Данни за интернет трафик и аудитория за м.Ноември от Нилсън Онлайн

Публикувана на 05.01.2009

Ето Ноемврийските данни за трафика и аудиторията на уеб медиите и уеб сайтовете измервани от Нилсън Онлайн.

Издатели на съдържание в интернет за месец Ноември 2008

Таблица с абсолютно всички уеб сайтове, които се измерват от Нилсън Онлайн. Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери за периода 01.11 до 30.11.2008г.

Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери
Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери
Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери
Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери
Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери
Уеб сайтовете са подредени по показател: Среднодневен брой уникални браузери

Ако сравните същият отчет, но месец Април ще видите че тогава измерваните уеб сайтове са 73 а сега са 133 уеб сайта, което е почти 100% ръст на измерваните уеб сайтове. Колкото повече уеб сайтове се включат в някоя от двете онлайн пийпълметрични системи в България – Nilsen Online или Gemius, толкова по-точна и достоверна би била цялостната картинка на трафика на Българското онлайн пространство. За месец Октомври, Gemius измерват около 165 уеб сайта. Заедно двете онлайн пийпълметрични системи измерват около 80% от цялото Българско интернет пространство, което е много добре.

Тук е важно да се спомене, чe тези 80% не са по брой уеб сайтове а по-брой уникални потребителя. Данните на Gemius можете да намерите в специално създаденият от тях уеб сайт – Audience.bg.

Auidence.bg - онлайн пийпълметрини данни от Гемиус България

Освен основната разлика между двете онлайн пийпълметрични системи (Гемиус България измерват на уникален потребител а Нилсън Онлайн измерват на уникален браузер) то в момента две от основните уеб медийни групи Dir.bg и Нет Инфо.БГ не присъстват заедно в нито една от двете системи. Dir.bg се измерват само чрез Гемиус а Нет Инфо.БГ са в групата уеб сайтове на Нилсън Онлайн, което е проблем за всички големи медийни и интернет агенции, които предлагат интернет медийно планиране и купуване.

За по-добро и прецизно планиране на една интернет рекламна кампания, се използват и двете уеб пийпълметрични системи защото половината големите уеб медийни играчи се измерват от едната система а другите са в другата, което определено затруднява нашата работа, особенно когато дойде момента в който трябва да покажем на клиента ни защо сме избрали даден уеб сайт спрямо някой друг в своята категория.

Случвало се е в една презентация (обосновка и защита на медийното предложение пред клиент) да предоставям данни и от двете онлайн пийпълметрични системи. Представете си момента в който на единият слайд има данни за униклани браузери а в следващият слайд има данни за уникални потребителя? Тъй като скоро не се очаква всички значими уеб медийни групи в България да се измерват едновременно и в двете пийпълметрични системи (така както в момента и в двете системи участват Investor.BG, Economedia, Web Ground, Darik Web, Digital Media Group) затова е нужно ние сами да определим как да съпоставяме и сравняваме данните между двете системи.

Това ще ни помогне много, когато имам два конкурентни уеб сайта, от една и съща категория и профил на аудитория и трябва да определим кой от двата уеб сайта ще заложим в онлайн медия плана.

Също така трябва да добре да обясним на клиентите си разликата между двете интернет пийпълметрични системи, разликата между уникален браузер и уникален потребител. Със сигурност клиентите ни може и да се обаркат от двете метрики, но няма да им е за пръв път, както всички може би знаем в Телевизията също се използват няколко пийпълметрични системи, като за момента най-използваната от всички е TNS Plan.

Според мен за да могат Гемиус или Нилсън Онлайн да се използват от всички (както би трябвало да е), да станат мястото от където всеки един уеб рекламен експерт трябва да стартира своето онлайн медия планиране както е TNS Plan за планьорите на Телевизия е нужно всички измервани онлайн медии да си оформят и ценообразуват рекламните тарифи спрямо данните от някоя от двете пийпълметрични системи.

Тоест ако уеб сайт Х прави 100 000 импресии спрямо Гемиус, то в рекламната му тарифа трябва да пише че уеб сайта може да реализира 100 000 рекламни импресии, а не както е в момента едни импресии пише в рекламната тарифа а други импресии пише отчетите на уеб метриките.

Тази симбиоза и връзка между ценообразуването и данните от метриките е ключова, според мен за успеха и налагането на онлайн пийпълметричните системи в България. До момента мисля че само Sanoma Bliasak International е сверила своята ценова политика с данните от уеб пийпълметричната система.

Време е други да ги последват!

Вие какво ще кажете по темата?« « Новите правила за обвързване на потребителя!! | Dox.bg – новата услуга на Нет Инфо.БГ за съхранение и споделяне на файлове онлайн » »

4 Коментара по темата “Данни за интернет трафик и аудитория за м.Ноември от Нилсън Онлайн”

 1. шабла
  Jan 05, 2009

  А как по точно можем да включим наш сайт в тези пийпълметрични системи ? Погледнах и двата сайта на Гемиус България и Нилсън Онлайн и не видях нищо по въпроса… Платено ли е горе долу колко ?


 2. bgboy
  Jan 05, 2009

  Ами струва скъпо, и трябва да се чуеш с хората в двете компании. Принципно ако уеб сайта не печели от реклама няма никакъв смисал да участваш в двете метрики.


 3. Vlado
  Jan 05, 2009

  Netinfo i gbg.bg sa izkustweno naduti, zastoto pri exit ot abv posta tam awtomatichno se zarejda edinia ili drugia site.


 4. […] Аудитория на радиостанциите в страната (%), 2012 година.  Данни за интернет трафик и аудитория на Нилсън онлайн Television and New Media Audiences Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like […]


Остави коментар

*