Мартин Попов за ефективността на дигиталната реклама и бъдещето на рекламния бизнес

Публикувана на 12.03.2016

Мартин Попов видеоНа 3-ти март генералният мениджър на Interactive share Мартин Попов участва в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria, където направи анализ на рекламния пазар в България и сподели своите прогнози за неговото бъдещо развитие.

През последните 2-3 години се наблюдава драстичен бум на инвестициите в онлайн рекламата и въобще в степента на използване на дигиталния канал от страна на бизнеса. Очаква се това да продължи и занапред, тъй като ставаме свидетели на все по-голямо преплитане между истинския живот и виртуалната реалност.

Може да се каже, че двигателите на този забележителен растеж са представителите на малкия и среден бизнес. Това е така, защото все по-голяма част от тях навлизат в дигиталната среда, най-вече поради това, че  нямат средства за реклама в по-скъпи медии (като телевизията). Но и големите компании започват да осъзнават, че именно чрез използването на digital канала ще увеличават печалбите си и ще спечелят по-голям пазарен дял. В този смисъл ролята на агенциите е да помагат на бизнеса да продава в Интернет.

Според Мартин пазарът за онлайн реклама се изчислява на около 100 млн. лв. В бранша постоянно влизат нови агенции, които са силно сегментирани- някои се занимават с реклама във Facebook, други се насочват към social маркетинга, трети- подобно на Interactive share- правят пълно обслужване. То е предпочитано от клиентите, защото по този начин има синергия между партньорите. Това разслоение на рекламния пазар води до по-голяма конкуренция, а тя- до повишаване на качеството на услугите и иновациите.

Нещото, на което ще се набляга все повече през следващите години, е масивът от информация по отношение на желанията и потребностите на клиентите. Чрез нея рекламата следва да бъде още по-ефективна- да успява да достигне до правилния човек, на правилното място, с правилното послание, с правилния продукт.

Дигиталните агенции безспорно са бъдещето на рекламния бизнес – според прогнози през 2020 г. разходите за онлайн реклама ще надвишават тези за телевизионна реклама. При това положение основната задача на агенциите е да бъдат мост между остарялото мислене и новия начин на правене на бизнес. Новото се изразява в това да умееш да използваш всички възможности на дигиталния маркетинг и по този начин да удвоиш печалбите си. Защото каналите са изключително много- Facebook, Google, YouTube, Viber, Skype, LinkedIn, Instagram и пр., и ние трябва да се възползваме максимално от тях, да ги тестваме умно и на база резултатите да преценим дали и как да продължим да ги използваме.

Гледай видеото тук

Ако искате да разберете повече за тенденциите в дигиталната реклама заповядайте на форума DigitalRun, организиран от iab Bulgaria, който ще се проведе на 31.03.2016г от 09.00ч. Повече информация за събитието ТУК  Tags: , , , , , , , , , ,

« « Sales Executive Digital Projects | Digital майсторство в зряла възраст или Interactive Share стана на 7 и продължава да расте! » »

Остави коментар

*