Данни за посещения на мобилни сайтове в България!

Публикувана на 10.01.2012

През последните 2 год. в България се заговори усилено за мобилен маркетинг. Почти на всички семинари, конференции и събития имаше теми, засягащи този вид дигитален маркетинг. Безспорно мнението на всички специалисти е, че това ще е едно от основните бъдещи направления на маркетинга като цяло.

Какви са данните за посещенията на мобилните сайтове у нас? За да има повече прозрачност на пазара, решихме да публикуваме данни на Nielsen Online за мобилните сайтове.

Данни за посещения на най-големите мобилни сайтове

Както се вижда от таблицата по-горе (данни от Nielsen Online за Декември 2011г.) най-посещаваният мобилен сайт у нас е Abv.bg. Мобилната версия на Abv.bg се посещава от почти 200 000 месечни уникални браузера, които са направили над 3 000 000 импресии. Най-дълга сесия потребителите имат във финансовия сайт на Darik – DarikFinance.bg. От новинарските сайтове Dnevnik.bg и Dnes.bg са лидери с около 40 000 месечни уникални браузери, които са направили над 400 000 импресии.

Gemius предоставя данни за мобилните устройства, които се използват в България за браузване в български уеб сайтове. Класацията е създадена на базата на усреднени данни за процентния дял прегледани страници (page views) в сайтове, участващи в gemiusTraffic.

Класация на мобилни устройства, които се използват в България за браузване в български уеб сайтове

Както се вижда мобилните устройства на Apple оглавяват класацията и генерират най-много трафик в българското online пространство. Следват ги устройства като Samsung Galaxy S II, Nokia C3 и Sony Ericsson E15i.
Без съмнение се наблюдава ръст в потреблението на мобилни устройства независимо от марката.

Дали обаче рекламодателите и потребителите са готови за новото предизвикателство? През последните няколко месеца забелязахме слабо раздвижване в сегмента на мобилната реклама. Имаше интересни банер кампании на Сузуки и БулБанк, като първата имаше за цел ТестДрайв регистрация а втората използване на финансов мобилен инструмент, но като цяло пазарът все още не е активен. Защо обаче не е активен? Аз лично вярвам, че рекламодателите още не са готови за този маркетингов канал, с което разбира се не искам да отказвам никой от желание да се бори това да се промени :) Рекламодателите в България все още не вярват и не знаят как работи онлайн рекламата, тогава как ще създават и реализират мобилна реклама? Вярвам, че в момента мобилната реклама у нас може да се използва единствено и само ако се налага някакъв мобилен инструмент независимо дали ще бъде полезен или забавен. Мобилната реклама както и една част от онлайн рекламата цели продажби, регистрации или въобще някакъв действие от страна на потребителите, а не само и единствено Brand Awareness. Горещо препоръчвам на всички рекламодатели да комуникират чрез мобилна реклама само мобилни услуги, мобилни инструменти или някакъв action от страна на потребителя, а не да търсят имиджов ефект за бранда!

Също така, за да може мобилната реклама да бъде полезна и ефективна (както и онлайн рекламата), то рекламодателите трябва да моделират своите услуги (или създадат нови услуги) специално за дадения канал. Защото в момента реално у нас се дават доста пари за онлайн реклама за продукти, които не само, че не могат да се купят онлайн, но дори нямат и предимство спрямо същите услуги оффлайн!

Мобилна банер реклама в Dnes.bg на БулБанк

Още няколко неща за мобилната реклама в България: все още няма достатъчно много мобилни версии на повечето известни уеб медии у нас. Вярвам, че до края на тази година това ще се промени, което означава че ще имаме повече импресии за реклама :) Също така все още мобилната реклама се изразява единствено и само с малко уеб банери, въпреки че мобилната реклама може да е и във видео формат или по-големи банери, линкове и т.н. Разнообразието от формати ще се появи, тогава когато има повече рекламодатели, които да рекламират в мобайл канала. Когато рекламирате онлайн или мобайл, никога не подценявайте посланието и визията. За съжаление това е може би един от най-често срещаните проблеми в България! Посланието, action фразата, визията – това са изключително важни елементи за успеха на всяка реклама! Не копирайте на 100% Принт или ТВ послание и визия, добавете нови елементи, нови послания, нови фрази, разбира се не се препоръчва рекламата да е тотално различна от тази в другите канали. Просто я доразвийте за всеки един канал поотделно, защото онлайн или мобайл каналите въздействат по коренно различен начин от Преса и ТВ. Ето една много полезна статия за това какво трябва да съдържа интернет криейтива, за да бъде ефективен. Не забравяйте да създавате мобилни landing pages, които да обслужват вашата мобилна кампания. Хората очакват като кликнат на дадена реклама да отидат на страница, на която да има ясна и точна информация свързана с рекламното послание и на която страница да предприемат дадено от вас действие – регистрация, покупка, коментар, download… Не забравяйте да експериментирате и тествате постоянно вашата мобилна реклама в реално време – това е едно от най-големите предимства на интернет и мобайл каналите!

Всички вярваме в бъдещето на Мобилния маркетинг. Това е неоспорим факт, но за да стигнем до това бъдеще бързо и да не изоставаме от Западния свят, то трябва да се опитаме да променим настоящето – тоест, да развием още повече интернет маркетинга, да обучим рекламодателите, да им помогнем и покажем как работи интернет канала за техния бизнес!Tags: , , ,

« « Колко ефективна е банер рекламата? | Interactive Share + още 1 » »

7 Коментара по темата “Данни за посещения на мобилни сайтове в България!”

 1. Много добре структурирана информация. Браво, Марти!


 2. bgboy
  Jan 10, 2012

  Благодаря Евгени :)


 3. Oggy Popov
  Jan 10, 2012

  Mnogo interesno, blagodaria! Zapishete si da ni informirate kum kraia na godinata dali shte ima dvijenie po statistikite i niakoi ot tochkite, koito spomenahte! i po sveta pochva leka poleka da se suzdava pazar za mobile marketing, osobeno apps download vurvi dosta silno. Neizbejno skoro i u nas. Chetoh, che v sveta samo na koleda sa aktivirani 6 miliona smartphones, mobile stava prosto kanal, koito ne mojesh veche dulgo da ignorirash kato reklamodatel, ako iskash da si v igrata :)


 4. Георги
  Jan 10, 2012

  Достатъчно ли е да имаме мобилна версия на сайтовете си или е за предпочитане да си създадем мобилно приложение? Явно трябва да се насочим към Apple Store, защото очевидно там са много потребители, а предлагането на приложения у нас не е голямо. Как мислиш?


 5. bgboy
  Jan 11, 2012

  Оги, така е :), Георги много зависи за какво говориш, да имаш мобилна версия на уеб сайт с много съдържание си е задължително вече, така че това не го коментирам. Да имаш приложение вече си зависи от бизнеса. Българи създават доста приложения, просто трябва да ги потърсиш в AppStore :)


 6. […] данни на Nielsen online, които можете да видите тук, най-посещавания мобилен сайт в България е abv.bg. […]


 7. redstar
  May 19, 2012

  Благодаря за информацията и за визията с която е представен мобилният пазар в БГ. Мисля си че може да се направи разширение към изследването като допълни и развитието на мобилните технологии като трафик на данни. Възможно е да се окаже вярно, че с нарастване на трафика мобилните оператори трябва да ъпгрейднат технлогията си на мобилен интернет. Това май ще бъде тенденцията в следващите 5 г.
  Тези седмици има свободно време и ще се опитам да направя това допълнение, и ще го изпратя тук като линк.


Остави коментар

*