Добри новини за кликаемостта на банерите

Публикувана на 13.03.2009

Добри новини за климаемост на уеб банерите

Съвсем наскоро eMarketer публикуваха интересени факти по повод кликаемостта в интернет банер-рекламата, събрани по изследване на ADTech и базирани на 10 мил. банера, показани само в Европейски държави. Това изследване се провежда ежемесечно, като всяка година се сравняват данните от месец декември – месецът с най-висока кликаемост от цялата година, вероятно поради извънредно голямата покупателна активност на потребителите.

102278

Резултатите са изненадващи – за първи път досега кликаемостта на банерите се е покачила, в сравнение с изминалата година! Първата засечена кликаемост от това изследване е от 2004-та година, със среднa кликаемост на банерите от 0.30%, достигайки 0.17% през декември 2007 и покачвайки се на 0.19% през 2008-ма. За мен това е една чудесна новина, имайки предвид прогнозите на много песимисти за скорошния залез на рекламния банер и най-вече за pay-per-click рекламата с банери.
eMarketer съобщава за различни нива на кликаемост в няколко европейски държави. Разликите са огромни, както сами може да видите на графиката. Защо в скандинавските държави не кликат, не мога да преценя, може да има нещо общо със студа :)

Click Through Rate за банер реклама

Самото заглавие на статията в eMarketer – Do your click-throughs measure up?, ме провокира да погледна данните в EasyTrader за цялата 2007, в сравнение с 2008-ма. Резултатът: в действителност има около 10% по-висока средна кликаемост върху банерите през последната година спрямо 2007-ма.

Мога да направя няколко извода на база на тези данни, ще се радвам да видя и вашите мнения в коментарите.

1. Рекламното насищане в интернет е достигнало своя връх. Голяма част от онлайн издателите буквално „наредиха” своите сайтове. Все по-малко се блуждае между десетки различни рекламни формати, все по-рядко срещаме стряскащи реклами или неприятни технологични хрумвания. Може да се каже, че онлайн рекламата спря, за да си поеме дъх след години на адаптация и експерименти. Стандартизация е новото мото в онлайн рекламата.

Извод: интернет вече не е тестова площадка за щури идеи и екстравагантни реализации, а един по-модерен и достатъчно сериозен рекламен канал. Използвайте стандартни банери, но добре премислени банери с подходящ landing page и ще бъдете достатъчно успешни!

2. Т.нар. banner blindness няма да доведе до залез на банер рекламата, дори напротив – потребителите извършват все по-малко случайни кликове и все повече преднамерени. Това, крайна сметка е довело до повишение в кликамостта.

Извод: потребителят знае много добре, къде е вашата реклама и в случай на нужда ще „кликне” върху нея, за да се запознае с посланието ви. Вече може да говорим за мотивирани, а не за случайни или „любопитни” кликове.

3. Средната за Европа кликаемост от 0.10% – 0.20% реално означава, че 1-2-ма на всеки хиляда потребителя, които са видяли рекламното послание, са заинтересовани от нея. Ако приемем това за тенденция и през следващите няколко години, то e съвсем логично, че pay-per-click рекламата става все по-популярна, за сметка на CPM.

Извод: ще наблюдаваме преразпределение на CPM и CPC пазара по света, но най-вече в страни като България, където съотношението се различава от това в Европа, Русия и САЩ.

 • CPM (Цена за 1000 импресии) ще продава успешно на отбрани рекламни площадки с добра видимост и висок рейтинг сред рекламодателите (начални страници, горна/видима част на сайта).
 • CPC (Цена на клик) ще стане масов ценови модел за разплащане в интернет.

Автор на статията:

Иван Иванчев
EasyTrader Ad Network
www.EasyTrader.bg« « IAB Bulgaria: Защо онлайн секторът трябва да се обедини? | Прогноза: През 2009г. интернет рекламата у нас отново ще има добър ръст, благодарение на финансовата криза ! » »

5 Коментара по темата “Добри новини за кликаемостта на банерите

 1. kolevski
  Mar 13, 2009

  “Средната за Европа кликаемост от 0.10% – 0.20% реално означава, че 1-2-ма на всеки хиляда потребителя, които са видяли рекламното послание, са заинтересовани от нея.”

  Това не е вярно. Процента означава съотношението показан банер/клик, а не колко процента от хората кликат. Ще мине още време, докато стане възможно да си купиш банери в премиум сайт в България на клик.


 2. Kosta
  Mar 13, 2009

  Банерите са за гледане, не за кликане :-) Дано рекламодателите не четат тази статия…


 3. Krasimir Stefanov
  Mar 14, 2009

  Иване, ще оповестиш ли резултатите за кликаемостта в EasyTrader (ако не са тайна), та да видим къде ни е мястото в табличката :)


 4. Krasimir Stefanov
  Mar 14, 2009

  @Kolevski: “Ще мине още време, докато стане възможно да си купиш банери в премиум сайт в България на клик”

  Всъщност има доста премиум сайтове, които пордават на клик.
  Примери – сайтовете на нетинфо, в.стандарт, дарикнюз, сайтовете на WMG….
  Съвсем друг е въпорсът доколко са премиум позициите на които се въртят банери на CPC. Нямам в предвид изброените по-горе сайтове и групи а погледнато малко по-широко.


 5. Ivan Ivantschev
  Mar 14, 2009

  Краси, средната кликаемост не е много показателна, понеже някои сайтове/позиции я свалят доста надолу. Като ориентир само : 0.15% кликаемост се счита за добра, когато става дума за CPC позиции.

  @kolevski: не мога да разбера, кликаемост е съотношение показвания върху клик, никога не съм твърдял, че е нещо друго, може би грешно ме тълкувате :)

  За cpc банери в премиум сайтове, Краси отговори вече. Не само че тази услуга се предлага, но дори бих казал, че в една от споменатите уеб групи се предлагат банери на безумно ниски цени на клик. Неразбираемо за мен е, как едни от нас разботят за развитието на пазара, други за монополизирането му и подбиването на ценовите равнища.

  Забравих да спомена в материала, че Pay-per-Lead/ Pay-per-Sale модела се смята за отживелица, поне що се отнася до европейския онлайн пазар. За българския да не говорим. За мен остават загадка твърденията на някои колеги, че през следващите години този вид сделки ще се увеличат. Напротив.


Остави коментар

*