Видео съдържанието променя дигиталния маркетинг

Публикувана на 04.08.2016

 

2016г. бележи невероятен ръст в използването на видео съдържание от търговци в двата B2C и B2B пазари. Като до 2017 г. се очаква то да съставлява 69% от целия потребителски интернет трафик.

Поради тази причина не можем да не отбележим зашеметяващите промени и тенденции, в начина на използване на видео съдържанието в дигиталния маркетинг и резултатите, които то генерира.

Видеото вече е престанало да се възприема просто като инструмент за Brand Awareness. Топ маркетинговите агенции в света започнаха да се възползват от целия му функционален спектър, за да могат по-добре да ангажират, да образоват, и най-важното да постигат поставените си цели по един наистина интересен и интерактивен начин.

И сега, когато маркетинг специалистите започват да привикват с използването на видеото като съдържание, свързващо бранда с потребителите е необходимо да отбележим кои са четирите тенденции в използването на видео съдържание, като инструмент на дигиталния маркетинг.

 

        1.  Видеото съживява E-mail маркетинга с цялата си мощ

 

Имейл маркетингът е критичен компонент за повечето съвременни маркетингови компании, но въпреки това, много търговци се сблъскват с намаляващата възвръщаемост и спада в процента на кликове. В днешно време електронните ни пощенски кутия са затрупани с послания, от всички и от всякъде. До голяма степен потребителите са започнали да възприемат E-mail маркетинга, по-скоро като спам, отколкото като полезно средство за информиране.

В последно време, обаче, използването на видео като основен компонент на E-mail маркетинга, доказва че това е един наистина ефективен начин, с който да се засили ангажираността на имейл маркетинг кампаниите. Това показват и резултатите, получени от предходната година, в която при проучване на един милиард имейла тези, които съдържат видео имат 96% по-висока честота на кликове, отколкото тези без. А тези, които използват персонализирани видеоклипове в имейлите си, могат да увеличат честотата на кликове с 200% -1500%.

Имплементирането на подобен подход, не само ще доведе до подобрение на имейл маркетинг производителността, но и до завръщане на имейл маркетинга, като водещ генератор на данни за бизнеса.

 

         2. Мобилните устройства промениха света, променяме и начина, по който достигаме до потребителя

 

snip_20160804091243

 

В последните две, три години се наблюдава тенденцията потребителите да използват предимно мобилните си устройства, като основно средство за достигане до пазара. И докато до последно се чудехме, дали наистина ще се случи преминаването от Desktop към Mobile, данните вече са факт и не ни остава нищо друго, освен да настроим мисленето си, към това да създаваме съдържание, подходящо за този тип потребление.

Преминаването към Mobile създаде съвсем нов начин за достигане до клиента. Сега това, което те търсят е компактно съдържание, подходящо за консумиране в движение. Потребителите не разполагат с време да четат дълги статии и спецификации, а вместо това търсят лесно достигане до информацията, за по-кратко време.

Тук видео съдържанието проявява своите качества на сбито и изчерпателно послание, което не отнема толкова много време и е лесно за консумиране в движение. Голяма част от маркетинг компаниите, приеха това предизвикателство, като бързо насочиха усилията си към това, да създават аудио и видео съдържание, което да съживява техните послания, да разкрива същността на бранда и най-важното много по-достъпно за потребителя.

 

        3. Live Stream Video

 

Заедно с преминаването от Desktop към Mobile, се появи и един нов начин да достигаме до потребителите в реално време или Live Stream видеата. Това даде огромна възможност на маркетинг компаниите да ангажират много по- успешно своите потребители, като директно  комуникират с тях.

Всички знаем как изглежда newsfeed-a ни във Facebook в днешни дни и колко трудно започна да става отсяването на нещо от купищата информация, с която сме залети. Необходимо е нещо да грабне вниманието ни и да ни ангажира със своята уникалност. За това различните брандове в последно време полагат огромни усилия да приспособят Live видеата към своят маркетингов инструментариум и да накарат потребителите да станат част от своя път на израстване като бранд.

 

 

        4. Заснето директно от кухнята

 

За много от компаниите на пазара, видео маркетингът и видео продукцията започва да се превръщат в основна компетентност, която не се различава от останалите такива, като писането на статии, маркетинг съдържанието, PR-а и социалните медии.

За напред ще виждаме все повече компании, които да инвестират в използването на вътрешни ресурси за производство на фирмени видеа, които да представят бранда, отзиви на доволни клиенти, интервюта със своите специалисти, обучения, видео блогове и други. По този начин като потребители, ще имаме възможността да станем съпричастни с уникалния път на израстване, на всеки един бранд.

 

 

Видеото извървя дълъг път през последните няколко години, за да може да се установи като съдържание, което както информира, така и забавлява и да стане голяма част от живота на потребителя.

Компаниите, пък от своя страна, подхождат все по-стратегически и умело в използването на видео съдържание, като част от своя маркетингов инструментариум, за да може събирането на данни, за това какво работи и какво не, да продължи и да се достигне пълния потенциал от възможности, който може да ни предложи то, като един наистина успешен рекламен похват.

 Tags: , , , , , , , , ,

« « Имаш ли кураж, ела на стаж! Ти може да си нашия нов Social Marketing Assistant | Digital Experts Talk, Episode #6 » »

Остави коментар

*