Дългоочакваното изследване за онлайн пийпълметрия на Nielsen Online

Публикувана на 10.05.2008

Днес намерих тази новина, която определено може да се нарече НОВИНА и определено да промени чистото интернет медиа планиране!

Около 30 000 потребители са участвали в изследването на Nielsen Online за демографския и поведенческия профил на потребителите през последните две седмици. Изследването покрива аудиторията на 150 български сайта на големите медийни групи.

TechNews.bg

Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в интернет. Това показват първите резултати от изследването на профила на интернет потребителите у нас от Нилсeн Онлайн.
4 от всеки 5 потребители на интернет най-малко веднъж на ден прекарват времето си в мрежата в занимание чрез най-малко една от следните 5 дейности:
– търсят информация през търсачки – за работа, за училище, за продукти и услуги, за покупки, за развлечение;
– четат и пишат съобщения и/или изпращат и получават документи през електронната си поща;
– обменят мисли с приятели и познати по Skype, ICQ, други месинджъри и чат;
– осведомяват се за събитията от деня през новинарските сайтове;
– свалят музика, филми, софтуерни продукти.

Nielsen Online в България

Резултатите разкриват, че аудиторията на изследваните сайтове е предимно в градовете, като около 34% от всички живеят в София, около 9% – в Пловдив, други 8% – във Варна.

Около 30 000 потребители са участвали през последните две седмици в изследването на демографския и поведенческия профил на потребителите. Около 2/3 от тях са работещи, а около 1/3 са ученици и студенти. Около 1500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии – лекари, адвокати, консултанти, а други 1500 – собственици на фирми и работодатели. Около 2000 са мениджърите на високо и средно равнище. Изследването покрива аудиторията на 150 български сайта на големите медийни групи.

Потребителите на изследваните сайтове са предимно в градовете, като около 34% от всички живеят в София, около 9% – в Пловдив, други 8% – във Варна. Потребителите са поравно мъже и жени и около 60% от всички са на възраст между 18 и 35 години. Почти три пъти по-висок от средния за населението на страната е делът на хората с високо образование (бакалавър, магистър и доктор). Около 22% от работещите имат личен месечен доход над 1000 лева.

През м. февруари 2008 г. осем български компании (“Нет Инфо БГ”, “Мейл БГ”, “Икономедиа”, “Инвестор БГ”, “Уеб медия груп”, “Синера”, “Дарик нюз” и “Санома Блясък”) подписаха договор с пийпълметричната агенция Nielsen Online за изграждане на единна система за измерване на интернет пазара у нас. Тези компании притежават повече от половината пазар на онлайн реклама у нас, писа в. Капитал. Споразумението е на стойност 117 500 евро годишно и ще се подели между участниците – които при подписването обещаха, че първите данни от метриката ще бъдат огласени в общественото пространство в края на м. март.

Ето какво си говорихме в рекламиският форум Yvox.net за онлайн пийпълметрията Nielsen Online и GemiusTags: ,

« « Първата външна статия в уеб блога за интернет реклама и маркетинг Interactive-share.com | Какво мислите за нестандартни (rich media) уеб банери? » »

5 Коментара по темата “Дългоочакваното изследване за онлайн пийпълметрия на Nielsen Online”

 1. Марто
  May 13, 2008

  Винаги съм бил и си оставам скептично настроен към проучвания проведени по конкретния начин. Просто виждам твърде много недомислици, твърде много пропуски и не представителност на извадката.
  Данните са използвани доста спекулативно и насочено. Например дали в тези 150 сайта влизат сайтове за запознанства? Всъщност отговора го знам: не. А не са ли сайтовете за запознанства едни от най-големите генератори на трафик?


 2. bgboy
  May 13, 2008

  Грешка “Марто”. Как разбра че в това иследване няма уеб сайт за запознанства?

  Истината е че има, уеб сайта се казва Aha.bg. Преди да говориш провери си данните. Погледни кои групи уеб медии влизат в тези 150 уеб сайта, после погледни в тези уеб медиа групи какви уеб сайтове има.

  Аз съм съгласен че сайтовете за запознанства са едни от най-посещаваните, но реално най-посещаваните уеб сайтове спокойно можеш да ги видиш в различните класации, в статистиките за Gemius и Nielsen Online и т.н.


 3. Dilyana
  Sep 11, 2008

  Здравейте!
  Как точно ги отчитат тия данни? Така като гледам на извадката са само сайтове, които са комерсиални. Няко знае ли дали може да се прави подобна статистика и сравнение между специализираните сайтове?


 4. bgboy
  Sep 12, 2008

  Тия данни се отчитат чрез специални кодове поставени на всеки един от тези уеб сайтове. За да може и по-малко уеб медии да участват в това изследване, трябва разбира се да заплатят известна сума. Доколото знам при Gemius тази сума е твърда а при Nilsen Online е спрямо генерираните импресии и уникални от даденият уеб сайт.


 5. […] казвам – нямам нищо против онлайн проучванията и пийпълметрията. Нито пък против самите […]


Остави коментар

*