Измерваме ли ефективността на кампаниите си?

Публикувана на 12.07.2011

Измерване на ефективност

Измерване на ефективност


Измерването на ефективността от дадена реклама не е присъщо само за онлайн рекламата, макар че при нея данните са сравнително много и разнообразни. Проследяване на резултатите от дадена меркетингова активност следва да се прави независимо дали е телевизионна, външна, печатна, онлайн или някаква нестандартан реклама.

Разбира се не винаги това е възможно по различни причини, но е важно да се знае, че за да можем да съдим дали дадена кампания е била ефективна трябва да можем да стъпим на обективни данни и факти.

За измерване ефективността на дадена рекламна кампания е нужно да се постави конкретна цел още когато самата кампания се планира. Само при поставни цели в началото можем да търсим обективен критерии за постигнати резултати след края на една активност.

Както бе посочено по-горе, измерването на ефективност на една кампания е присъщо за онлайн активностите поради многото измерители, които онлайн маркетингът предлага. Затова и следващите примери ще бъдат свързани основно с интернет рекламна стратегия.

Целите в една рекламна кампания могат да бъдат много и различни в зависимост от рекламодателя, неговия бранш, бизнес модел и др. Цели могат да бъдат:

  1. Постигане на ръст на онлайн и офлайн продажби
  2. Увеличаване на трафика към даден уебсайт
  3. Регистрации за е-бюлетин, участие в игра и др.
  4. Увеличаване на входящи обаждания
  5. Достигане на определена целева страница в сайта
  6. Други, според нуждите на клиента

След провеждане на една онлайн рекламна кампания и в зависимост от поставените цели, можем прецизно да анализираме ефективността й чрез извличане на информация за следните показатели:

 • Conversion rate (процент от посетителите, които за извършили заложеното като цел действие)
 • Cost per lead (реалната цена на всяко постигнато целево действие)
 • Cost per sale (реалната цена за реализирана продажба)
 • Cost per registration (реалната цена за постигане на регистрация)
 • Оценка на трафика към сайта (анализ на характеристики като време (престой на сайта), брой разгледани страници, нови посетители и др.)

Пример:

Нека приемем, че вие сте наш клиент и искате да започнете активна комуникация със своите клиенти чрез периодично изпращане на e-mail бюлетин до своя база данни. С него ще информирате клиентите си за всички новости, актуални предложения и др.

  1. Поставяме цел: събиране на база данни от e-mail адреси.
  2. Избираме инструмент за постигане на целта: използване на онлайн игра с награди, в която потребители ще могат да участват със своя e-mail адрес.
  3. Планираме популяризиране на играта – избираме подходяща за бизнеса и целите му аудитория и планираме CPC и/или CPM реклама в отговарящи на условията уебсайтове.
  4. Анализираме резултатите

След края на играта посредством анализ на данните ще можем обективно да измерим:

Стандартните показатели за всеки криейтив (банер, текстова реклама и др.):

 • Брой импресии (показвания)
 • Брой генерирани кликове
 • Брой регистрации
 • Conversion rate

Освен тях обаче ще знаем и:

 • Кой източник (уебсайт или мрежа от уебсайтове) е привлякъл най-много посетители
 • Кой източник е генерирал най-много регистрации
 • Каква е реалната цена на регистрация за всеки от рекламните канали
 • Кой криейтив е бил най ефективен

Всички тези показатели могат да бъдат основата за реализирането на последващи онлайн рекламни кампании. По този начин бихме могли да оптимизираме ефективността и да увеличаваме резултатите от интернет рекламата и не само.Tags: , , , , ,

« « Преглед на онлайн активностите за първите шест месеца на 2011 | Използваме ли Google Analytics тагове? » »

3 Коментара по темата “Измерваме ли ефективността на кампаниите си?”

 1. Браво, супер полезна статия! Твърде много хора започват кампания, без да знаят каква им е целта :-)


 2. […] Тъй като вече много пъти дебатираме около темата за измерване на ефективност, реших да напомня за един много лесен начин, с който […]


 3. […] Измервайте ефективността (продажби,брой посещения и др.) на всяка e-mail кампания. Основната цел на онлайн магазините е да реализират повече продажби. С метричните си системи те много лесно могат да измерват това. Прилагайки методите за измерване и за всяка e-mail маркетинг кампания ще даде безценна информация за оптимизация на дейността. […]


Остави коментар

*