ежедневно да следим дали се изпълняват планираните рекламни показвания (защото и това е проблем) и при нужда от корекции веднага да променим медийната тактика, рекламните носители или интернет медиите.

Изредих възможностите за измерване на успеха за всяка една онлайн рекламна кампания. Реално обаче почти никой не прави такива post campaign reports с изключение на няколко големи интернет и медийни агенции и медиа шоповете. Докато другите по-малки рекламни агенции не изследват задълбочено как е преминала рекламната кампания на неговият клиент, не се следи ежедневно кампаниите дали медиите изпълняват планираните резултати а всичко това е от изключителна важност.

Защото как можем да искаме от клиента да инвестира в интернет, като не му предоставяме тази информация, не анализираме данните и не правим препоръки за следващи рекламни кампании.

Всичко това става, защото много малко хора осъзнават нуждата от това. Малко са тези които предлагат добавена стойност към своите интернет услуги. Дори и да се направят тези неща това изисква време, усилие и енергия, изисква човешка намеса и разбира се пари. Това е от страната на агенциите а от страната на рекламодателя също има проблем. Повечето маркетинг мениджъри не знаят за тези възможности, не знаят че могат и трябва да получават такива интернет рекламни данни, а дори и да получат такава информация, без да е добре обяснена тя няма никаква стойност.

Искренно се надявам скоро всички да започнат да дават тази полезна и важна информация на своите клиенти, защото няма как да искаме интернет рекламата да расте ако самите ние не правим всичко по силите си, да доказваме и показваме че интернет рекламата е най-добрият инструмент за всеки един рекламодател, независимо дали е голям или малък!Tags:

« « Бъдещето на интернет рекламата в България? | Интернет медийната група Web Ground с нова система за управление на банери » »

4 Коментара по темата “Измерване успеха на една интернет рекламна кампания”

 1. Totto
  Apr 06, 2008

  Връщането на подробна информация за проведена рекламна кампания вероятно доста скоро ще е изискване към големите играчи – все пак и битката за клиенти е жестока. Поне при тях има пълна техническа възможност такива данни да бъдат предоставени и не би трябвало да има пречки – а си мисля, че и в момента си го има това.

  Едно уточнение за phpAdsNew, което, да, вероятно си остава най-ползване поради лесното му интегриране с всеки един сайт и най-вече това, че е open source продукт и чисто като цена на софтуер не е разход за ползващите го (но пак си има нужда от интегриране, конфигурация, поддръжка и т.н.) – продуктът претърпя доста развитие дотук; премина и през фазите Openads, отскоро и OpenX – phpAdsNew остана година-две назад, но основата си е все още същата. Просто по-новите версии предоставят наистина доста повече възможности.


 2. bgboy
  Apr 06, 2008

  Разбира се, че има агенции които предлагат статистики от онлайн рекламни агенции, но 90% от тях просто дават една табличка с импресии и кликове, нищо повече. Около три фирми в България, дават сериозни интернет отчети.

  А относно рекламните системите на онлайн медиите, аз лично смятам че е много важно тази система да е по-добра от една проста phpAdsNew система.

  Ще да пример:
  Netinfo почти преди 2 години внедриха много добра система – Softure.com

  Dir. bg от много години имат написана своя рекламна система

  Сега na 08.04 (вторник) Web Ground ще представят новата си рекламна система с партньорството на AdOcean.net

  Разбира се друг е въпроса, кой как ползва тези системи и дали са интегрирали всичките им модули, или само някои от тях!


 3. Sashka
  Jul 16, 2009

  Според вас, колко трябва да е CRT за да се каже, че кампанията е до някаде успешна?


 4. bgboy
  Jul 19, 2009

  Към Sashka – имате грешка в названието не е “CRT” а е “CTR” – click trough rate – Това е показател за успеха на една кампания, който се извлича от импресии и кликовете.

  Колкото по-висок CTR има кампанията, толкова по-добри са резултатите, тоест за минимален брой импресии на рекламата са кликали максимално много хора.

  А относно вашият въпрос, колко трябва да е CTR за да можем да кажем че кампанията е успеша – това много зависи от нишата към която е рекламата. Значи за различни категории продукти и ислуги CTR варира различно. Принципно за банки и кредити CTR е по-нисък, защото това са едни от най-рекламираните продукти и хората са свикнали на тази реклама.

  За България, нормален CTR се счита в границите между 0,2% до 0,5% за стандартни уеб банери, за rich media banners или нестарндарни уеб банери CTR варира между 0,5% до 3,0%. Нормално е при нестандартните уеб банери CTR да е по-висок, зашото привличат повече внимание.

  Но не трябва да се забравя нещо много важно – CTR % е една от многото метрики в интернет рекламата, но не най-важната. Дори да имате висок CTR това понякога не означава че кампанията е успешна. През последната една година у нас се започна усилено да се говори и за други показатели – като колко регистрации има кампанията? колко от посетителите са стояли повече от 1 мин в уеб сайта, колко страници са разгледали, купили ли са продукт и т.н.

  Интернет рекламата не само е най-точната реклама в целият медиен микс (ТВ, Преса, Аутдор, радио) но и този вид реклама позволява освен да се привлече вниманието на потребителя, да се задържи и много важно – да има последващи действия с него, тоест да стане лоялен потребител, да се връща на уеб сайта, да комуникира в социалните мрежи колко е добър пордукта и какъв добър service е получил и т.н…. :)


Остави коментар

*