Всяка уеб медия да има страница с подробна информация за видовете реклама, които предлага!

Публикувана на 02.11.2010

Рекламна страница на уеб медия

Тези дни за пореден път се сблъсках с един доста сериозен проблем, който касае всички хора, които се занимават с планиране на онлайн реклама.

Какъв е проблемът: всеки път когато планираме онлайн кампания, имаме нужда от детайлна информация за всяка медия, какъв рекламен формат може да се планира, какви са неговите характеристики и параметри, колко импресии или уникални посетители има на дневна база, какво е оскъпяването при различните видове нестандартни формати и типовете таргетиране (пол, възраст, на уникален потребител, на чистота на показване и т.н.), какви видове нестандартни уеб банери предлага медията….

Цялата тази информация ни помага изключително много и на база нея, планирането може да стане много по-бързо от колкото е в момента. За съжаление много от големите уеб медии у нас нямат такива развити страници с информация за рекламните им тарифи и т.н. За момента тези уеб медии, които имат такива страници са: Economedia, Investor.BG, Net Info, Dir.bg, Sportal.bg, Mail.bg и някои други.

Рекламна страница на уеб медия

Някои други уеб медии основно изпозлват pdf файлове за показване на рекламните си тарифи. Като цяло това е проблем на бранша, и неговата браншова организация IAB Bulgaria. Тя трябва да се грижи да налага стандартни, както при рекламните формати така и стандартни при тези рекламни страници. Ето още една задача към списъка на IAB Bulgaria. Докато те направят всички тези неща, нека уеб медиите у нас се замислят върху тази важна част за всички интернет медия планьори. Определено можете по този начин да направите нашия живот по-лесен и да се повиши качеството на работа. Защото когато трябва да направиш бързо дали нов медия план или трябва да замениш една медия с друга, имаш нужда от бърза и адекватна реакция от страна на медията.

В момента този проблем се решава с писане на emails и телефонни обаждания, което определено изнервя всички играчи по веригата.

Също така, когато комуникираме директно с уеб медиите по един или друг въпрос, трябва да се съобразяваме към кого да се обръщаме. Всяка медия има различна структура на отдел продажби. В повечето случаи, sales отделите си имат хора, които отговарят за дигитални и медийни агенции и други, които отговарят за директни клиенти. В други уеб медии обаче sales отдела е разпределен по типове клиенти или браншове. Даден sales човек отговаря примерно за Автомобили, Авиокомпании, Туризъм, Свободно време и т.н., друг човек отговаря за други браншове – така реално ние всеки път трябва да се чудим в различните случаи и клиенти към кого точно трябва да се обърнем и т.н. Всичко това определено не води до продуктивност а дори точно обратно, води до проблеми. Така че това е още една болна тема, която ясно показва, че пазарър има нужда от налагане дори и на такъв тип стандарти.

Ето защо отправям апел към всички уеб медии – да се замислят върху тези проблеми и да вземат адекватни мерки срещу тях.« « Търси се! | Последна среща на интернет бранша за 2010 година! » »

13 Коментара по темата “Всяка уеб медия да има страница с подробна информация за видовете реклама, които предлага!

 1. Justine
  Nov 02, 2010

  Марто, прав си, подкрепям те!


 2. Dennis
  Nov 02, 2010

  Принципно сте напълно прави. Всяка медиа трябва да опише форматите си.
  От друга страна пък възможните форми и комбинации онлайн са почти безкрайни и няма как всичко да се разпише. Така или иначе се стига до личен контакт.
  Има още един момент – каква е ролята на медиашоповете в целия процес?
  Ако агенцията се договаря и преговаря с медиите една по една, а накрая си купи всичко през медиашоп, медиата се прецаква малко…


 3. Повечето сайтове нямат подробна информация като статистика, за какво служат, кого привличат.
  Повдига ми се от служители в сайтове, които ми звънят за реклама и преди това не са проверили например, че тяхния сайт излиза в google 30 позиции след моя.
  Звънят ей така – и говорят ей така със заучени думички като таргет и т.н. Като попитам колко посетителя има и се започва едно мънкане.
  Като попитам на коя страница в google излизат и пак мънкат.
  Накрая се сърдят като им кажа, че май те трябва да рекламират при мен, а не аз при тях :)


 4. Ива Фъзлова
  Nov 03, 2010

  :) … а е толкова лесно да имаш такава информация. Престижно е и говори за сериозност!


 5. Shakir Ahmedov
  Nov 03, 2010

  Добре де Марто, не мислиш ли че точно тук е мястото на приложения като Mediashop.bg ?


 6. Важно е ако се изисква подобна информация да има някакъв стандарт, по който да е структурирана. Иначе идеята е добра.


 7. Деян
  Nov 03, 2010

  Е кой от тези, които влизат в ежедневното планиране нямат … Целият пост ми се струва, че се е родил след мисълта – “Дай да напиша нещо, че не съм писал доста време” :)


 8. Ivantschev
  Nov 03, 2010

  Марто, както винаги описаните проблеми са точно в целта. Разделянето на акаунти по браншове е странен подход. Работи само ако имаш 5 човека, но ако имаш 30 става каша. Особено за малката България да профилираш до такава степен хората си е вредно.

  @Денис: Mediashop е българска дума и затова не ми говори нищо и на мен. Но, Mediahouse (в Германия им викат Vermarkter) например е фирма, която извършва няколко дейности, например:
  – подддържа актуална база с рекламни площадки и информира агенциите за промени в цени, позиции, възможности
  – чрез специализиран софтуер поема, оптимизира и отчита от едно място техническото изпълнение на кампаниите
  – носи финансовия риск, в случай на голямо забавяне или неплащане от страна на клиента
  – предимството да имаш само 1 контрагент от счетоводна гледна точка (предвид сложните скали) също не е за пренебрегване.

  В повечето агенции 1 или 2-ма човека не са в състояние да извършат сами подобен обем работа или ако я свършат, ще е за сметка на качеството. Да не говорим, че е трудно да обърнеш внимание на над 50 активни sales отдели от различни медии.


 9. Момчил
  Nov 03, 2010

  Това колкото и странно да изглежда е практика във доста страни!
  Иначе е си 100% прав…


 10. Krasimir Stefanov
  Nov 03, 2010

  Всеки който иска да продава реклама, а няма адекватна секция за това си е за негова сметка. Честно казано се учудвам, че все още има сайтове (имащи претенции да са големи), които нямат подобна информация в сайта си.

  Проблемът според мен идва, е че информацията предназначена за агенции и големи рекламодатели е крайно неясна за малкия рекламодател или за този който прави първи стъпки в интернет рекламата.

  Какво имам в предвид: Малкият рекламодател е свикнал с традиционните медии. Знае, че като си пусне радиото в 12.15 на определената честота ще си чуе рекламата, като отвори списанието на страница 12 ще си види карето, като мине покрай любимото си кръстовище ще си види билборда… и т.н. и т.н.

  Та една част от сайтовете, според мен, умишлено не публикуват информация във вид за агенции за да не объркват малкия рекламодател, разчитайки на директен контакт.

  Съвсем отделен е момента, че малките сайтове продават кой-както може.

  Но за имащи се за големи сайтове определено е крайно недопустимо липсата на адекватна информация.


 11. bgboy
  Nov 03, 2010

  Към Деян: не знам кои уеб медии влизат в твоето ежедневно планиране. Лично ние работиме доста уеб сайтове, освен ТОП 10, но дори и при тях съществуват тези проблеми!


 12. Баба Яга
  Dec 15, 2010

  В крайна сметка предлагането на рекламна площ в сайт също е вид услуга, която хората, създали и поддържащи сайта желаят да продават. Вече сме в условията на пазарна икономика и всеки е свободен да продава продуктите и услугите си, както желае и както намери за добре (съобразявайки се със законите, разбира се). В крайна сметка пазара на интернет реклама също се ръководи от принципите на конкуренцията и просто тези, които не успяват да се приспособят към изискванията на потенциалните си клиенти постепенно ще изчезнат. Който обаче успява да предлага добра услуга, ще върви само напред и нагоре. Това е. Не може аз да отида в Нилана и да им кажа, че искам вече да правят хляба по моята рецепта, защото така ми харесва и да очаквам да го направят. Те си предлагат това, което предлагат и ако ги интересува дали на хората им харесва, ще намерят начин да разберат. И в крайна сметка, най-добрият винаги печели. До 5-10 години това ще започне да се усеща във всички браншове. Дори в нашия, надявам се.. въпреки хаосът, който цари в момента…
  А и Красимир Стефанов е напълно прав, че в момента все още има такива клиенти, за които гореописаната “лоша” услуга всъщност е по-достъпна и удобна.


 13. Svilen Georgiev
  Oct 25, 2022

  Аз съм много доволен от LibraNews. Те рекламират евтино фирми, които даряват част от приходите си на благотворителни организации. Страшно добри статии, снимки. Изобщо перфектно изпълнение.


Остави коментар

*