Бъдещето на интернет рекламата в България?

Публикувана на 04.04.2008

Напоследък доста често се замислям за бъдещето на интернет рекламата в България и по-скоро близкото бъдеще, до края на годината и в следващите поне две години!

Видно е, че в Българската интернет реклама и маркетинг се случват и предстоят много нови и хубави неща.

В какво се изразяват тези нови и хубави неща?

1. Нови рекламодатели. От известно време се забелязва усилено увеличение на новите рекламодатели в интернет. Тези рекламодатели са от всички сфери на бизнеса, икономиката и въобще обществото!

Защо обаче се случва това? През последните години интернет е предпочитан канал за информация, забавления и работа от голям възрастов диапазон хора, от 14 до 50 години. Забелязва се лек прогрес и на по-възрастните хора 60+. Което няма как да не остане незабелязано и неизползвано. Почти всички големи рекламодатели са рекламирали поне веднъж онлайн. Дори някои от тях не само че продължават да рекламират в интернет и го използват като задължителен комуникационен канал в цялостния медиа микс, но и дори смело го използват като самостоятелен маркетингов канал.

Интернет доби невероятна популярност. През последните 10 години “онлайн мрежата” открадна голям дял от другите медии ТВ, Преса, Радио и Outdoor, дори в някои държави използването на интернет задминава Преса и Радио и директно се конкурира с Телевизия, което някой ден ще се случи и у нас.

2.Увеличението на бюджетите на рекламодателите е тенденция, която съществува от самото начало на интернет рекламата в България, но от скоро тази тенденция увеличи своя ръст значително.

Това е съвсем нормално с оглед положението на онлайн рекламата в сравнение с цялостния медиа микс. Не само че бюджетите на рекламодателите се увеличиха, но и онлайн бюджетът за всяка една отделна интернет кампания също. Ако преди 1 година една нормална кампания в интернет струваше между 10 000 до 20 000 лв, сега положението е различно. За да имате добра и успешна интернет кампания, трябва да вложите между 30 000 до 50 000 лв. и в интерес на истината има много рекламодатели, които вече планират суми по-големи и от тези (дано повече да има такива).

3.Мониторване на интернет пространството (Nielsen и Gemius). Това може би е най-хубавото нещо, което ще се случи на Българската интернет реклама тази година.

След много години ходене по мъките, изкривяване на реалните интернет посещения и пълен мрак относно това коя интернет медиа какъв трафик има, сега се появи слънце на небосклона. Смятам, че мрак повече никога няма да има в онлайн рекламата в България.

У нас влязоха две системи за мониторване на интернет пространството Nielsen и Gemius, всички с нетърпение очакваме официалните данни за интернет трафика в почти всички големи и по-малки интернет медии. Много ще си говорим оттук насетне за интернет метриките и за данните от тези две системи, но за това друг път.

4.Драстично нарастване на Блогосферата. Това вече е факт и той не бива да бъде пренебрегван от никой, нито от рекламодателите, нито от нас интернет специалистите.

Дори всички трябва да мислим в насока как можем да използваме този канал за интеракция между нашия клиент и онлайн потребителите. Успехът на уеб блоговете се дължи най-вече на факта, че младите хора у нас разбраха, че могат да имат свои онлайн дневници, да изкажат свободно своето мнение, да споделят своите интереси и хобита, да намерят общи интереси, да намерят нови приятели.

Много силни блог общества могат да се намерят в най-известните и посещавани блог платформи Blog.bg, Glog.dir.bg, Log.bg, Zoom.bg. Социалните мрежи образувани около уеб блоговете вече също са много, някои от тях са Dao.bg, Svejo.net, Pipe.bg, Ping.bg, Far.bg, Lubimi.com, Web-bg.com, Dobavi.com и други.

5.Увеличение на интернет агенции, медийни и рекламни агенции, които предлагат пълната гама интернет услуги.

През последната една година почти всички големи медийни и рекламни агенции осъзнаха нуждата да предлагат професионално интернет към цялостния маркетингов миск. Ако до сега са търсили единствено помощта на медиа шоповете и самите интернет медии, сега разбраха че трябва да предлагат по-добри и качествени услуги в сферата на онлайн рекламата и маркетинга. Все пак това вече носи добри печалби и внася нова добавена стойност към портфолиото от услуги, което те продават на своите клиенти.

6.Повече специалисти, които да се занимават с интернет реклама и маркетинг. Една от причините интернет рекламата в България да не расте с поне 150% до 200% е, че няма интернет маркетинг експерти.

В момента всички знаем, че хората които се занимават професионално с онлайн реклама са не повече от 10 човека. Причината за това е, че няма държавна политика за образование в тази насока, няма кой да учи младите хора, които искат да се занимават с онлайн маркетинг.

В момента има само едно място където всеки може да се запише за интернет курсове и това е “eFlag”, там има няколко курса за хора, които искат да разберат и научат повече за онлайн реклама и маркетинг.

В момента всички интернет медии, дигитални, медийни и рекламни агенции усилено търсят интернет специалисти или поне хора, които имат желание да се занимават с това, за да могат да отговорят на постоянно увеличаващото се търсене на този тип реклама.

7.Разместване в класирането на големите интернет медии и влизане на нови интернет групи сред големите, което автоматично ще промени класацията “ТОП 9 интернет медийни групи” и ще я направи ТОП 20.

През тази и следващите няколко години ще станем свидетели на големи промени в положението на основните оналайн играчи. Всички медии в момента увеличават своя персонал и капитал, правят вътрешни обучения, купуват или създават нови проекти и всичко това се прави, за да могат да обхванат повече потребители, които респективно да увеличат техните продажби – печалби.

В същото време всички онлайн медии, които не са толкова големи, а искат да се развиват и да печелят повече, обмислят различни възможности как да увеличат своя потенциал, как да разработят нови и печеливши проекти.

Тази конкуренция смятам, че ще се отрази много добре на пазара, но и (освен, че ще прочисти пазара от некадърници, от хора решили да направят бързи пари, от онлайн групи които не реинвестират в бизнеса, а само мислят за печалбата), ще се отрази най-вече в положителна насока за крайния потребител.

Господа на интернет “уважавания ПОТРЕБИТЕЛ” ще спечели най-много от тези движения на онлайн пазара. Защо ?, защото не само че съдържанието в интернет ще става все по-уникално, по-добро и достоверно, но и самите потребители ще бъдат двигателяt на това съдържание.

User generated content ще е в основата на Web 3.0

8.Използване на нестандартни интернет методи и тактики (rich media banners, видео и звук банери, брандиране на уеб сайтове или избрани секции, онлайн игри, вирал и социален маркетинг).

Забелязвате ли напоследък колко много нестандартни уеб банери има в интернет? Колко много сайтове са брандирани? Това се дължи най-вече на намаляващата ефективност на банер рекламата.

През последните години коефициентите на основната метрика, по която се изчислява една интернет кампания CTR % (Click Trough Rate) намаляват. Ако преди 2 год CTR % е варирал за различните продукти между 0.5% до 1.0%, сега в повечето случаи CTR % варира между 0.2% до 0.5%, поради простата причина че интернет потребителят не отделя достатъчно внимание на тези мигащи и светкащи рекламни послания.

Затова “новите стари онлайн маркетинг инструменти” ще се използват все повече. Много е важно да се отбележи, че тяхното използване трябва да бъде много добре премислено и планирано, защото всички знаем че заради един грешен ход ефектът от една такава кампания може да бъде трагичен за всеки един бранд (ще дам пример с безумния уеб банер на БТК, който дори и в момента може да чуете как цъка!!)

9.Увеличение на интернет потребителите Основната причина за това, смятам че са високите доходи на Българина.

По последни данни “пенетрацията на интернет в България е около 30%”, която е една от най-ниските в Европа. Все пак за икономическото ни положение смятам, че тези 30% са добре. Разбира се, заради неизбежния ръст на нашата икономика пенетрацията на интернет през следвашите няколко години ще е с положителен знак.

10.Увеличение на дела на интернет рекламните модели – Цена на един клик, Продажба, Регистрация или Действие. Те са по известни с английските си названия Cost Per Click, Cost Per Sale, Cost Per Registration, Cost Per Action и т.н..

Навлизането на този тип онлайн реклама в България, се дължи благодарение на Google Adwords и Adsense, Easytrader.bg и eTarget.bg и други. Мисля, че всички го знаете, но нека все пак го повторим, че Цена за един клик модела в USA държи поне 40% от цялостния интернет рекламен микс.

Интернет реклама

За 2007г. този модел в България по неофициални данни достигна дял от 10% от цялата интернет реклама, за 2008 очаквам ръст от почти 60%-70%, което означава че Cost Per Click моделът ще достигне до 16% – 17% от онлайн рекламата.

11. Affiliate marketing е нещо много интересно и сигурно на много от вас нищо не говори. Афилиейт маркетинг е начин всички хора да печелят пари от интернет.

В тази статия няма да се впускам в подробности какво представлява той, но смело мога да твърдя че тази и следващите години, много хора ще разберат че лесно и бързо могат да направят пари от интернет, стига разбира се да имат желание, търпение и знания. Само да спомена, че вече има такива Български уеб сайтове и някои хора си изкарват добри екстра доходи от този бизнес.

12. Оптимизация на уеб сайт (Search Engine Optimization – SEO), регистрация на уеб сайт в търсачки и портали, размяна на линкове с други сайтове. Оптимизацията на уеб сайт е нещо изключително важно за успеха на всеки един корпоративен или личен уеб сайт.

В последните две години се появиха много хора и фирми, които предлагат пълната гама от услуги, свързани с оптимизаране на уеб сайтове, което неминуемо ще доведе до по-голямо търсене на този тип услуги.

13. Разрастване на големите интернет медии. Пазарът на интернет медиите в България е много динамичен и конкурентен, ако преди няколко години имаше само малко лидери сред онлайн медиите, сега на пазара има поне 9 големи онлайн медии Dir.bg, Netinfo, Investor, Mail.bg, MSKey Group, Web Media Group, Web Ground, Economedia, Darik към тях спокойно можем да добавим и други, които стават все по-използвани и предпочитани като рекламни площадки, това са Sanoma Bliasak (Rozali.com, Bliasak.bg..), Атол Медиа (Atol.bg, Elmaz.com..), IDG Group въпреки че вече са част от портфолиото на Economedia, IBC Group (Home.bg, Bank.bg..), Az media (Az-jenata.com, Az-deteto.com..), Prizma Vision (Zdrave.bg, Tia.bg..) и други.

Ами това е май, може и да съм пропуснал нещо, но като погледна написаното по-горе ми се струва че за интернет маркетинг и рекламата тази и следващите години ще бъдат изключително интересни и вълнуващи :)

Вие какво мислите по този въпрос?Tags:

« « Най-добрите съвети за SEO – оптимизация на уеб сайт | Измерване успеха на една интернет рекламна кампания » »

12 Коментара по темата “Бъдещето на интернет рекламата в България?”

 1. Alek
  Apr 04, 2008

  Нищо чудно, че и в България започнаха да се сещат. Проптер и Гембъл примерно в световен мащаб са ориентирали на 90% от рекламата си в интернет.

  Предимства по евтино, възможност по всяко време за промяна на рекламна стратегия и визия. Многослоево таргетиране на точните потребителите. Да се надяваме, че нещата ще се развиват все по-бързо и по бързо :D


 2. Интересно
  Apr 04, 2008

  Ще го залеете бре този същия Потребител. Аз мисля че тъй като ние си следваме световните тенденции 1 към 1, то си отиваме бавно и сигурно към personalized search. И на мен ми е скучно да ме тъпчат с послания без стойност. Предполагам не съм единствен. Адсенс и Ийзи трейдърите и приходите оттам са не смешни, ами жалко смешни и вероятно само по-големи и установени играчи имат някаква по-тлъста полза от тях у нас. Другите само ще броят стотинките си дневно и след 3 месеца ще им светне че смисъла силно клони към 0.
  User Generated content има някакъв смисъл, все пак ще си има хора които няма да им се занимава да си изливат живота пред всички, така че и тук, може и да има бум, но той според мен няма да засегне факта, че има стабилни медии които публикуват достоверен и професионален материал. И последно, че почнах да звуча като специалист а това не е добре, само да спомена че дори и повече хора да започнат да ползват нет, то все пак за размерите на България, това няма как да са повече от 4 милиона човека. Затова, опитайте се драги криейтив пичове, да погледнете навън, ако можете да създавате проекти, които биха имали стойност за повечко народ. Защото една две кампании на загорка и телешко варено няма да ви доведат до кой знае какъв прогрес. Тенк ю за вниманието . Поздрави за статията, Мартин.


 3. Idaspe
  Apr 04, 2008

  Дано блогосферата не се развива така главоломно, защото тогава и без това ниското ниво на правопис ще падне под нулата. Защо съдя така ли, ами просто е, статията или писанието е занимателно, но, за Бога, научете се кога се поставя запетайка в българския език, защото неграмотността придава несериозност на което и да било творение.


 4. Жюстин
  Apr 04, 2008

  7 и 13 са сходни почти
  1 и 2 са спорни – не малко от големите онлайн рекламодатели от преди 4-5 години днес са смалили бюджета си за онлайн почти до нула, но това е, защото най-често рекл бюджети у нас се решават на международно ниво и пенетрейшъна от вън все още изглежда малък и не се одобряват бюджети за онлайн … т.е. голямото тепърва предстои :)


 5. Жюстин
  Apr 04, 2008

  12 също е много спорно; мога да кажа че и днес, както и преди 2 години броят на предлагащите, както и проят на търсещите SEO е не голям; хората искат да се видят на първи позиции в Гугъл без да полагат системни усилия за това, а както знаем, така не става; но – ще му дойде времето, скоро :)


 6. Милен
  Apr 04, 2008

  А кои са тези около 10 човека, давай малко повече информация..няма да те упрекнем в реклама ;)


 7. Totto
  Apr 04, 2008

  Това за конкретизацията върху 10-те онлайн маркетинг специалиста в България би било интересно наистина – за което подканва Милен в предния коментар. Щото се превърна в прекалено натякван шаблон вече – ако ще са 10, то нека поне знаем имената им и към кои компании работят :)

  А за въпроса, повдигнат от Idaspe – късно е вече, късно е.. – блогосферата отдавна преля над логичното ниво, уви – прекалено много “блогове” се събраха, които единствено събират линкове и видео клипчета – чужд content. Блоговете не са това, което бяха, или поне се нароиха прекалено много такива, излизащи от хубавата идея за блог – и цялостното впечатление се размива.
  А че масово куцат съвсем основни неща около българската граматика, синтаксис и пунктоация – те блоговете не са виновни за това, просто показват познанията в това отношение на авторите им. Тенденцията е доста неприятна..

  И все пак, поздравления на автора за статията!


 8. bgboy
  Apr 06, 2008

  Аз лесно мога да кажа кои са ТОП интернет специалистите в България, но от опит знам че някои не биха искали да бъдат споменати без тяхното съгласие, което странно защото това е признание а не да се крием!


 9. Милен
  Apr 08, 2008

  Кажи тези, които не са против. Другите сигурно си имат причини, които аз не разбирам..


 10. Апостол Апостолов
  Apr 28, 2008

  цензура наложена от автора на блога Мартин Попов по-случай коментарите на г-нчо Апостолов


 11. Варадин Варадинов
  May 04, 2008

  Като толкова разбираш от реклама, защо не си така прочут като същия този г-нчо Апостолов?

  И изобщо, като си толкова умен, защо не си богат, а слугуваш в някаква рекламна агенция?


 12. bgboy
  May 05, 2008

  Кой е казал че госинчото е прочут? И какво означава да си прочут? И на кой му е нужно това или май това са сериозни комплекси ;)


Остави коментар

*